Saltar a la zona de continguts

Joves i primer habitatge

Comprar pis? És possible

Sortir del niu, deixar de compartir pis amb amics o companys i pensar a invertir per a un mateix és un dels grans reptes que cal afrontar en algun moment de la vida.

A primera vista, comprar una casa, un pis o qualsevol habitatge no és una cosa senzilla, i més quan s'és jove. De totes maneres, tenint en compte certs aspectes sempre podrà resultar “una mica menys complicat”; el truc és proposar-te un pla d'estalvi per comprar habitatge, valorar si estàs en el moment indicat de comprar mitjançant una hipoteca o si és millor continuar pagant un lloguer, l'edat que tens, l'estabilitat laboral, entre d'altres.

L'entorn actual

En la situació actual ens trobem amb un mercat laboral una mica complex: poca oferta, sous baixos i, en general, condicions que no propicien l'estalvi. A més, preus excessivament elevats en els immobles i manca d'informació sobre ajuts i programes d'accés a habitatge per a joves.

Com estalviar per comprar una casa?

Partir amb un matalàs és imprescindible; no oblidem que la hipoteca només cobrirà un 80% del preu de la casa, i a més haurem d'afrontar diverses despeses associades a la compra. Aquí tens alguns trucs per poder estalviar a poc a poc:
  • En primer lloc, podem començar llogant un pis modest que ens permeti estalviar per fer front a les despeses inicials i l'entrada d'un habitatge en propietat.

  • Tenir en compte que, molt possiblement, el primer habitatge que comprem no serà la casa dels nostres somnis ni tampoc la casa definitiva… però sí la que podem pagar

  • El préstec pont és una opció que en determinats casos podria ajudar a obtenir el finançament per a la compra.

  • En cas que tinguem deutes, serà fonamental reduir-los.

  • Serà bo que evitem aquelles despeses del dia a dia de les quals puguem prescindir.

  • Finalment, podrem contractar alguns productes financers d'estalvi que ens podran ajudar: comptes d'estalvi, dipòsits bancaris…

Recomanacions per aconseguir una casa a bon preu

El barri també és la teva llar

Triar la zona on viuràs és fonamental. No és el mateix viure al centre de la ciutat que viure als afores o a les rodalies. A mesura que ens allunyem del centre els preus baixaran i probablement la mida de l'habitatge serà més gran.

L'estat de l'habitatge

Comprar una casa i reformar-la a poc a poc és una bona opció. Però compte: certs aspectes no es poden solucionar amb una obra… Que una casa sigui barata no vol dir que sigui una oportunitat: ens haurem de fixar en la mida, la llum, la ubicació, els serveis que té, etc.

Ni molt lluny ni perdre molt de temps

Posa en valor i calcula bé el temps de la teva vida que dedicaràs a anar amunt i avall. De la feina a casa. De casa al gimnàs. De l'escola a casa…. És fonamental tenir accessibilitat a metro, autobusos, conèixer el trànsit habitual de la zona, carrils bici, etc.

Casa a Madrid o casa a Alacant

Podrem considerar la diferència de preus entre comunitats autònomes, si no ens importa desplaçar-nos. Balears, Madrid i el País Basc són les més cares; Castella-la Manxa, Extremadura i Múrcia, les més barates.

L'opinió d'un expert per aclarir dubtes

Serà aconsellable visitar l'habitatge amb un expert (un arquitecte, interiorista, etc.) per conèixer l'estat real de l'habitatge. Evitar sorpreses a temps sempre va bé especialment si la casa que vols comprar necessita una reforma.

Pensa en avui, demà i demà passat...

La compra d'una casa: per a tota la vida? Per viure-hi sempre? Penses que la zona es revalorarà en un futur? Mira bé l'entorn i els plans de desenvolupament i posa'ls a la balança si ho consideres necessari. Avui podria ser la teva casa habitual però el dia de demà, la dels teus fills o la que et doni uns segons ingressos.

Quins ajuts i programes d'habitatge jove hi ha?

  • Haurem de consultar el Pla estatal d'habitatge 2018-2021 (ampliat fins al 2022) per a menors de 35 anys i per a habitatges en municipis de menys de 5.000 habitants. A més, finança ajuts per al manteniment dels habitatges i per a la compra de segona mà.
  • Podrem beneficiar-nos de les deduccions de l'impost de transmissions patrimonials (ITP), un impost que ha de pagar qui compra un immoble de segona mà.
  • Algunes comunitats autònomes preveuen deduccions de l'IRPF (Castella i Lleó, el País Basc, Extremadura, La Rioja o Múrcia), i alguns ajuntaments fins i tot tenen programes propis de lloguer i compra d'habitatge per a joves.

I la hipoteca, què?

Hi ha un tipus d'hipoteca per a cada habitatge. Tot dependrà del teu perfil d'estalvi, dels teus plans i expectatives a mitjà i llarg termini.

Hipoteca fixa

Si el que busques és tranquil·litat. Un tipus d'interès i una quota constants durant tota la vida del préstec.

Hipoteca mixta

Una combinació de les dues anteriors. durant els primers anys l'interès és fix i després serà variable.

Hipoteca variable

Recorda que l'euríbor varia i es revisa en funció de com estigui el mercat.

Et pot interessar

Comparador d'hipoteca

Comparar, vull comparar! I ho podràs fer. Aquí la hipoteca fixa i al costat la hipoteca variable. Et posem al davant tots els aspectes que cal tenir en compte de cadascuna perquè puguis decidir amb total tranquil·litat.
Veure comparador d'hipoteques

Quin és l'import màxim que puc demanar d'hipoteca?

Si estem pensant a comprar un habitatge i necessitem demanar una hipoteca, un dels primers dubtes que sorgeixen és saber quin serà l'import màxim que el banc ens podrà prestar.
Conèixer import d'hipoteca

Quines despeses té demanar una hipoteca?

A l'hora de sol·licitar un préstec hipotecari per comprar una casa o un segon habitatge, hauràs de considerar algunes despeses i impostos que, inevitablement, hauràs d'afrontar a l'hora de formalitzar l'operació.
Despeses per comprar una casa

Els teus dubtes i els de gairebé tothom