Hipoteca per comprar un segon habitatge
Una altra casa per viure-hi en el futur, com a inversió, per a l'estiu, per anar a la muntanya…
Què haurem de considerar en comprar un segon habitatge?
-
Les despeses que ens ocasionarà el nou habitatge. En primer lloc, les de la compra en si (l'habitatge i els costos associats de notari, inscripció al registre, l'IRPF i altres impostos; alguna possible reforma, etc.). I després, les despeses de manteniment; cal tenir en compte que la llum, l'aigua, la comunitat o l'IBI es duplicaran si ja tenim un primer habitatge. Si pensem llogar-lo, algunes d'aquestes despeses les pagarà l'inquilí, però també és possible que hi hagi desperfectes o despeses ocasionades per l'ús que hàgim d'assumir.
Segurament haguem de recórrer a una hipoteca, per la qual cosa haurem d'analitzar-ne els diferents tipus, les quotes i les despeses associades. -
En relació amb el punt anterior, la nostra situació econòmica actual. Ens ho podem permetre amb els nostres ingressos actuals? I a llarg termini? El nostre moment vital i laboral ens ho dirà. A més, serà fonamental comptar amb estalvis.
-
La finalitat i l'ús que hi donaràs. Serà un habitatge per passar-hi les vacances o l'adquirim com a inversió? El llogarem després de comprar-lo? La rendibilitat en cada cas serà diferent.
-
La zona. Aquest és un aspecte fonamental, alhora condicionat per la finalitat a la qual dedicarem aquest segon habitatge. Per exemple, si està situat al centre o en un barri residencial; i si s'ubica en una zona d'estiueig, si és a primera línia de platja…
-
La distància. Si adquirirem aquest habitatge per passar-hi les vacances, serà determinant la distància a què es trobi de la nostra residència habitual: l'ideal és que estigui prou a prop per fer escapades de cap de setmana i prou lluny per desconnectar...
-
El preu mitjà de l'habitatge. És a dir, com ha evolucionat i com evolucionarà. La tendència habitual és que els preus s'incrementin amb el pas del temps, però, com sempre, tot estarà determinat pel context i les circumstàncies de cada època.
-
Rendibilitat i revaloració de l'immoble. En qualsevol cas, comprar un segon habitatge serà una decisió rendible, sobretot si pensem llogar-lo. I a més es revalorarà amb el temps.
Una altra decisió important: la hipoteca
La hipoteca és un altre factor que haurem de considerar bé, ja que ens trobarem amb diversos tipus i haurem de triar-ne la correcta. Amb la hipoteca a tipus fix sempre pagarem la mateixa mensualitat. En canvi, la hipoteca variable canviarà anualment, en funció de l'evolució del mercat. I la hipoteca mixta ens permetrà pagar un tipus fix els primers anys i després un tipus variable.
Descobreix la nostra gamma d'hipoteques i troba la més adequada a les teves necessitats i perfil d'estalvi. A més, podràs simular el preu que podries pagar per la hipoteca.
Segona hipoteca: fixa? Variable? Mixta? T'ho expliquem tot en menys d'un minut!
Hipoteca variable
- Com funciona: varia i es revisa en funció del mercat
- Tipus d'interès: euríbor + diferencial
- Quota mensual: variable
- Revisió de quotes: cada 12 mesos
Hipoteca fixa
- Com funciona: pagues una quota fixa durant tota la vida del préstec.
- Tipus d'interès: fix
- Quota mensual: fixa
- Sense revisió de quotes
Hipoteca mixta
- Com funciona: els primers anys és fixa i després variable
- Tipus d'interès: fix al principi i variable després
- Quota mensual: fixa i variable
- Revisió de quotes: en la part variable cada 12 mesos