Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a finalitats analítiques, estadístiques i per mostrar-te publicitat personalitzada sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si vols més informació, pots obtenir-la fent clic a la nostra Política de galetes. Podeu acceptar totes les galetes prement 'Acceptar', podeu rebutjar totes les galetes prement 'Rebutjar', o podeu personalitzar la vostra elecció prement 'Gestionar'.
Hipoteques
Què he de preguntar al venedor en comprar un habitatge?
Preguntes a l'hora de comprar una casa i dubtes que cal aclarir
Pensant a comprar una casa? Demanaràs una hipoteca per finançar el somni de tenir el teu propi habitatge?
Sens dubte és una notícia excel·lent, però convé meditar-ho amb calma i informar-se molt bé abans de fer el pas: serà un compromís econòmic que ens acompanyarà molts anys. El normal és que ens assaltin un munt de dubtes a l'hora de triar el nostre habitatge, de manera que estem aquí per resoldre'ls:
Encara que tot variarà segons el tipus d'immoble (si és de segona mà o nou, si és un pis o un xalet que comprem a un particular, o bé una cooperativa d'habitatge, o directament a un promotor), seguidament detallem algunes qüestions que haurem de demanar sempre.
Quines preguntes sobre l'immoble he de fer al venedor d'un habitatge abans de comprar-lo?
- L'immoble... té alguna càrrega? Per esbrinar si l'habitatge té alguna hipoteca, embargament, impagament en l'IBI o qualsevol tipus de limitació, el millor és que demanem la nota simple al venedor. A més, tant el banc com el notari ens la sol·licitaran posteriorment.
- Està llogat? Aquesta pregunta és important ja que, en cas afirmatiu, el venedor ens haurà d'informar de quan finalitzarà el contracte, i si té dret a ampliació.
- Els metres útils? Els metres reals que podem aprofitar en un habitatge, que ens donaran una idea de l'espai que tindrem per viure. Els envans, pilars, falsejats, etc. no compten. És important no confondre aquesta dada amb els metres construïts, que sí que els inclouen.
- Quin és l'estat general? Per no tenir sorpreses després, és important conèixer en quines condicions estan la fontaneria, l'electricitat i les baixants. Si nosaltres no entenem del tema, serà bo portar-hi un tècnic o arquitecte que ens pugui assessorar.
- Podrem fer alguna reforma o obra per ampliar la superfície? El normal és que el venedor no sàpiga contestar-nos, per això és aconsellable que consultem un especialista: hi ha qüestions d'edificabilitat, ocupació, reculades i tipus de permís d'obra que haurem de tenir en compte.
- Té el certificat d'eficiència energètica? Encara que ara per ara és obligatori, pot ser que el venedor encara no el tingui. Haurem de exigir-li'l abans de comprar la casa, ja que ens donarà una idea dels consums.
- Ha passat la ITE o tenen l'IAE? Com sabem, la inspecció tècnica d'edificis (ITE) és una revisió que es porta a terme en els habitatges per analitzar el seu estat de conservació. A més, l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE) avalua altres aspectes de l'immoble, com la seguretat, l'accessibilitat, la salubritat i l'eficiència energètica.
- És obligatori realitzar-los de tant en tant, encara que la periodicitat varia en funció de cada ajuntament. Al web del nostre podrem consultar quan li toca a l'habitatge que volem comprar.
- Com és el barri? Encara que ens n'hàgim fet una idea, serà bo que ens assegurem de si està ben comunicat, si té facilitats d'aparcament i si hi ha molt de trànsit, si compta amb serveis bàsics a prop o si és una zona sorollosa, per exemple.
Quines preguntes sobre l'immoble he de fer al venedor d'un habitatge abans de comprar-lo pel que fa a les despeses?
- Quines són les despeses de comunitat? És una pregunta important a l'hora de comprar casa, ja que podran variar moltíssim d'uns habitatges a altres. Aquestes despeses s'abonen segons els metres quadrats de l'habitatge i també segons el nombre de veïns. Haurem de informar-nos sobre quines són i què inclouen (porter, calefacció, llum, etc.), si hi ha alguna obra, reforma o derrama aprovada o prevista, i si l'immoble està al dia dels pagaments; l'administrador podrà resoldre aquests dubtes sense problema.
- Té impostos pendents de pagament? Tant la nota simple com l'Impost sobre béns immobles ens ho diran. Haurem de demanar els justificants de pagament al venedor.
Vols conèixer tots els detalls de la teva hipoteca? Demana'ns una proposta personalitzada
A més
Hipoteca variable
La hipoteca de sempre, però amb les condicions Bankinter.Hipoteca fixa
La hipoteca sense sobresalts: una quota fixa durant tota la vida del préstec.
Et truquem