Saltar a la zona de continguts
Hipoteques

Com puc saber quin és el millor moment per comprar un habitatge?

Quin és el millor moment per comprar un habitatge?

Vivim temps d'incertesa, però la vida continua i aquest pot ser un moment com qualsevol altre per comprar casa a un bon preu.

Demanar una hipoteca i invertir en un habitatge si tens estalvis i gaudeixes d'estabilitat laboral han de ser els factors més importants en la presa d'aquesta decisió tan important i encertada.

És cert que la pandèmia ha afectat a tots els nivells, i el mercat immobiliari no se n'ha lliurat. Per si fos poc, aquest mercat ha estat sotmès a unes transformacions reguladores en el sector del lloguer que afecten bàsicament els propietaris. Tot i així, s'espera que a poc a poc tot vagi tornant al seu curs: que els preus puguin anar baixant a mesura que millori l'economia, que es torni a crear ocupació i que creixi la confiança.

A grans trets, no és fàcil determinar si la conjuntura actual és apropiada per plantejar-nos invertir, ja que, en primer lloc, sens dubte representa una gran responsabilitat i, en segon lloc, tot depèn de les circumstàncies de cada persona. Per exemple, no és el mateix emancipar-se que buscar un habitatge més gran o comprar un immoble per invertir.

Aquí tens algunes claus que poden aclarir-nos algun dubte per determinar el millor moment per comprar un habitatge:

  • En primer lloc, la nostra conjuntura econòmica i social actual pot ser favorable per trobar una oportunitat. Malauradament molta gent no està passant per un bon moment econòmic, de manera que es pot donar el cas que sorgeixi la necessitat de vendre, i a més a un preu interessant per accelerar el procés. Estant atents aconseguirem trobar alguna oportunitat que pugui sorgir.
  • D'altra banda, els tipus d'interès estan realment baixos (el tipus mitjà va tancar el 2020 en un 1,8%, i l'euríbor en un -0,5%, segons xifres oficials), i es preveu que es mantinguin així durant un temps.
  • A més, el mercat de la segona mà és encara més optimista: com que ha disminuït l'oferta d'habitatge nou a les zones de més activitat econòmica (justament on més demanda hi ha), és previsible que el preu pugi, a diferència del que passa en el mercat de l'habitatge usat, en què el preu es mantindrà.
  • D'altra banda, el confinament i el teletreball han determinat que les famílies demanin un altre tipus d'habitatges: habitacions obertes a l'exterior, terrasses i fins i tot petits jardins. Si estem atents i busquem la tendència inversa, potser podrem fer-nos amb un bon preu.
  • Fent una projecció a mitjà termini, tot apunta a una baixada del preu de l'habitatge a grans trets. Però cal pensar que el preu no ho és tot, de manera que també pot ser interessant analitzar el tipus d'immoble que ens interessa en relació a l'oferta (per exemple, els mercats urbans són més dinàmics que els rurals).
  • A més, tenint en compte la debilitat de l'economia, és possible que caigui, la qual cosa ens incita a esperar una mica. Però compte, no massa.
  • Un altre factor important i estable a l'hora de comprar casa és l'època de l'any. Diferents estudis desaconsellen la primavera: molta gent compra un segon habitatge per tal de tenir-lo preparat per l'estiu, de manera que la demanda puja, i amb ella els preus.
  • A l'estiu els preus solen disparar-se, ja que tots els compradors es llancen i hi ha molta competència. I, paradoxalment, les despeses de les vacances no són molt compatibles amb els grans desemborsaments... La millor època per comprar és la tardor, quan passades les ganes d'estiuejar en una nova casa apareixen els veritables interessats.
  • És justament quan disminueix la demanda, baixen els preus i els bancs milloren les condicions. I, si esperem a l'hivern, trobarem aquells habitatges que no s'han venut durant l'any i els preus es poden negociar millor, encara que, d'altra banda, seran els menys atractius.

A més

Hipoteca variable

La hipoteca de sempre, però amb les condicions Bankinter.
més detalls sobre hipoteca variable

Hipoteca fixa

La hipoteca sense sobresalts: una quota fixa durant tota la vida del préstec.
més detalls sobre hipoteca fixa