Saltar a la zona de continguts
Només per al compte
1 /6
Aquest número és indicatiu del risc del producte: 1/6 indica un risc baix i 6/6, un risc alt.
Bankinter, SA, està adherit al Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit d'Espanya. La quantitat màxima garantida actualment pel fons és de 100.000 euros per dipositant i entitat.
A cada fons d'inversió li correspondrà el seu propi marcador de risc, que pot ser més elevat.

Ensenyar els fills a estalviar

Com ensenyar els nens a estalviar

Si has arribat fins aquí és perquè, en algun moment, t'has fet la mateixa pregunta, per a tu, per als teus estalvis. Quan parlem d'educar els altres els dubtes es multipliquen i cap criteri no resulta infal·lible. Pren-te tots aquests consells com una ajuda per reforçar els teus propis instints.
  • Consells per educar des de la raó minimitzant el caprici.
  • Per entendre els diners.
  • Per aplicar-los avui i seguir gaudint-ne demà.

Més petits però, igualment, personetes.

Encara que sembla una obvietat, de vegades, com és lògic i ens passa a tots, oblidem que darrere d'aquesta mida hi ha inquietuds i raonaments, amb diferent llenguatge, però molt semblants als dels adults. En el cas de l'estalvi hi ha tres factors que es repeteixen, que són vàlids a qualsevol edat:

Estalviar és un hàbit

Cal un petit esforç per posar-ho en marxa però, un cop estigui instal·lat, ho faran sense adonar-se'n, com tantes altres coses que hauran après.

Millor fer-ho a poc a poc

És una petita cursa. Planteja-ho com un joc o una comparació amb alguna cosa que puguin entendre, per exemple, amb un esport. Dedica un temps a repassar, a “comptar els guanys”.

I sempre amb un objectiu

Tenir una motivació farà que els resulti més senzill instal·lar i comprendre l'hàbit de l'estalvi. Comença amb una cosa molt petita, però que realment els faci il·lusió.

Volem ensenyar a estalviar?

Comencem per fer entendre el valor dels diners.

El valor de l'esforç

És el pilar de l'educació en l'estalvi. Ser conscients que els diners no cauen del cel, que no es reprodueixen a la butxaca de l'avi o de l'àvia. Els diners sempre són la conseqüència de l'esforç d'algú i, gairebé sempre, d'algú a qui ells estimen.

Les metes

Igual que ens passa a nosaltres els adults, els nens també necessiten una meta, un per què d'aquest esforç que els demanarem. Encara que, és clar, la meta també ha de ser proporcional a la seva mida petita, al seu caparró.

Les conseqüències

És important fer-los pensar que els seus desigs, les seves “voluntats”, tindran una conseqüència en la seva petita economia. Saber triar, fer-los pensar si el que volen avui demà també els farà feliços.

Compartir els seus jocs i pertinences

Compartir els farà formar-se en un consum responsable. Una forma d'estar en societat que suposarà un estalvi en la seva economia, una aportació al planeta i un reforç dels seus valors.

Pensar en el futur

Encara que aquest concepte és encara més difícil d'explicar i d'interioritzar, hem d'intentar fer-los entendre el valor de l'espera. Tots els nens aspiren a ser més grans del que realment són i aquest pot ser un bon lloc per ajudar-los a aconseguir-ho, a fer-los sentir “més grans”.

Els diners no són un xiclet

Fer-los veure i entendre que una bona administració pot fer que els seus diners serveixin per fer més coses, però que no són infinits. El que gastin en una cosa no podran gastar-ho en una altra.

Millor una paga? Millor no?

Una altra de les preguntes recurrents que ens fem els pares. Una altra de tantes sobre què serà millor o pitjor per als nostres fills. Nosaltres, a Bankinter, pensem que sí, que disposar de diners i així aprendre a explicar-los, a administrar-los, a gastar-los, etc. forma part de l'educació social, conseqüència del nostre esforç, una cosa imprescindible en les nostres vides, siguin com siguin.

  • No importa la quantia de la paga, l'important és la constància, la regularitat.
  • És important que la paga estigui condicionada a una responsabilitat, a un esforç, que sigui una recompensa per alguna cosa.
  • Pot ser el premi a una cosa tan senzilla com raspallar-se les dents cada nit, recollir el plat de la taula o una suma d'obligacions, del fet d'estar en comunitat, el que consideris convenient, però que sempre transmeti que el seu esforç té una recompensa.

Els ensenyem a estalviar, però com els ensenyem a gastar?

Gastar o comprar són conceptes tan importants i amb una càrrega educativa tan necessària com l'estalvi. Aprendre a gastar els ajudarà a mantenir una relació sana amb els diners, a reflexionar sobre en què i com invertir allò que ja han après que costa guanyar. Traslladar aquest concepte a accions quotidianes de l'economia familiar, com pot ser la compra setmanal, els ajudarà a continuar aprenent.

  • Encara que puguem caure en l'error que ens farà perdre temps, porta'ls de compres de tant en tant: al súper, al mercat, a la tintoreria, etc. Traurem els diners d'aquest lloc tan abstracte que tenen i podran veure'ls “en acció”.
  • Demana'ls que busquin algun producte comú, dels que utilitzeu habitualment, i que els permeti comparar i descobrir les diferències en els preus. Pensa en alguna cosa senzilla, com ara galetes o cereals.
  • Intenta assignar-los, de manera habitual, l'elecció d'aquest producte, que de ben segur trobaran a diferents preus depenent de les ofertes i les marques. Aprendran, gairebé jugant, a diferenciar entre preu, beneficis i qualitat.

Compte Mini:1 un compte per a petits grans estalviadors.

Un compte pensat per als més petits, amb productes, eines, serveis, amb targeta, Bizum... Tot pensat per al seu futur, per contribuir a aquesta altra educació que també és important: l'educació financera.

Un compte sense comissió de manteniment

Un compte lliure de comissions per manteniment, sense necessitat d'ingressos mínims ni domiciliacions.
Més Detalls sobre Mini

Amb el Pla 5%

Cada mes que s'aporti un mínim de 50 € a un fons d'inversió2 des d'un compte Jove o compte Mini, s'obtindrà una bonificació mensual: un 5% anual (el primer any) i un 2% anual (el segon any) sobre el saldo acumulat en el fons d'inversió, amb un màxim de 1.000 €. Consulta les condicions.3 Els fons d'inversió són productes que poden comportar una pèrdua de capital.
Més Detalls sobre Pla 5%

Claus consultives

Perquè accedeixin al seu compte a través del web, però sense poder operar-hi. Una forma segura i real de conèixer i familiaritzar-se amb l'operativa bancària.
Question mark on memo paper on pink background. Solution concept; Shutterstock ID 1534644353; Purchase Order: -

Preguntes freqüents amb respostes clares

A la nostra secció de preguntes freqüents trobaràs resposta a totes aquestes qüestions que et costa entendre dels productes financers: comptes, targetes, productes d'estalvi i inversió, etc.