Saltar a la zona de continguts
Hipoteques

Com sol·licitar un període de carència hipotecària?

Un cop hem decidit sol·licitar un període de carència hipotecària, el primer pas que hem de fer és consultar amb el nostre banc les condicions per a aquesta situació. Un període de carència és un bon recurs enfront d'un període de manca de liquiditat puntual però, de la mateixa manera que ens ajuda, és important tenir en compte els costos que pot comportar.

El període de carència d'una hipoteca es pot sol·licitar tant en el moment de la formalització del préstec com amb posterioritat.
En el primer cas sol ser habitual que el motiu correspongui a una falta de liquiditat per part de client, gairebé sempre relacionada amb el desemborsament inicial que comporta comprar una casa.

En cas de sol·licitar un període de carència en algun moment al llarg de la vida del préstec, sol estar motivat per un període de dificultat econòmica transitòria per part de client.

Quant costa una carència hipotecària?

No et podem oferir una resposta tancada a aquesta pregunta, però sí que podem donar-te algunes pautes que et seran d'utilitat.

El primer que has de saber és que, independentment de les condicions originals de la teva hipoteca (euríbor, diferencial, termini, etc.), optar per un període de carència sempre encarirà el preu final del préstec hipotecari per dues raons principals:

D'una banda, durant el període de carència la quota es reduirà, però un cop superat aquest període la quota mensual serà superior a la pactada originalment. La raó és que, durant el període de carència, només s'abonen els interessos del préstec, però, com que persisteixen les condicions originals, els interessos seran més elevats per ser també més elevat el capital pendent d'amortitzar.

El segon factor que hem de tenir en compte és que, en haver modificat les condicions signades en el préstec original, cal fer una novació de la hipoteca, és a dir, tornar a formalitzar un nou document públic amb el seu cost corresponent.

Qui pot optar a un termini de carència de la hipoteca?

Igual que succeeix en el moment de la concessió del préstec, el banc sempre farà un estudi de risc previ a la concessió del període de carència sol·licitat.

Cal recordar que, si estàs considerant optar per un període de carència, és important que analitzis a fons la teva situació personal, ja que, si bé és un recurs molt útil per solucionar dificultats econòmiques puntuals, sempre ocasionarà costos extres al teu préstec hipotecari original.

Desavantatges de la carència de la hipoteca

Encara que els avantatges d'optar per un període de carència són obvis, també és important conèixer-ne els desavantatges, tots ells de caràcter econòmic:

    • Encariment del cost final del préstec hipotecari i de les quotes.
    • La concessió d'un període de carència obliga a realitzar una novació del préstec, és a dir, tornar a elevar en acte públic el nou contracte.
    • I, per acabar, encara que ens ajudi a superar un problema econòmic puntual, el deute i el compromís amb el banc romanen.

A més

Hipoteca fixa

La hipoteca sense sobresalts: una quota fixa durant tota la vida del préstec.
més detalls sobre hipoteca fixa

Simulador d'hipoteca

Amb el nostre simulador podràs calcular tant les quotes com les despeses associades a la hipoteca.
més detalls sobre Simulador d'hipoteca