Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Compte mancomunat

Compte mancomunat

Un compte mancomunat és un compte corrent de titularitat compartida en què és necessari el permís de tots els titulars per fer qualsevol operativa o disposició. No obstant això, en aquest tipus de comptes es poden definir el tipus d'operacions i el límit d'imports que no requereixin la signatura de tots, o bé establir la proporcionalitat de firmes necessàries, en funció del grau d'importància de les operatives.

Es denomina compte mancomunat perquè requereix l'acord de la totalitat dels titulars per operar, i es fa servir quan coincideixen els seus interessos. Per exemple, en el món empresarial, en casos d'herències amb diversos hereus, etc. o, en general, en les circumstàncies en què sigui necessari el consens de tots els implicats. Encara que obrir un compte d'aquest tipus pressuposa la confiança dels titulars entre ells, en tot cas aquests comptaran amb la seguretat que, en cas de discrepàncies, es podran bloquejar els moviments, demorant el temps de les transaccions, fins que la dificultat es solucioni.

D'altra banda, i com diem, un compte d'aquest tipus funciona com un compte corrent: un producte per fer ingressos i retirades d'efectiu, abonaments, pagament de xecs, transferències, domiciliar rebuts, etc.

Compte mancomunat i compte solidari

La similitud principal de totes dues és la cotitularitat, però a diferència del compte corrent solidari (o indistint), en què qualsevol titular podrà exercir qualsevol dret derivat del compte (com fer una cancel·lació anticipada, modificar qualsevol ordre d'abonament o càrrec, o canviar de domicili), en el mancomunat, encara que els titulars siguin diversos i puguin gaudir de total llibertat per ingressar diners o estar al corrent de tots els moviments, necessitaran el consentiment de tots els titulars per fer qualsevol operació que impliqui una reducció de saldo.

Per aquest motiu, el compte solidari podrà ser compartit entre familiars (parelles que comparteixen despeses, etc.), i el mancomunat estarà més vinculat al món empresarial o, en general, a aquelles circumstàncies en què és necessari un consens.

A més, totes dues permetran vincular una altra persona (en aquest cas, una persona autoritzada) que no sigui titular per utilitzar el compte quan el titular sigui incapaç de gestionar-lo. Així, podran operar sense menyscabar la propietat del compte; per aquest motiu, els autoritzats no hauran de respondre pels deutes o el patrimoni del compte.

Com s'obre un compte mancomunat o compte amb dos titulars

En general, els requisits d'aquest tipus de compte són els mateixos que per obrir un compte bancari personal. Això sí: quan es faci efectiu hauran d'anar-hi tots els titulars, i identificar-se amb la documentació pertinent. Es podrà fer tant a la sucursal com en línia.

A més

Compte Nòmina

Millora la teva nòmina amb millors avantatges, sense comissions i sense despeses de manteniment.
Més detalls sobre compte nòmina

Comptes

Descobreix la gamma de comptes corrents i sense comissions Bankinter per a particulars.
Més detalls sobre comptes