Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Compte infantil

Compte infantil

Un compte infantil és un compte bancari per a nens. Es tracta d'un producte cada dia més habitual i és una de les apostes de les entitats bancàries, ja que sempre és interessant educar els clients en l'estalvi, i com més aviat millor: amb un compte infantil els nens podran iniciar-se en l'educació financera, aprendre a administrar els seus diners i a estalviar, i veure'ls com un recurs limitat que convé distribuir bé.

És normal obrir un compte a un nen amb motiu del seu naixement, bateig, comunió i, en general, en qualsevol altra fita en la seva vida. La veritat és que qualsevol moment és bo: si ho fem des del naixement estarem contribuint a invertir en el seu futur des del primer moment, i a anar fent una guardiola perquè pugui disposar-ne el dia de demà. I si l'obrim quan sigui una mica més gran, podrem ensenyar-li la importància de l'estalvi i fomentar aquest hàbit.

Com que és un producte tan específic, té unes característiques específiques:

Tenen un límit d'edat, normalment fins als 17 anys.

Ofereixen una operativa limitada i sempre controlada per un adult.

No tenen comissions associades (d'administració, de manteniment ni per realitzar traspassos des del compte dels responsables legals del menor).

Fins i tot n'hi ha que ofereixen certa remuneració, en generar un interès TIN pel fet de tenir un diners dipositats al compte.

Ofereixen regals atractius per als nens, que al seu torn suposen un incentiu per a l'estalvi.

Requisits per obrir un compte infantil

Si el titular és menor d'edat, ha de tenir un representant legal o tutor, normalment el pare o la mare. Haurem d'acreditar-ho amb el llibre de família i, si és una altra persona qui ostenta la tutela legal del menor, haurà de presentar el document que ho acrediti. A més, el menor haurà d'aportar el seu DNI i, si no en té, un NIF provisional que ha de proporcionar l'Agència Tributària.

Passos per obrir un compte infantil

En primer lloc, serà interessant analitzar i comparar totes les opcions abans de decidir-nos. Caldrà estudiar l'opció més convenient en funció de l'edat del nen, l'ús del compte i el possible interès de rendibilitat en el futur.

En segon lloc, caldrà veure si hi associarem una targeta de dèbit, en funció de l'edat i el nivell d'autonomia del menor; en qualsevol cas caldrà fer-ho en el moment adequat, quan el menor hagi adquirit les capacitats necessàries. Finalment, com en qualsevol producte, haurem informar-nos bé sobre les condicions i clàusules per no tenir ensurts.

Com gestionar un compte infantil

Gestionar aquest tipus de comptes és senzill, però haurem de tenir en compte tres aspectes: en primer lloc, si som els representants legals, no haurem d'utilitzar el compte per als nostres assumptes. A més, no haurem de deixar el menor com a únic titular, independentment de qui siguin els seus representants legals. Ni tampoc ser nosaltres els únics titulars, ja que això pot comportar malentesos fiscals i hereditaris.

Finalment, en cas d'associar una targeta al compte, com a representants legals haurem autoritzar i confirmar cada operació perquè sigui acceptada.

A més

Compte Nòmina

Millora la teva nòmina amb millors avantatges, sense comissions i sense despeses de manteniment.
Més detalls sobre compte nòmina

Comptes

Descobreix la gamma de comptes corrents i sense comissions Bankinter per a particulars.
Més detalls sobre comptes