Saltar a la zona de continguts
Targetes

Com puc fer una compra segura per Internet?

Les compres en línia estan cada vegada més a l'ordre del dia. No hi ha fronteres ni horaris; es pot comprar de tot o es poden contractar serveis des de qualsevol part de món. El comerç electrònic s'ha perfeccionat per oferir als usuaris productes en temps rècord. A més, gràcies a la nova generació de dispositius mòbils, és possible fer compres en línia des de qualsevol lloc. Cada cop veiem amb més freqüència com hi ha certes fites o esdeveniments comercials en què les vendes i les compres per Internet es disparen fins a un 200%: Nadal, Black Friday, CyberMonday, etc.

Amb l'objectiu de garantir la seguretat en els pagaments als clients i així donar suport al creixement del comerç electrònic, hi ha una sèrie de punts que has de tenir en compte perquè les teves compres o pagaments en línia no estiguin afectats per un frau cibernètic. Seguidament et donem alguns consells molt fàcils de seguir:

Utilitzar una xarxa Wi-Fi o connexió a Internet segura

Evita el màxim possible les xarxes obertes dels aeroports, restaurants o altres establiments on la xarxa Wi-Fi estigui a l'abast de centenars d'usuaris. El recomanable és fer-ho mitjançant connexions segures, sia la que et proporciona el teu operador mòbil o la xarxa d'Internet de casa teva. A més, no facis compres des d'altres dispositius públics, utilitza només els teus.

Mantingues el teu equip actualitzat i protegit

Revisa que els teus dispositius de sobretaula i mòbils estiguin sempre protegits amb algun tipus d'antivirus. Aquests programes estan preparats per activar qualsevol protocol de seguretat o quarantena en el moment en què identifiquin arxius sospitosos o fins i tot l'intent de manipular el dispositiu per part d'agents externs.

Identifica el protocol https

Una precaució elemental que has d'identificar a l'hora de navegar per un web és que tingui actiu el protocol HTTPS. Ho identificaràs fàcilment veient com a l'URL, que ha més ha de començar amb https://, hi ha la icona d'un cadenat.

Aquest protocol té com a objectiu protegir la integritat i la confidencialitat de les dades dels usuaris entre els seus ordinadors i el lloc web quan naveguen per Internet.

Compra a llocs web coneguts i amb bona reputació

Si fas la cerca d'un producte per Internet que vols comprar, veuràs que seran molts els resultats amb botigues o pàgines web que ofereixen ofertes o fins i tot preus més competitius. És molt important que identifiquis llocs web coneguts o fins i tot recomanats per persones que ja hi hagin tingut una experiència de compra. Si no coneixes un lloc web que compleix les característiques anteriors sobre seguretat a Internet, cerca opinions sobre el lloc per garantir no només que compleix els protocols de seguretat en el pagament, sinó que, a més, ofereix una bona experiència a l'usuari relacionada amb la qualitat de producte, el temps de lliurament i fins i tot les condicions de devolució.

Cerca i revisa la política de privacitat

Abans de comprar en una botiga en línia, revisa que tingui habilitada una pàgina sobre la política de privacitat en un lloc visible i que, a més, estigui actualitzada.

Proporciona només les dades personals necessàries i fes-ho de manera segura

En general, quan estàs en l'últim pas de formalitzar la compra, veuràs un formulari on hauràs d'introduir un seguit de dades com el nom del titular de la targeta, el número de la targeta, la data de caducitat i el codi CVV. Una vegada que acceptes la lectura d'aquestes dades, generalment, seràs redirigit a una pàgina xifrada pel banc associat a la targeta o al sistema de cobraments de la botiga en línia, per posar-hi el codi de verificació (entre 6 i 8 dígits) que s'enviarà al teu dispositiu mòbil. Aquest codi funciona com un codi PIN aleatori, sense ell no es pot autoritzar la compra i garantir la seguretat del pagament entre l'establiment i el client.

Evita els enllaços de correus i anuncis

Cada dia rebem centenars de correus electrònics amb ofertes o descomptes de productes que podem comprar amb només un clic. Fins i tot en xarxes socials com Instagram, Facebook, etc. podem trobar-hi anuncis i productes atractius. Ves amb molt de compte, perquè no sempre són 100% reals.

Si reps un correu electrònic, revisa que, a l'apartat de l'emissor de correu, aparegui una adreça verificada o que identifiqui el titular/responsable del comerç. Si un compte de correu electrònic té molts números o fins i tot és enviat per proveïdors d'Internet, hauries evitar fer clic a qualsevol part dels seus continguts.

En el cas dels bàners que veiem a les xarxes socials, tingues la mateixa precaució: abans de fer-hi clic, busca la marca o l'empresa en qüestió i confirma que té aquests productes o aquest servei amb l'oferta anunciada anteriorment. A més, comprova que compleixi els protocols de seguretat https i busca opinions en cas que no coneguis el web.

Als dos casos esmentats anteriorment, malauradament, hem de sumar-hi el frau, conegut amb el nom de phishing.

Evita el phishing

És un mètode de frau utilitzat per obtenir informació dels usuaris de manera il·legal, a través d'Internet, suplantant la identitat de pàgines de serveis, institucions públiques, xarxes socials, així com de bancs, caixes i altres entitats financeres.

Comprova les dades del comerç electrònic

És obligatori que la botiga en línia tingui les dades següents a disposició dels seus usuaris al seu web:

  • Nom complet de l'entitat (persona física, societat, fundació, etc.)
  • Número d'identificació fiscal (NIF, NIE o CIF)
  • Dades d'inscripció al registre mercantil
  • Adreça postal
  • Adreça electrònica

Com pots veure, hi ha moltes maneres d'evitar el frau per Internet. Si vols més informació sobre com comprar segur per Internet, et recomanem llegir aquesta guia elaborada per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

A més

Targetes Combo per a autònoms

Una targeta amb una cara personal i una altra professional. Amb dos extractes diferents. Amb pagament a final de mes o ajornat.
més detalls sobre targeta combo professional

Targetes Bankinter

Necessites una targeta? Tenim la teva. Amb Bankinter, pagar les compres amb targeta és molt més que comprar.
més detalls sobre targetas bankinter