Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a finalitats analítiques, estadístiques i per mostrar-te publicitat personalitzada sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si vols més informació, pots obtenir-la fent clic a la nostra Política de galetes. Podeu acceptar totes les galetes prement 'Acceptar', podeu rebutjar totes les galetes prement 'Rebutjar', o podeu personalitzar la vostra elecció prement 'Gestionar'.
Quina diferència hi ha entre metres útils i metres construïts en comprar una casa o valorar-la?
Comprar una casa i analitzar els metres quadrats d'una casa.
Pensant a demanar una hipoteca per comprar una casa o a vendre la teva?
A l'hora de fer qualsevol de les dues operacions, una dada clau és la superfície de l'habitatge. No importa el preu que tinguem al cap o el que vulguem oferir o demanar, ni tan sols si investiguem el preu que tenen altres habitatges d'aquesta zona: la manera més exacta de veure si és competitiu és conèixer el preu per metre quadrat de la casa.
Això no obstant, esbrinar aquesta dada de vegades no és tan fàcil. A l'hora de comprar, podem trobar-nos moltes mides inflades. És a dir: pot ser que el venedor sumi alguns metres addicionals a la superfície, abaixant el preu per metre quadrat i fent que sembli més atractiu. Però et desaconsellem aquesta pràctica, ja que la mida real acabarà sortint a la llum i podrà fer-nos perdre la venda. El millor és saber quina superfície figura al Cadastre o a les escriptures, tot i que si l'immoble és antic hi pot haver algun desajust amb alguns elements que poden no estar computats: terrasses, altells, patis, etc.
A més, hi ha una altra gran diferència que hem de conèixer:
- La superfície útil d'un habitatge. Per entendre'ns, és aquella que pots trepitjar a l'interior de l'habitatge, armaris inclosos. En aquest cas, els envans, els falsejats i els pilars no compten. Aquesta dada és important perquè ens permetrà fer-nos una idea de l'espai que tindrem per viure, tot i que és difícil de conèixer sense el plànol de l'habitatge.
- La superfície construïda d'un habitatge. És la que inclou el total de metres que hi ha dins del perímetre de l'immoble, inclosos envans, instal·lacions elèctriques, desguassos, etc., excepte aquells espais d'altura inferior a 1,5 metres a les zones residencials. A més, en cas de compartir parets amb un veí, el perímetre es calcularà des de la meitat d'aquestes mitgeres. En definitiva, tot i que és la referència per valorar l'habitatge, en realitat s'allunya de l'ús real d'aquest.
- La superfície construïda amb repartiment de zones comunes, que inclou, per exemple, la pista de pàdel, la piscina i fins i tot els passadissos. Aquesta superfície és la que es reflecteix al Cadastre i a les escriptures, mostrant per separat la part de l'habitatge i la part de zones comunes, que es reflecteixen mitjançant un coeficient de participació.
Què passa amb els patis i les terrasses?
Aquestes zones cada cop donen lloc a més confusió, atès el creixement d'urbanitzacions que inclouen terrasses o patis en baixos amb jardí, pisos i àtics. El Cadastre els computa al 50% si estan coberts, i al 100% si tenen cobertes les tres quartes parts. Però si l'habitatge és de protecció oficial mai computarà més d'un 10%. Aquesta proporció es fa servir de cara a les dades registrals i de tributació, encara que a la pràctica no resulta molt gràfica a l'hora d'explicar com és de veritat l'habitatge.
En qualsevol cas, si volem comprar una casa o vendre la nostra, el més senzill és presentar la superfície d'habitatge i la de terrassa per separat i ser molt clars per no donar lloc a sorpreses. No confondre els metres útils amb els construïts, valorar el cobriment de la terrassa, no incloure garatges i trasters i, per descomptat, no fer càlculs aproximats ni arrodonir.
Com es calcula la superfície d'un immoble?
És molt útil comptar amb un arquitecte que ens ajudi a determinar cada tipus de superfície i a mesurar bé la casa. Però si ho farem nosaltres, aquí van alguns consells: en primer lloc, haurem de mesurar i multiplicar el llarg i l'ample de cada paret de cada habitació, i després descomptar-ne finestres i portes, tot i que el millor és que intentem localitzar-la al Cadastre accedint al seu lloc web.