Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - TIN

TIN

El TIN o tipus d'interès nominal és un percentatge fix que correspon a l'import que has de pagar al banc únicament en concepte d'interessos pel préstec rebut, i és un tipus d'interès pactat entre client i entitat bancària. El TIN és un indicador percentual que informa de la quantia de guany o benefici que rep el banc per prestar els diners durant un període de temps establert. Mitjançant el TIN pots comprovar, amb total transparència, l'import dels interessos que hauràs d'abonar a l'entitat financera per operacions com ara dipòsits, préstecs personals o hipotecaris en funció del termini de devolució que hagis triat.

Exemple de TIN d'un préstec hipotecari

En un préstec hipotecari el TIN mensual s'obté sumant l'euríbor al diferencial aplicat pel banc.

TIN = euríbor (-0,368% al març 2020) + diferencial (1,25) = 0,882% TIN.

Cal destacar que el TIN no té en compte cap tipus de despesa associada a l'operació de la hipoteca, únicament és l'interès que s'ha acordat amb l'entitat financera per fer aquesta operació. A diferència de la TAE, el TIN no ha de ser anual.

Diferències entre TAE i TIN

Si analitzem què és més important per al consumidor, podríem dir que probablement la TAE, ja que el TIN és un indicador merament informatiu.

La TAE, per contra, permet a l'usuari conèixer el valor real del préstec sol·licitat ja que inclou comissions, interès i terminis del préstec. La TAE proporciona una visió més clara i transparent sobre quant costa el 100% del préstec. La TAE es pot considerar un índex realment útil amb vista al consumidor, que permet conèixer, abans d'acceptar el préstec, si és rendible o no.

Així mateix, aquests indicadors són utilitzats pels bancs o les entitats financeres com un avantatge competitiu que els permet identificar i publicitar la seva oferta, de manera clara, als clients que pretenen captar.

A més

Totes les hipoteques

Fixa, variable, mixta... A Bankinter ets tu qui tria.
més detalls sobre Totes les hipoteques

Proposta personalitzada d'hipoteca

Si ja has trobat casa, t'oferim una oferta personalitzada amb tots els imports: quotes, impostos, gestoria, registre, notaria...
més detalls sobre Proposta personalitzada d'hipoteca