Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Taxació

Taxació

Una taxació és l'acció d'assignar un valor a un objecte per mitjà d'un document que elabora un professional expert, on estableix, en funció d'una sèrie de variables justificades, el valor d'un bé d'acord amb unes característiques estipulades.

Les taxacions estan regulades per una normativa que té com a objectiu establir els criteris i la metodologia per realitzar-la. Aquesta normativa també estableix quins professionals estan qualificats per fer-la.

Quin tipus de taxacions hi ha?

Les taxacions més habituals són les següents:

 • Taxació de pisos.
 • Taxació d'habitatges unifamiliars.
 • Taxació de finques.
 • Taxació judicial.
 • Taxació de vehicles a motor: cotxes, motocicletes, etc.

Taxació immobiliària

La taxació està relacionada amb l'entorn immobiliari: pisos, habitatges unifamiliars, locals, finques, etc. L'informe de taxació defineix el preu de mercat de l'immoble taxat, en funció de l'oferta i la demanda, en un moment determinat.

Algunes de les variables més rellevants de la taxació són les dimensions, l'estat de conservació, la ubicació o l'entorn. En l'actualitat hi ha persones capacitades per fer aquest tipus de valoracions, però, a més, hi ha aplicacions tecnològiques o informàtiques que també ho poden fer.

En cas que vulguis demanar una hipoteca, la taxació és un document imprescindible a l'hora d'efectuar aquesta operació. En aquest cas, una taxació hipotecària ha de ser emesa per una consultora o gestora de taxacions homologada i, a més, perquè sigui legal, ha d'estar signada per un expert competent. Actualment, l'empresa taxadora és assignada per una gestoria externa al banc per tal que l'informe sigui tan objectiu com es pugui.

Taxació judicial

El cas més comú de taxació judicial té lloc quan s'ha produït un sinistre i cal donar un valor als béns que s'han deteriorat. Aquest informe es fa per valorar l'import a sol·licitar a la companyia d'assegurances o a la part responsable del sinistre.

Taxació de vehicles

Les taxacions de vehicles se solen realitzar després d'un accident o en el moment en què s'ha decidit posar a la venda el vehicle.

Quins aspectes comprenen les taxacions immobiliàries?

L'informe de taxació té en compte els aspectes següents:

 • Ubicació de l'habitatge mitjançant el registre cadastral.
 • Metres quadrats de superfície, distribució, nombre de dormitoris, cambres de bany, qualitats constructives, instal·lacions visibles, reformes, si l'immoble és exterior o interior, si té ascensor, etc.
 • Entorn i serveis, com ara supermercats, parcs, poliesportius, escoles o altres serveis útils.
 • Estat de conservació.
 • Ús de l'habitatge: lloguer, ús turístic, etc.
 • Règim de protecció en el supòsit que sigui un habitatge públic.

A més

Portal immobiliari

Si estàs buscant casa, fes una ullada al nostre portal: 100% de finançament en tots els nostres immobles.
més detalls sobre Portal immobiliari

Proposta personalitzada d'hipoteca

Si ja has trobat casa, t'oferim una oferta personalitzada amb tots els imports: quotes, impostos, gestoria, registre, notaria...
més detalls sobre Proposta personalitzada d'hipoteca