Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Targetes NFC

Targetes NFC

Les sigles NFC provenen de l'anglès Near Field Communication, que podria traduir-se en català com “comunicació de camp proper”. Aquesta tecnologia permet la comunicació sense fils i l'intercanvi de dades, de manera pràcticament instantània, entre dos dispositius que es trobin a una distància inferior a 20 cm.

A simple vista, l'única diferència entre una targeta NFC i la resta de les targetes és que les primeres inclouen un símbol identificatiu en un lateral que es pot reconèixer fàcilment: quatre ones concèntriques.

Avui dia, pràcticament totes les entitats bancàries incorporen aquesta tecnologia tant a les seves targetes com als seus caixers automàtics o datàfons (TPV).

Com funcionen les targetes NFC?

Les targetes Contactless fan servir la tecnologia NFC i permeten fer el pagament en un TPV o utilitzar un caixer sense necessitat d'inserir la targeta a la ranura, simplement acostant-la al lector Contactless. El lector Contactless està situat en una petita plaqueta als caixers, i als TPV sol està ubicat a la pantalla mateixa.

La comunicació entre la targeta i el lector és instantània. Un cop reconeguda la targeta s'emet un so que indica que la lectura ha estat correcta. A partir d'aquest moment, podem desar la targeta sense necessitat d'esperar que l'operació s'hagi processat.

Avui dia la majoria de les targetes incorporen aquest tipus de tecnologia NFC, però, a més del pagament Contactless, també es poden fer servir utilitzant la banda magnètica o el xip.

Quins avantatges tenen les targetes NFC?

Gairebé tots els avantatges de la tecnologia NFC rauen en la seva comoditat:

  • La comunicació és instantània.
  • Permeten, per exemple, fer pagaments inferiors a 20 € sense necessitat d'utilitzar el PIN.
  • L'ús de la targeta és molt més senzill: apropar, esperar i llestos.
  • En funcionar per proximitat entre dispositius, aquesta tecnologia és molt segura i elimina el risc d'errors de lectura.
  • La tecnologia NFC fa possible el pagament a través de telèfon mòbil. A través d'una aplicació, el titular pot registrar les targetes al seu telèfon mòbil per pagar amb el dispositiu sense necessitat de mostrar la targeta física. El client pot triar, en cada moment, amb quina targeta vol pagar i no cal que les porti a sobre.

A més

Pagar amb el mòbil: Apple Pay

APPLE PAY. Paga totes les compres amb l'aplicació exclusiva per a dispositius Apple: iPhone, Apple Watch, iPad i Mac.
més detalls

Targeta a terminis

COMPRA SMART: fracciona una o diverses despeses de la targeta sense modificar-ne les condicions. Paga al teu ritme.
Més detalls sobre compra smart