Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Targetes Contactless

Targetes Contactless

Contactless, o pagament sense contacte en català, és una tecnologia que permet fer pagaments amb targeta a través de NFC (Near Field Communication), que estableix una comunicació sense fils i l'intercanvi de dades de manera pràcticament instantània entre dos dispositius que es trobin a pocs centímetres de distància.

Aquesta tecnologia NFC ha estat aplicada tant a les targetes com als TPV, de manera que els dispositius són capaços de comunicar-se entre ells enviant i rebent informació en temps real. Aquesta comunicació entre targeta i terminal de venda permet fer el pagament amb el simple gest d'apropar la targeta al TPV.

Les targetes Contactless són targetes de crèdit, dèbit o prepagament que simplement incorporen aquesta tecnologia, però les transaccions que es poden realitzar són exactament les mateixes que les que es poden fer amb una targeta convencional.

Com sé si la meva targeta és Contactless?

Les targetes que disposen d'aquesta tecnologia són la gran majoria. Aquestes targetes inclouen un símbol identificatiu en un lateral que podràs reconèixer fàcilment (quatre ones concèntriques).

Avui dia, pràcticament totes les entitats bancàries incorporen aquesta tecnologia tant a les seves targetes com als seus caixers automàtics o datàfons (TPV).

Els avantatges principals de les targetes Contactless són:

  • Permeten fer petites compres ràpidament, ja que per realitzar pagaments inferiors a 20 € no cal introduir el codi PIN. Aquesta característica fa que siguin molt còmodes per a les petites compres. En cas que l'import sigui superior, el datàfon ens sol·licitarà aquest codi.
  • Actualment aquesta tecnologia està integrada a pràcticament tots els TPV, però, en cas que el terminal no la tingui o que es produeixi algun error, les targetes Contactless també disposen de xip i banda magnètica, que permeten pagar a qualsevol establiment independentment del tipus de terminal.
  • Quan es va introduir aquesta tecnologia va provocar una certa desconfiança pel fet de poder pagar sense inserir la targeta i sense codi PIN (en compres inferiors a 20 €), per la qual cosa és important recordar que aquesta tecnologia és molt segura: perquè es produeixi el pagament cal que hi hagi un terminal de venda connectat i amb cobertura. A més, perquè la targeta sigui detectada i el pagament es pugui processar correctament, la targeta s'ha de situar a una distància màxima de 3 cm del terminal de venda.
  • Com a mesura de seguretat addicional, cada quatre vegades que facis una operació inferior a 20 € caldrà inserir la targeta.
  • En els últims anys, l'evolució de la tecnologia posa a disposició dels usuaris múltiples opcions per incrementar la seguretat i millorar el control de tots els moviments realitzats amb les targetes. Avui dia, moltes de les entitats ofereixen sistemes d'alerta a través de les seves aplicacions, per SMS o per correu electrònic, que envien una notificació en el moment en què s'ha fet un pagament amb la targeta.

A més

Pagar amb el mòbil

Pagar de manera segura amb el mòbil amb Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay o Bizum.
Més detalls sobre Pagar amb el mòbil

Gestiona les teves targetes

Fracciona de manera puntual una o diverses compres, o traspassa diners des de la targeta de crèdit al teu compte corrent.
més detalls sobre serveis smart