Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Rebut domiciliat

Rebut domiciliat

Els rebuts domiciliats (també coneguts com càrrecs domiciliats) són aquells que remet un emissor (ordenant o beneficiari, és a dir, un proveïdor d'impostos o de serveis com la llum, el telèfon o l'aigua) a un receptor (o pagador) a través del banc. Aquest pagador haurà donat l'ordre expressa a l'entitat perquè aquesta faci l'abonament directament del seu compte.

Com que es tracta d'un mitjà segur, ràpid i còmode, és la forma de pagament i cobrament més utilitzada per empreses i autònoms; de fet, moltes empreses l'exigeixen com a única forma de pagament als clients. Així, quan es produeix una transacció comercial entre dues empreses, la deutora demana a la creditora que el cobri a través d'aquesta fórmula. I en aquest punt el banc del creditor emetrà un gir de cobrament que anirà directament al compte del deutor.

Característiques de la domiciliació de rebuts

Com a particulars, en primer lloc els rebuts domiciliats ens faran estalviar temps i ens aportaran moltíssima comoditat, ja que no cal estar recordant, ni tampoc tramitant, els diferents pagaments mes a mes. A més, serà una manera d'evitar les penalitzacions ocasionades per qualsevol possible retard, ja que els pagaments s'efectuaran de manera automàtica. Encara que la domiciliació ens pugui fer una mica de mandra, sens dubte serà una cosa que agrairem després, ja que un cop feta, ens oblidarem dels abonaments.

Com es domicilia un rebut al banc?

En primer lloc, haurem de donar les dades següents al banc: nom i compte del client, concepte de cobrament i import. Amb aquestes dades, el banc passarà el rebut a l'entitat del nostre client. Aquesta realitzarà el cobrament al compte donat i efectuarà l'abonament. Finalment, la nostra entitat bancària ingressarà els diners al nostre compte bancari particular.

Les remeses bancàries

Són una agrupació de rebuts domiciliats pendents de cobrament. S'uneixen en un mateix fitxer i s'envien al banc, proporcionant-nos encara més facilitat i comoditat.

El mandat SEPA

A l'hora d'efectuar i rebre els pagaments, s'ha establert una manera estàndard i subjecta a les mateixes obligacions i drets entre tots els membres de la zona SEPA (en anglès Single European Payments Area o Zona Única de Pagaments en Euros). Aquest mandat estableix l'àrea on qualsevol agent econòmic (particulars, empreses i autònoms) haurà d'efectuar els pagaments, amb subjecció a unes condicions comunes. Com a formes de pagament que són, els rebuts també es domiciliaran d'acord amb aquest estàndard europeu.

A través de l'ordre SEPA, el nostre client ens autoritzarà a realitzar els cobraments al seu compte, i autoritza el seu banc a carregar els pagaments pendents. Serà molt important conservar aquest mandat SEPA tant com duri la relació amb el client, i sobretot en el termini de reemborsament pactat i durant els terminis legals establerts per conservar els documents, així podrem evitar possibles sorpreses.

A més

Compte Nòmina

Millora la teva nòmina amb millors avantatges, sense comissions i sense despeses de manteniment.
Més detalls sobre compte nòmina

Comptes

Descobreix la gamma de comptes corrents i sense comissions Bankinter per a particulars.
Més detalls sobre comptes