Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Quartil

Quartil

Es fa servir per veure quina és la posició dels fons en termes de rendibilitat obtinguda en comparació d'altres fons comparables.

Sobre el 100% dels fons que constitueixen la llista total de fons d'una categoria, els quartils representen porcions d'un 25% d'aquesta categoria i agrupen els fons segons un criteri descendent de rendibilitat. Això vol dir que en el primer quartil hi hauria el 25% dels millors fons amb major rendibilitat ordenats de major a menor, i d'igual manera el segon, tercer i quart quartil. De vegades es fan particions grans, com són els decils (10%) o centils (100%).

Aquest criteri ens permet comparar, d'una banda, el temps de permanència del fons en cada quartil i també la regularitat en el rànquing.

Els fons que s'han mantingut en el primer quartil, és a dir, entre les primeres posicions del seu grup demostren que el seu comportament és significativament millor que la mitjana.

En la banda oposada, aquells fons que s'hagin mantingut regularment en el tercer o quart quartil seran aquells el comportament dels quals està sent d'inferior a la mitjana.

Els experts observen quant de temps romanen els fons en cadascun dels quartils per comprovar si el seu comportament és òptim.

És important tenir en compte que, a l'hora d'analitzar el temps dins d'un quartil o un altre i perquè aquesta informació pugui servir-nos de referència fiable, els períodes analitzats han de ser superiors a un any.

A més

Comparador de fons

Amb ajuda, tot és més fàcil. I amb el nostre comparador podràs triar en funció de la rendibilitat dels diferents fons de la nostra cartera.
Més detalls sobre Comparador de fons

Inversió periòdica

Un pla perquè puguis invertir sense adonar-te'n, a poc a poc.

Més detalls sobre Inversió periòdica