Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Número de compte

Número de compte

El número de compte és el codi estandarditzat que ens permet identificar-lo i accedir fàcilment a algunes dades (el país i el banc de què procedeix, la sucursal, l'oficina des d'on es va obrir, etc.). Per entendre'ns, és com la seva matrícula.

Abans del 2014, aquest codi de compte equivalia al CCC (codi de compte de client) i tenia 20 dígits. L'any 2014, la globalització i l'extensió de les operacions financeres més enllà del nostre país va requerir l'emissió de pagaments transfronterers de manera àgil i segura. Per aquest motiu, el CCC va ser substituït per l'IBAN (en espanyol, codi internacional de compte bancari), que s'utilitza per unificar tots els moviments, i per emetre i rebre transferències a la zona única de pagaments en euros (SEPA).

A més, va variar la seva estructura, quedant finalment en 24 xifres separades per grups, en què cada grup té una funció: les 20 primeres corresponen a l'antic CCC, precedit de dos dígits de control i de dues xifres més del codi del país. És a dir: Codi del país (2 xifres): dígit de control IBAN (2 xifres); codi de l'entitat (4 xifres); codi de l'oficina (4 xifres); dígits de control (2 xifres) i número de compte (10 xifres).

Dígits de control bancaris

Els dígits de control faciliten al banc emissor la comprovació que la transferència ha arribat al compte de destinació. És molt útil a l'hora de detectar errors perquè s'hagin incorporat dígits de més o de menys.

Hi ha dos tipus de controls bancaris: en primer lloc, els dígits de control IBAN, col·locats entre el codi de país i el codi de l'entitat. Va ser la novetat que va introduir l'IBAN. I, d'altra banda, els DC o dígits de control, que ja incorporaven els antics CCC i es mantenen al mateix lloc: entre els dígits de l'oficina i del compte del banc.

El primer pas per domiciliar

Comprovar-lo és el primer pas que hem de fer a l'hora de domiciliar cobraments o pagaments (la llum, el gas, el telèfon). Podrem fer-ho a través d'un extracte bancari o accedint al nostre compte en línia. Haurem de verificar que consti de 24 dígits i que comencin per ES, que és el codi que correspon al nostre país.

És un problema que el número de compte no comenci per ES?

En algunes ocasions, en obrir un compte digital podem trobar-nos que el codi no comença per ES, sinó pel codi d'algun altre país de la zona SEPA. En principi això no tindria per què ser un problema, ja que la SEPA garanteix que qualsevol número de compte de la zona de pagaments comunitària pugui fer traspassos i transferències de la mateixa manera, independentment de quin país sigui el seu IBAN.

A més

Simulador de despeses hipotecàries

Surt de dubtes i calcula totes les despeses de la teva hipoteca: impostos, gestoria, registre, notaria...
més detalls sobre Simulador de despeses hipotecàries

Hipoteca Sin Más

Fins al 80% del valor de l'habitatge sense més garantia que la teva casa.
més detalls sobre hipoteca sin más