Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a finalitats analítiques, estadístiques i per mostrar-te publicitat personalitzada sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si vols més informació, pots obtenir-la fent clic a la nostra Política de galetes. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o personalitzar la teva elecció fent clic a CONFIGURAR O REBUTJAR EL SEU ÚS.
Diccionari econòmic - Gestió activa
Gestió activa
Sistema de gestió amb l'objectiu d'aconseguir que la cartera gestionada assoleixi una rendibilitat superior a la del mercat, mitjançant l'aplicació de criteris independents basats en la informació i l'experiència del gestor en la selecció de les inversions. És el concepte oposat al de gestió passiva, en què l'única gestió és la rèplica d'índexs de referència.
Troba els fons d'inversió que millor s'adaptin al teu perfil inversor.
Per complir l'objectiu de superar la rendibilitat de l'índex de referència, el fons de gestió activa centra els seus esforços a seleccionar els millors actius i fa servir la tàctica coneguda amb el nom de market timing, que consisteix a comprar a preus baixos i vendre a preus alts.
La gestió activa requereix un equip gestor amb una gran capacitat d'anàlisi, un coneixement elevat del mercat i una gran experiència. Identificar les millors oportunitats d'inversió que siguin capaces d'aconseguir rendibilitats superiors a les del mercat implica més temps i dedicació per part dels gestors.
Tot i que l'objectiu de la gestió activa no és replicar un índex, com passa en la gestió passiva, sí que es fa servir un índex com a referència per poder mesurar el seu rendiment i intentar superar-lo.
Aquestes són les característiques principals de la gestió activa:
- L'equip gestor realitza un seguiment constant i té un control elevat de les inversions, cosa que permet una alta capacitat de reacció davant qualsevol esdeveniment inesperat.
- Els gestors intenten constantment aconseguir majors rendibilitats per satisfer els interessos dels seus inversors. Si la gestió és adequada, això podria ajudar a minimitzar pèrdues en moments crítics.
- A causa de l'exigència que tenen els equips gestors, aquest tipus de gestió té comissions més elevades que la gestió passiva.
- En cas que la gestió no sigui adequada es poden produir pèrdues superiors a les del benchmark.
Hi ha un gran nombre de fons de gestió activa. Aquests fons resulten atractius per als inversors perquè intenten generar més rendibilitat de la que s'obtindria en cas d'invertir en un índex de referència.
A l'hora de triar entre la gestió activa i la gestió passiva és important tenir en compte el perfil i les necessitats d'inversió per seleccionar aquella que s'adapti millor a aquestes preferències.
Darrere de la gestió passiva i la gestió activa hi ha dos corrents de pensament que tenen una visió diferent sobre els moviments borsaris. D'una banda, hi ha aquells que consideren que els mercats ja són eficients i per aquest motiu no és possible predir el comportament de la borsa. D'altra banda, hi ha aquells que consideren que els mercats no són eficients i que sí és possible predir el que ocorrerà en borsa emprant tot tipus de tècniques i anàlisis per, d'aquesta manera, aconseguir una major rendibilitat.