Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Gap

Gap

Un "gap" en borsa fa referència a una bretxa o salt (buit) entre el preu d'oferta i de demanda, produïda per la manca de liquiditat en un valor en un moment determinat o per un desequilibri entre els compradors i els venedors, ja que uns volen comprar molt més barat que el preu al qual volen vendre els altres.

Aquest buit sol tenir lloc de manera sobtada, produint-se dues negociacions o encreuaments en mercat molt allunyats entre si, cosa que passa normalment quan hi ha alguna notícia que afecti la companyia en qüestió, ja sigui notícia interna, notícia política, canvis importants en el panorama econòmic global, etc.

Quan es produeix un gap, és freqüent que el mateix mercat suspengui la negociació del valor durant un període de temps breu (o no tan breu), per tal de permetre que l'oferta i la demanda s'estabilitzin, i que pugui tornar a cotitzar amb normalitat.

És a dir, com a mesura de protecció tant per a la companyia com per al mercat i els inversors, hi ha nivells (rangs) que, un cop s'assoleixen, fan que la cotització del valor se suspengui temporalment, per permetre així esmorteir l'impacte violent de xocs externs en la cotització.

Tot i això, els gaps es produeixen amb relativa freqüència, sobretot en períodes d'incertesa tant d'una companyia concreta com del mercat en general, i suposen un risc per als inversors.

A més

Mercats

Tota la informació dels mercats a escala mundial, els millors i pitjors valors del dia i les últimes notícies financeres.
Anar a mercats

Broker gràfic

Descobreix una nova forma d'interactuar i operar en els mercats. I ara, amb temps real de franc.
Més detalls sobre Broker gràfic