Saltar a la zona de continguts
Comptes

Quan obrir els comptes infantils i com utilitzar-los?

En quin moment obrir comptes per a nens i com utilitzar-los?

Els comptes infantils o comptes per a nens són una bona manera d'inculcar als més petits els avantatges d'estalviar, iniciar-los en l'educació financera i fins i tot oferir-los certes opcions de rendibilitat de cara al futur. A més, així els estarem ensenyant a administrar els seus diners, a planificar i a veure'ls com un recurs limitat que convé distribuir bé.

Aquests productes solen oferir alguns avantatges, com ara no tenir comissions d'administració o de manteniment associades, ni tampoc per traspassar diners des del compte dels responsables legals del menor, i fins i tot poden oferir certa remuneració en generar un interès TIN pel fet de tenir uns diners dipositats al compte.

L'obertura d'un compte per a nens és un costum força usual que, amb motiu de naixements, batejos, comunions i altres fites en la vida d'un nen, els familiars fan com a regal als petits. Tot i això, hi ha certs procediments de tràmit i ús que convé conèixer.

Encara que tot depèn de cada nen, de cada pare i de cada circumstància, és cert que qualsevol moment és bo per obrir un compte a un menor. Per exemple, si ho fem des del mateix naixement estarem contribuint a invertir en el seu futur des del primer moment, i a anar fent una guardiola perquè puguin disposar-ne el dia de demà i dedicar-la als seus estudis o a viatjar, entre altres coses. Si, en canvi, l'obrim quan siguin una mica més grans, podrem mostrar-los la importància de l'estalvi i fomentar aquest hàbit.

Quins requisits són necessaris per obrir un compte per a nens o infantil?

En primer lloc, et donarem tres claus importants per triar el més adequat. En primer lloc, haurem d'estudiar i comparar totes les opcions abans de decidir-nos. Cal analitzar l'opció més convenient per al nen en funció de la seva edat, ús i possible interès de rendibilitat en el futur. En segon lloc, ens haurem de plantejar si volem associar-hi una targeta de dèbit. Haurem de valorar la seva edat i el seu nivell d'autonomia i responsabilitat, i fer-ho en el moment adequat, sempre que el menor hagi adquirit aquestes capacitats. Finalment, com en qualsevol producte, haurem informar-nos bé sobre les condicions i clàusules per no tenir ensurts. Compte també amb les clàusules de les targetes.

Un cop t'hagis decidit per un compte, et recomanem el següent: si el titular és menor d'edat ha de tenir un representant legal o tutor, que normalment serà el seu pare o la seva mare. Caldrà acreditar aquesta dada aportant el llibre de família, i, si és una altra persona qui ostenta la tutela legal del menor, la sentència judicial o el document que ho acrediti. A més, caldrà que el menor aporti el seu DNI i, si no en té, un NIF provisional que ha de proporcionar l'Agència Tributària.

Ús i manteniment d'un compte infantil

A l'hora de gestionar un compte per a nens, caldrà tenir en compte aspectes com els següents:

En primer lloc, no haurem d'utilitzar el compte per als assumptes propis del representant legal. Encara que això pugui semblar una obvietat, aquest ús incorrecte pot comportar una penalització judicial.

Un altre dels errors freqüents és no tenir en compte que només el menor n'ha de ser el titular, independentment de qui siguin els seus representants legals. El fet que els pares actuïn com a titulars podrà comportar malentesos fiscals i hereditaris. En tercer lloc, haurem d'analitzar si volem o no associar-hi una targeta, que en qualsevol cas serà de dèbit o de prepagament, i tindrà una operativa limitada. Això dependrà de cada circumstància, però, en cas de associar-la, com a representants legals haurem autoritzar i confirmar cada operació perquè sigui acceptada. El fet de tenir una targeta podrà ensenyar-los a administrar i a desenvolupar la seva autonomia i la seva responsabilitat.

En definitiva, els comptes infantils poden ser de gran utilitat sabent gestionar-los bé.

A més

Compte Nòmina

Millora la teva nòmina amb millors avantatges, sense comissions i sense despeses de manteniment.
Més detalls sobre compte nòmina

Comptes

Descobreix la gamma de comptes corrents i sense comissions Bankinter per a particulars.
Més detalls sobre comptes