Saltar a la zona de continguts

Rescat de plans de pensions i EPSV

Te'n recordes de quan vas obrir el teu pla pensant en el futur? Doncs el futur és aquí.

Començarem per donar-te l'enhorabona, perquè segur que ha estat un camí llarg; però també volem ajudar-te que trobis la millor manera de rescatar el pla, perquè s'adapti a la teva nova situació, a aquest nou futur.
Rescate de plan de pensiones

Són moltes les raons per les quals pots rescatar un pla de pensions o EPSV, però la més important és la teva

Ja ha arribat el moment d'oblidar-te de la feina i gaudir de tot el teu temps?

Si tens reconeguda la jubilació per part de la Seguretat Social o la teva mutualitat, ja pots rescatar el teu pla. I si vas optar per una jubilació anticipada, també.

Has triat una jubilació parcial?

En aquest cas, pots triar entre continuar aportant al teu pla de pensions o EPSV fins a arribar a la jubilació total, o bé rescatar el pla; tu decideixes.

Has complert 65 anys i no tens accés a la jubilació?

Quan no puguis accedir a la jubilació, però hagis cessat tota activitat laboral o professional, així com la teva cotització a la Seguretat Social, podràs rescatar el teu pla de pensions a partir dels 65 anys d'edat. No obstant això, en el cas dels EPSV cal tenir l'edat legal de jubilació.

Tens tres modalitats per disposar del teu pla de pensions o EPSV

Cap és millor o pitjor que l'altra: tot depèn de la teva situació i, per descomptat, dels teus plans de futur.

Rescat en forma de capital

Pots percebre'l com un cobrament puntual per l'import total o parcial que necessitis i en el moment en què decideixis, un cop estiguis jubilat o jubilada.

Rescat en forma de renda

És una opció interessant quan el que busques és complementar la teva pensió pública de jubilació. Pots dissenyar-la ajustant la periodicitat que més t'interessi, augmentar-la, disminuir-la o interrompre-la.

Rescat en forma mixta

Ni una cosa ni l'altra. L'opció mixta et permet combinar una part del rescat en forma de capital i l'altra en forma de renda.

Independentment de la modalitat que triïs per rescatar el pla, tingues en comptes aquestes claus:

  • Rescatar el teu pla no és una obligació, de manera que si no et resulta urgent complementar la teva pensió pública de jubilació, no et precipitis i informa-te'n amb calma, coneix totes les opcions que tens i fes els càlculs necessaris; podràs mantenir la inversió fins que la necessitis, fins i tot pots continuar fent aportacions un cop estiguis jubilat, seguir gaudint dels mateixos beneficis fiscals i comptar amb liquiditat immediata. Només hauràs de tenir en compte que les aportacions que facis, un cop hagis realitzat el cobrament del pla per jubilació, aniran destinades a les contingències de mort o dependència.

  • Si, com és habitual, els ingressos de la teva pensió pública de jubilació són menors que els que tenies just abans de jubilar-te, sol ser beneficiós fiscalment realitzar el rescat l'any posterior a la jubilació. D'aquesta manera la suma dels rendiments del treball seran menors i, com a conseqüència, també serà menor el tipus marginal a aplicar.

  • Si tries la forma mixta, et recomanem rescatar la part de capital l'any posterior a la teva jubilació i esperar al següent any fiscal per rebre la primera renda. En haver disposat de la part del capital, és molt probable que no necessitis disposar de la renda immediatament i, d'aquesta manera, evitaràs acumular rendiments del treball en el mateix exercici fiscal.

  • Si tens aportacions a plans de pensions realitzades amb anterioritat al 2007, tingues present que es poden integrar amb una reducció del 40% a la base imposable de l'IRPF, sempre que facis el rescat en forma de capital en el mateix any en què et jubilis o en els dos exercicis posteriors. En el cas de rescat d'EPSV, si la prestació que es realitza és en forma de capital, aquesta és la primera després de la jubilació i han transcorregut més de dos anys des de la primera aportació a l'EPSV, s'integrarà al 60% en la base imposable fins al límit de 300.000 € (l'excés s'integra al 100%).

  • I recorda: totes les modalitats de rescat tenen la consideració de rendiments del treball en la declaració de l'IRPF, de manera que abans de prendre una decisió t'aconsellem que facis una simulació fiscal que t'ajudi a triar l'opció més adequada.


    I, per descomptat, no oblidis que nosaltres estem per ajudar-te.