Utilitzem galetes pròpies i de tercers per a finalitats analítiques, estadístiques i per mostrar-te publicitat personalitzada sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si vols més informació, pots obtenir-la fent clic a la nostra Política de galetes. Podeu acceptar totes les galetes prement 'Acceptar', podeu rebutjar totes les galetes prement 'Rebutjar', o podeu personalitzar la vostra elecció prement 'Gestionar'.
Característiques i ajuda
Els plans de pensions explicats de persona a persona
Consulta Característiques bàsiques Característiques bàsiques
Què és?
Els plans de pensions són una forma d'estalvi a llarg termini segura i rendible, que permet garantir el nivell de vida actual amb vista a la jubilació.
Un pla d'estalvi rendible des del mateix dia de la formalització, ja que compten amb avantatges fiscals immillorables.
Per què necessito un pla de pensions?
La situació actual i les expectatives d'evolució de la Seguretat Social es troben en un moment delicat que ens fa suposar que, en el futur, el sistema de protecció pública s'aproximarà a un complement de mínims.
Un pla de pensions és sens dubte l'opció, per rendibilitat i avantatges fiscals, més idònia per completar la pensió pública.
Quins avantatges tenen els plans de pensions?
Sens dubte, l'avantatge principal, juntament amb la rendibilitat, és la seva fiscalitat. Les aportacions als plans de pensions es resten de la base imposable de l'IRPF, fet que suposa un estalvi directe i fa possible, en reduir la base imposable, que puguis tributar a un tipus impositiu menor.
Com puc disposar dels meus estalvis?
Pots disposar dels teus estalvis en forma de capital, renda o una combinació de tots dos.
En quin moment puc disposar dels meus estalvis?
Tot i que els plans de pensions estan pensats per gaudir de l'estalvi després de la jubilació per complementar la pensió pública, a partir del 2025 també podràs disposar de les participacions amb deu anys d'antiguitat. Totes les quantitats disposades tributaran com a rendes del treball en l'IRPF.
A més, podràs disposar dels teus estalvis en els supòsits següents:
-
Jubilació o situació assimilable, considerant com a tal formar part d'un expedient de regulació d'ocupació aprovat.
-
Incapacitat permanent total per a la professió habitual, absoluta per a qualsevol feina i gran invalidesa, defunció, dependència severa o gran dependència.
Amb caràcter excepcional, podràs disposar de la totalitat del capital en els supòsits següents:
-
Malaltia greu del partícip, del seu cònjuge o d'algun dels ascendents o descendents de primer grau, o persona que, en règim de tutela o acolliment, convisqui amb el partícip i en depengui.
-
Situació d'atur, per a la qual cosa has de complir els requisits següents:
-
No tenir dret a les prestacions per desocupació en el teu nivell contributiu o haver esgotat les prestacions.
-
Estar inscrit en el moment de la sol·licitud com a demandant d'ocupació en el servei públic d'ocupació corresponent.
-
I, si ets treballador per compte propi i has estat prèviament integrat com a tal en un règim de la Seguretat Social has cessat en la teva activitat, també podran fer-se efectius els drets consolidats si concorren els requisits que estableixen els paràgrafs 1 i 2 anteriors.
Consulta Fiscalitat Fiscalitat
Tot i que els plans de pensions i EPSV són productes d'estalvi i inversió amb gran rendibilitat, els avantatges fiscals que ofereixen són un dels seus grans atractius: les aportacions periòdiques o extraordinàries que es realitzen al pla es dedueixen de la base imposable de l'IRPF.
Reducció fiscal per les aportacions a plans de pensions
De forma general, la reducció per aportacions i contribucions a sistemes de previsió social tindrà com a límit màxim la quantitat més baixa entre:
- El 30% de la suma dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques percebuts individualment en l'exercici.
- 1.500 euros anuals. Aquest límit s'incrementarà en les quanties que s'indiquen a continuació:
1) En 8.500 euros anuals en cas de provenir de contribucions empresarials o del treballador al mateix instrument de previsió social per un import igual o inferior a les quantitats indicades al quadre següent en funció de la contribució empresarial anual.
En tot cas, s'aplicarà el multiplicador 1 quan el treballador obtingui en l'exercici rendiments íntegres del treball superiors a 60.000 euros procedents de l'empresa que realitza la contribució. Les quantitats aportades per l'empresa que derivin d'una decisió del treballador tenen la consideració d'aportacions del treballador.
2) En 4.250 euros anuals, sempre que l'increment provingui d'aportacions realitzades per treballadors per compte propi o treballadors autònoms que s'adhereixin a plans de pensions d'ocupació simplificats per a autònoms o d'aportacions pròpies d'empresaris individuals o professionals a plans de pensions d'ocupació de què siguin promotors i partícips.
En qualsevol cas, la quantia màxima de reducció que s'aplicarà pels increments dels dos punts 1) i 2) anteriors serà de 8.500 euros anuals. A més, 5.000 euros anuals per a les primes a assegurances col·lectives de dependència pagades per l'empresa.
En el cas de cònjuges, el límit màxim d'aportació amb dret a reducció en base per aportacions a sistemes de previsió social dels quals sigui titular el cònjuge (sempre que no obtingui rendiments nets del treball ni d'activitats econòmiques o els obtingui en quantia inferior a 8.000 euros anuals) és de 1.000 euros anuals.
Les persones amb discapacitat (discapacitat física en grau igual o superior al 65%, psíquica igual o superior al 33% o declarada judicialment amb independència del grau) podran reduir de la base imposable les aportacions al pla de pensions amb un límit de 24.250 euros. Aquest límit és conjunt per a les aportacions realitzades a plans, mutualitats de previsió social i plans de previsió assegurats.
A més, les persones que mantinguin relació de parentiu o tutoria amb la persona amb discapacitat podran reduir de la seva base imposable les aportacions realitzades a favor de titulars amb discapacitat, amb un límit màxim anual de 10.000 euros.
El conjunt total de les reduccions practicades per totes les persones que facin aportacions a favor d'una mateixa persona amb discapacitat, incloses les de la mateixa persona discapacitada, no podrà excedir els 24.250 euros anuals.
Reducció fiscal per les aportacions a EPSV
Una entitat de previsió social voluntària (EPSV) és un producte dirigit únicament i exclusivament a residents del País Basc que té diferències en el seu tractament fiscal.
De forma general, les aportacions realitzades per socis, partícips, mutualistes o assegurats a sistemes de previsió social es resten de la base imposable de l'IRPF amb un límit de 5.000 euros, i 8.000 euros per a contribucions empresarials. El límit conjunt per a aportacions personals i contribucions empresarials és de 12.000 euros.
Les aportacions que no hagin gaudit de reducció fiscal per superar els límits marcats, o per base imposable insuficient, es poden deduir en els cinc exercicis fiscals següents sempre que el titular no es trobi en situació de jubilació.
En el cas de cònjuges, si el partícip té un cònjuge amb rendes a integrar en la base imposable inferiors a 8.000 euros, podrà reduir en la base imposable les aportacions realitzades pel cònjuge a plans, mutualitats de previsió social i EPSV amb un màxim de 2.400 euros anuals.
Les persones amb discapacitat (discapacitat física en grau igual o superior al 65%, psíquica igual o superior al 33% o declarada judicialment amb independència del grau) podran reduir de la base imposable les aportacions a la EPSV amb un límit de 24.250 euros. Aquest límit és conjunt per a les aportacions realitzades a plans, mutualitats de previsió social i plans de previsió assegurats.
A més, les persones que mantinguin relació de parentiu o tutoria amb la persona amb discapacitat podran reduir de la seva base imposable les aportacions realitzades a favor de titulars amb discapacitat, amb un límit màxim anual de 8.000 euros i sens perjudici de les aportacions que puguin realitzar a les seves pròpies entitats de previsió social voluntària.
El conjunt total de les reduccions practicades per totes les persones que facin aportacions a favor d'una mateixa persona amb discapacitat, incloses les de la mateixa persona discapacitada, no podrà excedir els 24.500 euros anuals.
Com tributen els plans de pensions en el moment del rescat?
Les prestacions obtingudes dels plans de pensions sempre es consideren rendes del treball i tributen en funció de la modalitat triada per realitzar el rescat.
Quan es disposa en forma de capital o renda única:
Els imports corresponents a aportacions realitzades fins al 31/12/2006 tindran una reducció del 40% sobre les aportacions i sobre els seus rendiments. El termini establert per poder beneficiar-se d'aquesta reducció en el marginal dependrà de la data en què s'hagi realitzat la contingència. A la taula següent trobaràs els diferents supòsits.
Pel que fa al 60% restant, se sumarà a la base imposable.
El 100% dels imports corresponents a aportacions realitzades des de l'1 de gener del 2007 se sumaran a la base imposable.
Quan es disposa en forma de renda o percepcions periòdiques.
En aquest cas, el 100% s'afegeix a la base imposable de l'IRPF.
Com tributen les EPSV en el moment del rescat?
Quan es disposa en forma de capital o renda única. Si han passat dos anys i un dia des de la primera aportació, s'aplica una exempció del 40%. El 60% restant se suma a la base imposable sobre els primers 300.000 euros, i la quantitat restant s'integra al 100%.
Quan es disposa en forma de renda periòdica. En aquest cas, el 100% s'afegeix a la base imposable de l'IRPF.
Consulta Preguntes freqüents Preguntes freqüents
Quina diferència hi ha entre un pla de pensions i una EPSV?
Tots dos productes comparteixen objectiu i moltes característiques, però la contractació d'una EPSV se subscriu a residents al País Basc. Altres diferències són el límit màxim d'aportació anual permès en cadascun dels productes, les contingències previstes per fer líquid el patrimoni acumulat també té alguna diferència lleu, així com el tractament fiscal segons l'opció de rescat que triem.
Quan podré percebre els meus estalvis?
Tot i que els plans de pensions/EPSV estan pensats per a la jubilació, a partir de l'1 de gener del 2015 podràs disposar dels teus estalvis si el pla de pensions té una antiguitat superior a deu anys. Els plans subscrits amb anterioritat a aquesta data es podran fer efectius a partir de l'1 de gener del 2025, inclosos els rendiments corresponents.
A més, tots els plans de pensions/EPSV tenen un seguit de contingències cobertes com són malaltia greu del partícip o familiar, situació d'atur, invalidesa o dependència.
Té sentit subscriure un pla de pensions/EPSV encara que sigui jove?
Quan estalviem a llarg termini, el temps és un factor rellevant que juga a favor nostre, de manera que com abans comencem, millors resultats obtindrem, o estalviarem el mateix però amb menor esforç. A llarg termini, la rendibilitat, si es reinverteix, s'acumula, el temps redueix el risc i, a més, acumularàs més estalvi fiscal. Ho podem observar millor amb un exemple comparatiu de dues persones, una de les quals comença a estalviar als 36 anys 125 € mensuals (Senyor A) i l'altra estalvia el mateix import però comença a estalviar als 46 anys (Senyor B):(1)
Quan es jubili, Senyor A haurà acumulat 76.030 €, dels quals ha aportat 46.500 €, rendiments 29.530 € i estalvi fiscal acumulat provinents de les aportacions al pla de pensions de 17.205 €.
Quan es jubili, Senyor B haurà acumulat 43.603 €, dels quals ha aportat 31.000 €, rendiments 12.103 € i estalvi fiscal acumulat provinents de les aportacions al pla de pensions d'11.655 €.
Conclusions aportant tots dos (Senyor A i Senyor B) el mateix:
Senyor A aconsegueix acumular un 74% més de patrimoni en la jubilació. Ha aconseguit un 143% més de rendiments.
Idees de com millorar-ho:
- Reinvertir l'estalvi fiscal cada any (555 € anuals) li permetria a Senyor A haver acumulat 28.100 € més, per la qual cosa podria haver assolit 104.000 € de patrimoni acumulat en jubilar-se.
- Augmentar la quota periòdica cada any en una quantitat assumible (per exemple un 2% cada any, el percentatge de pujada salarial, l'IPC, etc), augmentant-la un 2% anualment (el segon any aportaríem 127,5 € al mes en lloc de 125 € i així successivament), suposaria que el patrimoni acumulat hauria estat de 99.300 €, que sumats als 28.100 € de reinvertir l'estalvi fiscal, sumarien 127.400 €.
1 Càlculs realitzats sobre la base de les hipòtesis següents: rendibilitat anual mitjana de la inversió del 3%, salari de 40.000 € bruts anuals, edat de jubilació de 67 anys, tipus marginal de gravamen de l'IRPF del 37%.
Com puc percebre els meus estalvis quan em jubili?
Hi ha diferents formes. Pots percebre els teus estalvis en forma de capital o renda única, en forma de renda periòdica o en forma de renda assegurada. La renda assegurada t'assegura un tipus d'interès en funció d'uns càlculs actuarials. També pots optar per una combinació de capital i renda periòdica.
Puc modificar la meva decisió sobre com vull percebre els meus estalvis?
Sí. Un cop assolida alguna de les circumstàncies previstes per fer líquid el pla de pensions, en pots disposar de forma parcial o total. En el cas de la jubilació, pots començar el rescat quan vulguis, fins i tot no rescatar-lo i guardar-lo fins que el necessitis; mentrestant, no tributarà. Pots triar rebre una renda tots els mesos, per exemple, que complementi la pensió de jubilació, i augmentar-ne la quantia més endavant, disminuir-la, aturar-la o tornar-la a posar en marxa. En cas d'haver triat recuperar-lo parcialment en forma de capital (un sol pagament), pots triar més endavant sol·licitar un altre rescat igualment parcial o total, o en forma de renda, és a dir, tens flexibilitat total.
Si no s'ha percebut tot el patrimoni abans de morir, en podran gaudir els beneficiaris que designis expressament en el pla, i, si no ho has fet, per defecte seran per ordre successiu i si de cas hi manquen els anteriors: 1r el cònjuge no separat judicialment del partícip; 2n els fills del partícip a parts iguals; 3r els pares del partícip a parts iguals i 4t els hereus legals del partícip.
Hi ha un màxim d'aportació anual per a plans de pensions individuals?
Sí, el màxim anual és de 1.500 euros. La reducció fiscal màxima serà la menor entre aquest límit i el 30% de la suma dels rendiments nets del treball i les activitats econòmiques de l'exercici.
Es poden tenir diversos plans alhora?
Sí. Tant a diferents entitats financeres com per distribuir el patrimoni en plans amb diferents polítiques d'inversió i diversificació. També es poden compatibilitzar diferents tipologies de plans de pensions, com ara plans de pensions individuals amb plans de pensions d'ocupació promoguts per les nostres empreses o fins i tot amb un pla per a treballadors autònoms, si fos el cas.
Es poden fer traspassos entre plans de pensions?
Pots fer tants traspassos com vulguis, sense cost econòmic ni fiscal. Tant entre plans de pensions dins una mateixa entitat, com mobilitzar-ho entre diferents entitats. L'excepció a la lliure mobilització es troba en els plans de pensions d'ocupació, que no són mobilitzables mentre hi hagi relació laboral amb l'empresa promotora ni tampoc una vegada jubilats.
Puc portar els meus plans de pensions/EPSV des d'una altra entitat a Bankinter?
Sí, podràs traspassar els teus plans de pensions/EPSV des d'una altra entitat a Bankinter o viceversa. Per portar a terme aquest tràmit la llei estableix un termini màxim de cinc dies hàbils.
M'interessa fer-me un pla de pensions/EPSV si em queden pocs anys per a la jubilació?
Encara que pensis que ja no tens temps d'acumular una quantitat important per a la jubilació, els avantatges fiscals del pla de pensions/EPSV el converteixen en una de les inversions més interessants per als teus estalvis.
Puc contractar un pla de pensions si estic jubilat?
L'objectiu d'un pla de pensions o EPSV és estalviar durant la nostra etapa laboral per recuperar l'import acumulat en jubilar-nos, tot i així, sí que es podria contractar un pla de pensions un cop jubilats, però és important saber que, en aquest cas, el pla de pensions contractat només permetrà recuperar el patrimoni per la contingència de dependència o defunció (això vol dir que el patrimoni acumulat podran recuperar-lo únicament els beneficiaris que designis a partir del moment de la mort). D'altra banda, les aportacions realitzades redueixen la base imposable de l'IRPF en el cas dels plans de pensions, però no en el cas de les EPSV.