Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Transferència internacional

Transferència internacional

Les transferències internacionals (també conegudes com transfrontereres o exteriors) són aquells moviments que fem d'un compte d'origen a un altre compte de destinació, situat en un altre país. Si ens situem a Espanya, la transferència internacional consistirà a enviar o rebre els diners fora de les nostres fronteres.

Avui dia, quan la globalització governa totes les parcel·les de la nostra vida, les finances no es queden enrere i menys encara en el món empresarial: cada dia és més normal fer moviments de diners a escala internacional, i en molts casos fins i tot en diferents divises.

L'àmbit geogràfic, l'import i la divisa en què es faci una transferència podran determinar el temps que triga a arribar i els costos associats (comissions) de les transferències. En aquest sentit, les transferències internacionals seran SEPA, si es produeixen entre empreses o particulars dins de la Zona Única de Pagaments en Euros (SEPA, que comprèn els 27 Estats membres europeus i 9 no membres més); o bé mitjançant el sistema SWIFT (o regulades per la Societat per a les Comunicacions Interbancàries i Financeres Mundials, que és un organisme que regula i dona transparència a aquests traspassos), si són realitzades fora de la zona SEPA.

Quan triga a produir-se el pagament d'una transferència internacional?

Dependrà sobretot del país de destinació i de l'hora a la qual hàgim emès la transferència. Serà important tenir en compte la diferència horària entre els països, així com l'hora límit establerta per cada banc per emetre la transferència: passat aquest límit, es donarà per fet que s'ha emès l'endemà, per això tot el procés es demorarà un dia més. Entre països SEPA podria trigar un màxim de dos dies hàbils. Si és via SWIFT pot trigar d'un a cinc dies, i es pot demorar més en funció dels processos de cada banc i país. De tota manera, hi ha formes per escurçar els temps.

Així, si sol·licitem una ordre de moviment de fons (OMF) arribarà el mateix dia, o com a molt l'endemà. I les transferències immediates a la zona SEPA triguen només segons. Això sí: aquesta celeritat tindrà un cost…

Com fer una transferència internacional?

En primer lloc, haurem de conèixer a quin país se situa el compte; ja hem vist que aquest aspecte condicionarà l'import i el temps que triga a fer-se efectiva. Després triarem una manera de fer-la: anant al nostre banc i fent-la de manera presencial, per via telefònica amb un gestor, o fins i tot en línia o des del mòbil. Hi ha l'opció de fer-ho a través d'una plataforma en línia aliena al banc, però el cost serà més elevat. En tercer lloc, haurem d'emplenar les dades següents: identificació i adreça del destinatari, IBAN del compte de destinació, codi SWIFT o BIC (que es podrà conèixer automàticament si l'IBAN és el correcte), i l'import i la divisa.

Transferències i canvis de divisa

Com sabem, la divisa és la moneda oficial d'un territori. Si parlem de transferències internacionals (sobretot si es produeixen fora de la zona SEPA), serà habitual que calgui fer un canvi de divisa; això caldrà tenir-ho en compte, ja que suposarà una comissió i, a més, una conversió a la divisa del país de destinació.

A més

Compte Nòmina

Millora la teva nòmina amb millors avantatges, sense comissions i sense despeses de manteniment.
Més detalls sobre compte nòmina

Comptes

Descobreix la gamma de comptes corrents i sense comissions Bankinter per a particulars.
Més detalls sobre comptes