Saltar a la zona de continguts

Diccionari econòmic - Índexs borsaris

Índexs borsaris

Els índexs borsaris són agregats d'un grup de valors d'una tipologia concreta.

Actualment hi ha diversos tipus d'índexs, en funció del tipus d'instruments que els componen. Hi ha índexs per mercat, sectors, mida de l'empresa, tipus d'instrument, etc.

La seva utilitat principal és que serveixen per mesurar la pujada o la baixada global del segment de mercat que representen i observar de manera gràfica l'evolució històrica d'aquesta economia.

Per exemple, els índexs “nacionals”, com poden ser l'IBEX 35, el DAX o l'S&P 500, serveixen com a representació de l'evolució de l'economia dels països en qüestió. No obstant això, si ens fixem en el Russell 2000, el que ens mostra és una imatge general de les companyies de petita capitalització americanes.

En altres paraules, són com un termòmetre que mesura la salut d'un mercat en un temps concret. Mesuren el comportament d'un conjunt d'accions agrupades en funció de determinats criteris, com ara l'àrea en què operen o el seu sector d'activitat.

Una altra utilitat dels índexs és que serveixen com a referència comparativa o benchmark. És a dir, podem comparar contra l'evolució d'un índex l'exercici d'un determinat gestor, d'una cartera, d'un fons d'inversió, etc.

I, de la mateixa manera que serveixen per comparar, serveixen com a referència per a instruments que repliquen el comportament d'aquests índexs de forma passiva.

Aquests instruments són principalment els fons d'inversió i els ETF.

Comprar de manera activa cadascun dels instruments que componen un índex, i fer els ajustaments que siguin necessaris amb el pas del temps, comporta moltíssima feina i costos operatius, i aquests productes atorguen a l'inversor minorista la possibilitat d'invertir en un índex concret mitjançant un fons o ETF que el repliqui, en una única operació.

Hi ha infinitat d'índexs, però per importància, cal destacar alguns dels següents: a escala global, l'MSCI World i l'S&P Global. Als Estats Units, el Dow Jones, l'S&P 500 i el NASDAQ 100. Per la seva banda, a Europa destaquen l'Eurostoxx 50, l'alemany DAX 40, l'FTSE 100 de Londres o l'IBEX 35 espanyol. Entre els asiàtics tenim el Nikkei 225 del Japó o l'SSE Composite Index xinès, i a Amèrica del Sud el Bovespa brasiler, entre d'altres.

Naturalment, a més dels nacionals (o globals), hi ha altres índexs que repliquen sectors, com poden ser el de la tecnologia, renda fixa en funció de la durada, matèries primeres (or, plata, soja, blat, etc.), energia (petroli, gas natural, etc.), entre d'altres.

Sobre tots aquests índexs, a més dels fons d'inversió i els ETF, sol ser habitual que trobem altres productes com els derivats financers (o futurs) amb els quals podem invertir-hi o prendre-hi posicions.

A més

Actualitat d'anàlisis

Vols conèixer les millors oportunitats d'inversió? El nostre equip d'Anàlisi de Bankinter t'ajuda.
Anar a l'actualitat d'anàlisis

Accions

Opera en més de 30 mercats financers des del web de Broker o l'aplicació de Broker, ja sigui al comptat o a crèdit.
Més detalls sobre accions