Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

CFO: la feina més dura -i apassionant- del C-Level.

Ser CFO no és una tasca fàcil. És una funció cada vegada més complexa i amb més visibilitat. Com escoltàvem fa dies en un congrés de directors financers, “cada dia ens encarreguen alguna cosa nova”.
CFO C-Level
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
10 minuts
Publicat
18 Oct. 2022
El nivell C, o C-Level en anglès, és un club exclusiu al qual ingressen els que realment dirigeixen l'organització i compten amb la confiança de l'accionista. Sempre hi van ser el CEO o director general, el director financer i el director d'Operacions. Segons la dimensió i la cultura directiva de l'empresa, a aquest grup s'hi han unit altres càrrecs estratègics, com ara els responsables de Màrqueting, Tecnologia, Dades o Recursos Humans.

En els darrers temps, el CFO ha començat a asseure's a la dreta del CEO. S'ha convertit en el número 2 de moltes organitzacions. Ser la persona més ben informada de l'empresa, projectar com evolucionarà el negoci i dirigir un dels actius més importants avui dia —la dada— el fan aparèixer com una veu autoritzada, un estrateg i un observador transversal que, al contrari que altres directius especialitzats, no només defensa el seu departament i les seves prioritats.

El CFO va ser la figura principal durant els dos anys de confinament i pandèmia. L'encarregat de sostenir l'edifici. Els problemes en la cadena de subministrament, el cost de l'energia i la inflació que van seguir la COVID-19 i que s'han intensificat amb la guerra d'Ucraïna han reforçat la seva posició, però també han suposat una càrrega de treball impensable abans del 2020.

El rol del CFO en el C-Level

Portar la C de Chief com a directiu significa que s'ha arribat al C-Level, l'alta direcció. La nova nomenclatura empresarial ha ampliat el ventall de directors, sobretot arran de la transformació digital que han experimentat les empreses.

El rol del CFO en el C-Level

Què caracteritza aquests alts directius? Hi ha un denominador comú en les seves habilitats, però també en la seva actitud, que els fa únics i els atorga el carisma propi dels líders. Com diu Víctor Küppers, “el talent és la combinació entre capacitats, habilitats i actitud. Les dues primeres sumen, la tercera multiplica”.

 • Agilitat organitzativa. La capacitat de moure's ràpidament en aquesta època d'incertesa, així com de qüestionar allò establert.
 • Transversalitat i col·laboració. Les companyies funcionaven per sitges, però aquesta estructura ha entrat en crisi i es demanen membres de C-Level que no mirin només el seu departament i sàpiguen treballar en equip i dirigir l'equip als objectius marcats. Col·laborar significa ajudar, però també deixar-se ajudar.
  • El client és el primer. La visió customer centric és el que mai no s'ha d'oblidar. El client canvia, de manera que el negoci s'ha d'avançar a aquest canvi i deixar de banda estereotips i inèrcies.
  • Pensament estratègic. Anar un pas més enllà del manteniment del negoci o el compliment dels objectius de l'equip.
  • Saber escollir equips. El talent de saber envoltar-se del millor talent. No sentir-te imprescindible perquè has estat capaç de formar els que et poden substituir.

El perfil del súper-CFO: analític i estratègic

En el cas del CFO, el seu perfil estratègic s'ha accelerat amb la pandèmia i la crisi energètica i inflacionària. Parlem d'un súper-CFO que, més que cercar noves habilitats, ha de potenciar les que ja té i aprofitar la versatilitat mostrada els darrers anys. Una capacitat de resiliència (waterproof) i un lideratge transversal capaç de motivar els equips i mantenir tots els departaments informats i remant en la mateixa direcció.

Diuen els experts en talent que el CFO tenia molt desenvolupades les habilitats ancorades en l'hemisferi esquerre: planificador, mil·limètric, analític. Ara ha de treballar el seu hemisferi dret: la creativitat, l'empatia, la capacitat de llegir l'entorn i la cerca de solucions diferents. Una nova era en què el CFO abandona una visió purament numèrica.

El CFO està en el centre del negoci, cosa que li atorga una visió 360º, i disposa de la informació, de la dada, que li permet gaudir d'una visió completa i actualitzada de totes les àrees. També des d'una posició de poder, perquè la dada normalment no es discuteix i al CFO se'l reconeix per la seva habilitat de fer senzill el complex. La tecnologia ha alliberat l'àrea financera de les tasques que aportaven menys valor i li permet dedicar el temps al que importa: l'estratègia.

La contractació del CFO: no val qualsevol per ser el número 2 d'una companyia

La cerca d'un nou CFO és un dels moments més delicats en una empresa. El càrrec té una complexitat tècnica per a la qual només estan preparats altres directius de l'àrea financera (promoció interna) i que també obliga a mirar el mercat per contractar en una altra companyia.

Segons publicava Bloomberg recentment, el mercat dels CFO està molt encès als Estats Units i els fons d'inversió pensen que és la figura més difícil de cobrir avui dia. Trobar el CFO perfecte és important per les funcions que se li encomanaran però, a més, en la selecció hi ha un rerefons que no s'amaga: el director financer és cada cop més el relleu natural del CEO i, per tant, s'està escollint un successor potencial al capdavant de l'organització.

En un congrés de CFO celebrat el darrer mes de setembre, Finance Meeting 2022, una de les taules incloïa com a tema de debat el següent: El director financer serà algun dia el CEO? La resposta no va poder ser una altra: sí. El congrés se celebrava a l'estadi Metropolitano i hi van assistir múltiples caçatalents, observadors en el símil futbolístic, a la recerca de figures emergents.

Les característiques principals del CFO que busquen els caçatalents tenen a veure amb les qualitats tècniques, però també amb altres que no s'aprenen a la universitat:

La contractació del CFO: no val qualsevol per ser el número 2 d'una companyia
 • Habilitats líquides com la comunicació, la intel·ligència emocional i la creativitat. La nova cultura col·laborativa i la transversalitat de la nova funció financera demanen un perfil comunicador, empàtic i resilient. I també capaç de resoldre els problemes “out of the box”.
 • Una visió estratègica sòlida i lligada al negoci. El CFO està cada cop més al costat del CEO en la direcció de la companyia i ha de “baixar a la via” per conèixer de prop les operacions. No val un perfil teòric que se senti més còmode dins d'un despatx.
 • Capacitat per gestionar Mergers & Acquisitions (M&A). Les companyies, en el complex món empresarial en què vivim, estan en evolució constant i els accionistes demanen líders que aconsegueixin fusions i adquisicions reeixides. De fet, de vegades el canvi d'un CFO en una companyia sol estar relacionat amb aquests processos. El director financer, a més, ha d'entendre les noves estructures accionarials i la manera particular de funcionar dels fons d'inversió quan entren a la companyia.

Són característiques que ja tenen els mateixos directors en actiu, però els CFO consideren tot i així que necessiten formar-se i créixer professionalment per continuar donant el millor. En concret, aquest és el seu ordre de prioritats:

 • Enfocar-se en competències digitals i analítiques avançades.
 • Formar-se en programes d'alt potencial sobre com utilitzar de manera efectiva els sistemes implementats.
 • Rotar entre les diferents divisions del negoci per desenvolupar noves capacitats.

La relació del CFO amb altres directius de la C-Suite

L'estructura i el funcionament de l'alta direcció de les empreses ha canviat radicalment. Antigament la C-Suite era un grup limitat en què les funcions també estaven taxades: si hi havia un problema laboral, es derivava a Recursos Humans; si el desajust afectava les vendes, a Comercial. Avui dia l'estructura ha crescut, d'una banda, en sorgir realitats per atendre noves funcions, com ara el govern de la dada, les qüestions ESG, la ciberseguretat, etc. Apareixen nous C-Level amb perfils especialitzats, sense que això suposi renunciar a la transversalitat i la col·laboració.

El CFO estratègic ha d'estar a tot arreu, no es pot quedar al seu despatx i per això cada vegada es veuen més directors financers asseguts a les reunions dels comitès d'operacions i comitès comercials. Els problemes que afronten avui dia les empreses són molt complexos i sempre hi ha més d'un director implicat en el diagnòstic i la resolució. Si no es col·labora, és impossible resoldre els reptes.

La relació del CFO amb altres directius de la C-Suite

En un informe recent de Workday es parlava irònicament de la urgència de crear un nou lloc al C-Level: el Chief Collaboration Officer (CCO). I qui assumiria aquesta responsabilitat? El CFO, és clar, segons l'estudi. Tot i que la proposta no deixava de ser una picada d'ullet a aquest director d'orquestra en què s'està convertint el CFO, l'enquesta mundial de la tecnològica aportava dades sobre les llacunes existents encara en aquesta col·laboració, en particular en la relació entre dos pesos pesants de la C-Suite, el CFO i el CIO.

Segons els directors enquestats, el nivell de col·laboració del CFO no és igual de fructífer amb tots els seus parells. En general, només un terç dels directors financers considera que manté una “comunicació perfecta” amb els col·legues de l'alta direcció. Tot i així, la qualitat de la relació varia en funció del rol.

Per exemple, el 37% dels CFO reconeixen una col·laboració “sense inconvenients” amb el director de Vendes, però només el 27% gaudeixen del mateix nivell de confiança amb el CIO. En concret, el 73% dels CFO europeus consultats no s'entenen amb el CIO perquè no parlen el mateix llenguatge. Un repte a resoldre quan totes les empreses consideren crucial que les dues figures no només s'entenguin, sinó que convergeixin i estableixin sinergies.

I és que al si de la C-Suite conviuen líders amb estils de treball, perspectives i prioritats diferents a qui els costa canviar el xip. Els CFO són els més conscienciats amb aquest repte i a l'enquesta mostren la seva preocupació per la manca d'entesa amb determinats companys, especialment el CIO.

Quants CFO consideren idònia la seva relació amb la resta de directius de C-Level?

 • 27% amb el CIO
 • 31% amb el director de Recursos Humans
 • 31% amb el director d'Operacions (COO)
 • 34% amb el CEO
 • 35% amb el director de Màrqueting (CMO)
 • 37% amb el director de Vendes (CSO)

És particularment preocupant la manca de cooperació entre l'àrea financera i la d'operacions. De fet, una de cada cinc empreses reconeix que no hi ha cap tipus de col·laboració, quan es tracta de dues àrees que haurien d'entendre's i que comparteixen objectius. És significatiu que la col·laboració entre CFO i CIO sigui sensiblement més estreta a les empreses dels EUA que a les europees.

El càrrec més complex i el que més tasques assumeix cada dia

Ningú no ha dit que sigui fàcil ser CFO en el món actual, però és veritat que mai no ha estat tan apassionant.

El director financer té la sensació que sempre se li està demanant alguna cosa nova. Quan les dades irrompen, la primera a implementar-les és l'àrea financera. Si canvien els sistemes i s'impulsa la digitalització, la responsabilitat recau en el CFO. I si s'aborden les qüestions ESG, el CFO acaba sent l'escollit per sostenir el canvi, fonamentar les inversions, reportar el Consell i buscar els fons.

En el gran estudi nacional sobre la funció del CFO publicat per Bankinter el 2022, el Front Line Report, es concloïa que al director financer se li acumulen els fronts. En alguns casos, això també comporta una dimensió més gran del seu equip i la incorporació de perfils multidisciplinaris a l'àrea financera. Aquestes són les responsabilitats que detectava l'enquesta:

 • Col·laborar amb altres departaments.
 • Involucrar-se en la digitalització de la companyia.
 • Liderar la internacionalització.
 • Assumir les qüestions ESG.
 • Innovar amb els reports no financers.
 • Buscar formes de finançament alternatives.
 • Estar pendents dels canvis reguladors.
 • I, a més, atendre tot el treball tradicional de l'àrea financera.
El càrrec més complex i el que més tasques assumeix cada dia

És una cosa que viuen diàriament els CFO a les seves empreses. Combinar allò antic i allò nou. Desprendre's de la microgestió (automatitzant-la) per abordar les qüestions més estratègiques. Crear valor a partir de la dada i de la seva visió privilegiada 360º de la companyia i imaginar on serà l'empresa en el futur. I on seran ells en aquell moment.