Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

CIO i CFO: una relació fructífera que cal regar cada dia.

El CFO i el CIO hauran de col·laborar i fins i tot integrar les seves funcions en una nova relació cada cop més estreta, col·legiada i centrada en el negoci. Com podem fer més eficient i fructífera aquesta col·laboració?
CIO y CFO
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
10 minuts
Publicat
15 Set. 2022
Es tracta d'una relació win-win en què les dues funcions guanyen. El Chief Information Officer (CIO) necessita més finançament per a la digitalització, i el Chief Financial Officer (CFO) necessita fonamentar aquesta despesa tan elevada i, sobretot, entendre i fins i tot liderar aquest procés, a més d'incorporar la digitalització a la pròpia àrea. La proximitat entre les dues figures s'ha intensificat des de la pandèmia i ja no té marxa enrere, segons els analistes, perquè digitalització és sinònim no només de creixement estratègic i rendiment, sinó de supervivència.

CFO i CIO han d'unir forces, però és un procés que trigarà temps. La COVID-19 ha accelerat aquesta aliança, però aquesta entesa només és reconeixible encara en el 30% de les empreses, segons una enquesta recent de la consultora Gartner. Això és paradoxal, perquè aquesta unió fructífera accelera la digitalització.

De fet, les relacions sòlides entre CFO i CIO augmenten en un 51% les probabilitats de trobar fàcilment finançament per a iniciatives digitals, en un 39% les probabilitats de mantenir la despesa digital en línia amb el pla pressupostari i en un 18% les probabilitats d'aconseguir els resultats comercials previstos, d'acord amb l'estudi de Gartner.

Això és el que pensa també el consultor Carlos Fernández García, segons un article recent a LinkedIn.

“En aquelles organitzacions en què el CIO i el CFO mantenen una relació estreta i centrada en els objectius del negoci hi ha més transparència quant al finançament disponible per a les iniciatives digitals i s'aconsegueix un control més gran del pressupost. Això té un impacte directe en la consecució dels objectius digitals de l'empresa”.
CIO i CFO: una relació fructífera que cal regar cada dia.

El CFO ha de bregar cada dia amb les peticions que li arriben des dels diferents departaments. Totes van acompanyades de bones raons. El més lògic és que les que semblen oferir un retorn més gran siguin les preferides, cosa que ha llastat el paper del CIO davant dels dubtes sobre l'oportunitat d'unes inversions especialment elevades i el desenvolupament de les quals és complex. Una tensió que, per resoldre's de la millor manera, requereix una dosi extra de comprensió i comunicació.

Què han de potenciar el CFO i el CIO en la seva relació mútua?

  • Promoure converses directes. L'empatia és un valor en alça a les organitzacions empresarials. Entendre sempre el punt de vista de l'altre. Al CFO se li suposa aquesta capacitat, però també al CIO se li hauria d'exigir un coneixement financer més gran per entendre les raons d'un “No”, d'un ajornament, de defensar que els seus sistemes antics continuïn operant si no posen en perill el negoci o la dificultat operacional i fins i tot laboral que suposen processos que impliquen integració de sistemes o noves tecnologies. És una negociació contínua que mai no s'acaba.
  • Mantenir una relació més estratègica. La digitalització és imparable i la tecnologia ja no és un departament, sinó la palanca principal de diferenciació i creixement. El rol estratègic cada vegada més gran del CFO el situa davant l'impuls digital, l'omnicanalitat i el maneig del Big Data. Per això, CFO i CIO s'han convertit en aliats a l'hora d'anticipar-se al futur i treballen per una sinergia més gran entre els seus departaments. Tots els analistes coincideixen que tots dos departaments han de treballar amb algun grau d'integració. En un estudi recent, la consultora nord-americana TechTarget exposava els casos d'èxit de les empreses que assignaven una persona de Finances al departament de TI i un empleat de TI a la Direcció Financera.
  • Mirar de retenir el talent. Sembla un tema menor, però el reclutament de perfils tecnològics, des de tècnics de dades fins al mateix CIO, s'ha convertit en un maldecap per a les organitzacions. Molts professionals reconeixen que, juntament amb la part salarial, també influeix en la decisió de continuar o abandonar l'empresa el reconeixement a la seva feina per part de les direccions no tecnològiques. Segons Workaday, el 57% dels professionals tecnològics diuen que les restriccions financeres són el factor més important que influeix en la seva feina.
Què han de potenciar el CFO i el CIO en la seva relació mútua?

Els beneficis de la col·laboració CFO-CIO

La consultora tecnològica TechTarget resumeix una col·laboració més gran entre CFO i CIO en tres beneficis concrets:

  • Millors inversions en tecnologia. El CFO aporta més disciplina financera, és a dir, més transparència i responsabilitat.
  • Garantir la seguretat de la informació i el compliment. No cal parlar de la importància de les bretxes de seguretat avui dia i de com la ciberseguretat ha arribat a la taula dels consells d'administració i als responsables de Compliance.
  • Millorar la presa de decisions pressupostàries. El CFO i el CIO, quan parlen entre ells, converteixen el que és difícil en més fàcil i les assignacions pressupostàries en un impulsor de creixement.

Les cinc clàusules de l'aliança CFO-CIO que impulsen la digitalització

Tanmateix, per damunt de tot, la beneficiària principal d'aquesta relació amb èxit entre CFO i CIO és la digitalització.

El CIO s'ha convertit en “un partner de referència dins l'estratègia corporativa i un influencer al comitè de direcció, no només a escala tecnològica, sinó com un facilitador en qualsevol iniciativa de transformació dins aquesta nova normalitat”.

Això és el que sosté Fernando Echevarría, soci responsable de Tecnologia a l'àrea de Consultoria de KPMG Espanya.

I, específicament, el CIO es converteix en el soci de referència del CFO. Per construir una relació fluida que afavoreixi la digitalització, la consultora Gartner identifica cinc passos que han de desenvolupar el CFO i el CIO, al seu informe “Funding Digital Initiative Survey”.

  • Creació de valor a llarg termini davant de rendibilitat a curt termini. Els CFO més avançats, segons Gartner, canvien la conversa (“capex digital versus opex”) per no centrar-se tant en la rendibilitat a curt termini com en la creació de valor a llarg termini. La inversió digital no només genera nou negoci, sinó que ofereix beneficis operatius i estratègics, com ara la productivitat de la plantilla i els marges operatius.
  • Ampliar les mètriques per mesurar l'èxit de la inversió digital. Les mètriques operatives que utilitzen els CIO han d'enriquir la manera com el CFO mesura el resultat de les inversions digitals. Parlem d'indicadors nous com la usabilitat, les dades d'accés, el compromís del client expressat digitalment o la participació de l'usuari a l'hora de generar valor. També és important, com apunta l'empresa de recerca de mercats Forrester, començar a parlar més d'eficàcia en tecnologia que d'eficiència.
  • Trobar un marc de KPI compartits entre Finances i Tecnologia. La integració entre els equips de la Direcció de Finances i Tecnologia és clau. Junts, segons Gartner, han de construir les mètriques adequades, en línia amb el punt anterior. Segons la consultora, amb aquest nou marc totes dues parts comprendran millor com les iniciatives digitals afecten els KPI clau. Es tracta de vincular els KPI tecnològics (interacció de l'usuari, per exemple) amb els resultats intermedis (més volum de vendes) i els resultats financers (l'augment dels ingressos, per exemple).
  • Prioritzar la participació del CFO al full de ruta tecnològic. Els directors financers han d'implicar-se des del primer moment en el disseny del full de ruta tecnològic i no esperar que arribin les peticions del CIO. Segons Gartner, es tracta que la tecnologia impulsi i s'integri en l'estratègia general de la companyia. És el CFO el que pot aportar certesa i rigor per garantir la viabilitat financera dels plans tecnològics.
  • Impulsar la transparència de l'estructura de costos digitals. Gartner posa l'accent en la col·laboració entre el CFO i el CIO a l'hora de comunicar el valor dels costos digitals en el context del mesurament de la millora del rendiment, i la contribució de la digitalització a 'lobjectiu comercial de maximitzar el valor organitzacional. CIO Spain cita Christopher Gilchrist, analista de Forrester: els CIO han d'oferir una visió de 360 graus de les decisions, les mètriques de rendiment crítiques i les prioritats clau “per generar més transparència i retroalimentació en totes les operacions”.
Un recel entre Finances i Tecnologia encara latent en algunes empreses

Un recel entre Finances i Tecnologia encara latent en algunes empreses

Esmentàvem abans que el 57% dels professionals de TI diuen que les restriccions financeres són el factor més important que influeix en l'èxit de la seva feina. L'enquesta reflecteix un recel entre els dos departaments, Finances i Tecnologia, que està arrelat en la dificultat pròpia de l'àrea financera a l'hora d'automatitzar-se i digitalitzar-se.

Segons aquest mateix estudi de Workaday, la meitat dels departaments financers s'ubiquen en el nivell més baix de rendiment en l'ús de la tecnologia, mentre que només el 12% se situa en el més alt. Crida particularment l'atenció que un terç dels enquestats per la consultora reconegui que les dades que necessiten són inaccessibles o massa difícils d'integrar. De fet, set de cada deu empleats passen la major part del temps ocupant-se de la preparació de dades i només tres poden dedicar més hores a tasques d'anàlisi. Un gap en què entra en joc una imbricació més gran entre CFO i CIO.

“L'associació CFO-CIO serà encara més essencial a mesura que el ritme de la innovació tecnològica al departament de Finances s'acceleri la propera dècada. Les innovacions en àrees com la intel·ligència artificial, blockchain i Internet de les coses s'incorporen cada vegada més en aplicacions de programari centrals com ERP”, sosté Workaday.

Alhora, als departaments tecnològics també estan canviant les coses. Cada vegada es poden concentrar més en activitats de més valor reduint la càrrega de manteniment, pedaços i actualitzacions, gràcies a l'ús de programari basat al núvol, per exemple. Segons Workaday, això implica dedicar més temps a millorar l'entorn d'aplicacions per modernitzar els processos de negoci i oferir eines més útils als departaments que produeixen resultats comercials. L'aliança entre CFO i CIO ajuda el mateix departament de Tecnologia a ser més eficient en els seus recursos i en millora el rendiment.