Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

De CFO a CISO i CXO: la nova nomenclatura empresarial.

"Hola, soc el nou CISO", "Es busca CXO amb cinc anys d'experiència". Molt aviat aquestes sigles no sonaran a ciència-ficció i seran d'ús comú a les empreses. En aquest article expliquem la nomenclatura dels alts càrrecs de les empreses.
Nomenclatura cargos empresariales
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
08 Ag. 2022
Tot i que els rols de C-Level són fonamentals per al funcionament d'una empresa, no tots els càrrecs directius estan sempre coberts. Cada organització té unes necessitats i un grau de maduresa tecnològica. Alguns dels nous perfils digitals o bé no hi són o s'acumulen en la mateixa persona. En qualsevol cas, tots els que analitzem són perfils d'alta direcció que formen part del nucli dur de les organitzacions i han de ser de la màxima confiança del CEO.



Los altos cargos más tradicionales: de CFO a CMO

Els alts càrrecs més tradicionals: de CFO a CMO

Ara parlarem del primer nivell de càrrecs directius, amb els quals ja estem més familiaritzats, amb la seva denominació en anglès i català. Per cert, en general es recomana no afegir la "s" quan es parla en plural d'aquests càrrecs directius. És a dir, millor dir i escriure "els CFO" que "els CFOs".

CEO: Chief Executive Officer

És el conseller delegat, director executiu o director general, en funció de com es denomini a cada organització. El número 1 de l'empresa com a màxim responsable de la gestió, administració i direcció. Té la darrera paraula i respon davant del Consell d'Administració. La seva missió és portar a terme el pla d'empresa i generar el màxim valor per a l'accionista. De vegades és el fundador de la companyia o l'hereu de l'empresa familiar. Al seu costat hi pot haver un president executiu, però hi ha companyies en què el CEO i el president són la mateixa persona.

COO: Chief Operating Officer

El director d'operacions és com el cap de producció: el responsable que tota la maquinària per a la creació i distribució dels productes i serveis funcioni. És la mà dreta del CEO com a responsable del dia a dia i, per tant, juntament amb el CFO, és el relleu natural del conseller delegat. Un serà la mà dreta (producció) i l'altre la mà esquerra (finances i estratègia).

CFO: Chief Financial Officer

El director financer és l'encarregat de la planificació econòmica i de la bona salut financera de l'empresa. Cada cop assumeix un rol estratègic més gran, transversal a tota l'organització. En depenen les inversions, el finançament i el control dels riscos que amenacen la supervivència de la companyia. El seu paper és clau per al creixement de l'empresa i per aportar valor als socis o accionistes. Tant ha crescut la seva importància a les empreses que se'l considera el número 2 i se situa al costat del CEO.

CMO: Chief Marketing Officer

Per les mans del director de màrqueting passen les vendes i els estudis de mercat, el llançament de nous productes i serveis, l'atenció al client i la publicitat. De vegades s'encarrega també de la comunicació, per la qual cosa a moltes empreses es presenta com a director de comunicació i màrqueting. Del seu departament, pel seu alt grau de digitalització i el focus en el client, surten bona part dels càrrecs directius de nova generació que veurem més endavant.

CIO: Chief Information Officer

És el director d'informació, o director d'informàtica, un terme cada cop menys utilitzat. És la persona responsable de les tecnologies de la informació i els sistemes utilitzats per l'empresa. El seu paper és de gran importància en els processos actuals de transformació digital de les organitzacions. És el gran planificador de la tecnologia a escala interna per tal d'optimitzar els processos a tots els nivells.

CTO: Chief Technology Officer

El director de tecnologia és un càrrec que pot semblar similar al CIO, però la seva responsabilitat no és tant interna —com operen els fluxos d'informació dins de l'organització— com externa: la seva funció és garantir la sortida al mercat del millor producte o servei amb la millor tecnologia. Un paper clau en la revolució digital que estan experimentant les empreses, cada vegada més abocades en els canals de venda en línia.

CCO: Chief Communications Officer

És el director de comunicació, tant interna com externa, de la companyia. Gestiona la manera com flueix la informació a l'interior de l'empresa (comunicats, intranet, etc.) en coordinació amb l'àrea de Recursos Humans, així com la imatge corporativa davant dels diferents grups d'interès externs, des d'accionistes a clients, mitjans de comunicació i opinió pública. El seu rol és clau per gestionar un punt tan crític com la reputació empresarial i la imatge de marca.

Nuevos roles derivados de la digitalización y la experiencia de cliente

Nous rols derivats de la digitalització i l'experiència de client

No tots aquests nous nivells directius estan coberts a les empreses, però les grans corporacions tecnològiques i els sectors més digitalitzats hi marquen una nova era en les estructures directives. Els professionals relacionats amb la tecnologia, el Big Data i l'experiència de client tenen un pes cada cop més gran.

CDO: Chief Digital Officer

És el director digital. Tot i que a moltes empreses aquest rol és assumit pel CTO, sorgeix la necessitat de comptar amb un directiu específic per dirigir l'estratègia en línia de les empreses. És el tsar de la digitalització de productes i serveis, una cosa que va ser clau durant la pandèmia. Molt vinculat amb el CMO, en ajudar a implantar les millors eines de màrqueting digital, però també amb el CEO i amb el director de Recursos Humans per estendre la cultura digital a tots els nivells de l'empresa i formar tots els empleats en aquesta matèria.

CDO: Chief Data Officer

En català podríem anomenar-lo director de Big Data. La quantitat ingent d'informació que manegen les empreses, a escala interna i sobre les relacions amb els clients, requereix crear departaments específics amb una visió transversal i coneixements tècnics, però també jurídics i de màrqueting digital. El Chief Data Officer és dels perfils més sol·licitats actualment i també dels més difícils de trobar.

CDO: Chief Diversity Officer

El director de diversitat. Les organitzacions han interioritzat els criteris ESG (mediambientals, socials i de bon govern) i, en aquesta nova piràmide de valors se situen a la cúspide la inclusió, la igualtat i la diversitat. Ho reclamen els accionistes, els clients i la societat. La missió del CDO és formar plantilles més diverses, en què estiguin representats col·lectius minoritaris, i garantir el respecte absolut a qualsevol opció de vida personal.

CDO: Chief Design Officer

És el director de disseny. El responsable de com es presenten els productes i serveis als clients perquè sentin la seva adquisició com una experiència única que canvia les seves vides. La cerca de la bellesa i la usabilitat han portat les grans tecnològiques a dotar els seus caps de disseny d'un nivell fins i tot de vicepresident. No oblidem les presentacions d'Apple, en què la posada de llarg d'un producte nou busca la sorpresa i l'admiració. El càrrec de Chief Design Officer està directament relacionat amb la innovació i l'experiència de client.

CISO: Chief Information Security Officer

El director de seguretat de la informació és el responsable de la custòdia de les dades de l'organització i la seva responsabilitat és evitar atacs externs. La ciberseguretat ja està entre les prioritats de les organitzacions ja que la digitalització, amb els seus evidents avantatges, comporta també una exposició més gran a l'exterior, un risc que ha crescut amb el teletreball.

CGO: Chief Growth Officer

És el director de creixement, una persona amb visió estratègica i transversal a tota l'organització que es mou entre les àrees de Màrqueting, Vendes i Tecnologia i que intenta assegurar que la proposta de valor sigui única i diferenciada de la competència, facilitant així un creixement ràpid. En algunes organitzacions aquest lloc ha reemplaçat el de CMO. Seria com un nou CMO que ha trencat les sitges de l'empresa i té una visió multidisciplinària centrada en el creixement.

CRO: Chief Remote Officer

El director de teletreball o de treball en remot. Ningú no s'imaginava aquest càrrec de CRO fa tres anys, però avui respon a un veritable canvi de paradigma en la gestió del talent. No parlem d'una persona encarregada d'organitzar equips i calendaris, sinó de l'estrateg que aconsegueix treure el màxim profit d'aquesta nova modalitat híbrida de treball augmentant la productivitat i facilitant les eines i la metodologia necessàries.

CXO: Chief Customer Experience Officer

El director d'experiència de client ha esdevingut una peça fonamental en les estructures de les empreses més digitalitzades. És com el "defensor del client" que estén ponts entre el consumidor i la marca, i posa en marxa processos per retenir-lo i fidelitzar-lo.

El seu perfil, a més de les habilitats tècniques, ha de ser el d'una persona que sap escoltar i empatitzar amb un usuari l'únic contacte del qual amb l'empresa, probablement, sigui a través d'una pantalla. El seu repte és fer sentir a cada client que és únic i que hi ha algú pendent d'ell, per la qual cosa l'ha de tenir perfectament retratat com a buyer persona.