Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

El CFO s'enamora, però no es casa. La connexió emocional amb la seva empresa.

Es poden mesurar les emocions? I el compromís? Els directors financers arriben al càrrec per talent i solvència tècnica, però s'hi queden per amor a l'escut.
Conexión emocional del CFO con su empresa
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
24 Jul. 2023
La segona edició de CFO Frontline Report, de Bankinter, revela la connexió emocional cada cop més intensa del CFO amb la seva organització. També sorgeixen algunes ombres: no sembla una relació per a tota la vida. A les grans companyies nord-americanes, la flama s'apaga al cap de cinc anys.

Un CFO alineat amb els valors de l'empresa i amb un orgull de pertinença gens dissimulat. És el retrat robot que s'extreu d'una lectura atenta del baròmetre anual de CFO Fòrum. No en debades, durant la presentació de l'informe a la seu de Bankinter es va convidar diversos CFO en actiu perquè parlessin detalladament sobre el seu perfil professional i les seves preocupacions: no van parlar d'ells mateixos, sinó de les seves empreses.

Un nou indicador financer: Emotional Engagement Index (EEI)

Tots coneixem el Net Promoter Score (NPS): l'indicador que marca el grau de satisfacció i la lleialtat d'un client. Inspirat en aquest índex, el CFO Frontline Report ha dissenyat una manera de mesurar la connexió emocional del director financer amb la seva organització: l'EEI o Emotional Engagement Index.

Un nou indicador financer: Emotional Engagement Index
Els primers resultats són esclaridors: el CFO identifica què és el que el lliga a l'empresa. I la resposta espontània no és el sou. Tampoc l'ambient al seu departament. Són els valors.

La metodologia del baròmetre parteix d'un NPS global del 63,84%. I a partir d'aquí s'observa amb quines afirmacions sobre la seva empresa se senten més o menys identificats els enquestats. Aquestes són les dues sentències que van concitar més adhesió.

 • És una empresa seriosa, honesta i transparent en allò que fa (71,22%).
 • Se sent orgullós de treballar a la seva empresa (65,22%).

Per sota de l'NPS global figuren dues afirmacions més:

 • És una empresa a la qual rep reconeixement i feedback positiu (63,77%).
 • És una empresa a la qual té perspectives de creixement futur (56,43%).

És a dir, els valors s'imposen al confort professional. Però no hem de creure que el CFO només pensa en allò intangible. La seva connexió emocional, segons l'estudi, creix a mesura que sent que l'empresa té futur. No tant per les oportunitats per a la seva carrera com pel ressort que suposa en motivació liderar una companyia amb potencial de creixement.

Així és l'EEI del CFO en funció de l'evolució de l'empresa en els propers 12 mesos:

 • Evolució favorable (74,84%).
 • Normal (60,47%).
 • Desfavorable (42,53%).
És una empresa seriosa, honesta i transparent

Arriba The Great Resignation a la Direcció Financera?

L'era de la rotació. La gran dimissió. La renúncia silenciosa. Són expressions de moda que provenen dels Estats Units. La pandèmia i tants anys d'incertesa han passat factura als empleats amb les empreses. Algú diria que no són temps de compromís.

El CFO no hi és aliè, com hem vist en altres articles de CFO Fòrum en què analitzàvem el seu pla de successió o la complexitat de la funció dins del C-Level, amb tasques cada cop més àmplies i una pressió no sempre suportable.

Segons la revista nord-americana Global Trade, la rotació del CFO està creixent. No és clar encara per què els directors financers marxen i busquen noves oportunitats. Si veiem els números històrics, el 2019 renunciaven el 14% dels CFO de les companyies de l'S&P 500. El 2020, el percentatge va augmentar fins al 15%. I el 2021, fins al 18%.

És a dir, gairebé un de cada cinc directors financers canvia de lloc cada any al món de la gran empresa. Segons Global Trade, la mitjana de permanència d'un CFO és de cinc anys. I la rotació és tan ràpida com costosa, ja que és un càrrec molt difícil de cobrir.

Arriba The Great Resignation a la Direcció Financera
“L'estada mitjana dels directors financers (cinc anys) no ha canviat gaire al llarg dels darrers anys. El que ha canviat és el nombre de directors financers que surten abans de la mitjana”, segons la revista.

Aquests dies s'ha comentat en el sector financer un article a la revista Fortune de l'ex-CFO de Pfizer, Frank D'Amelio, que ha renunciat després de 15 anys en aquest càrrec i una carrera d'èxit a AT&T i Lucent Technologies. D'Amelio planteja les preguntes que s'hauria de fer un CFO o un aspirant a CFO. Si contesta negativament a la majoria, és que potser no és feliç al seu lloc de treball ni és el que busca a la vida:

Estàs preparat?

Per a l'ex de Pfizer, un CFO ha de tenir fusta de líder, coneixements financers sòlids i una visió estratègica. Si falla un dels tres vèrtexs és que no pot ni ha de ser un CFO.

Sents certa autoconfiança?

Un CFO ha de pensar que està preparat per al càrrec, creure en les seves fortaleses. No hi ha millor prova que preguntar a les persones amb qui hem treballat i que ens han donat suport si ens veuen com la persona adequada per ser el “número dos” de l'empresa. Són els millors avaluadors.

Volem de debò la feina?

És realment el càrrec que anheles? El més probable és que t'hi quedis tota la vida, en una empresa o una altra, de manera que t'ha d'agradar, és el que diu amb altres paraules Frank D'Amelio. “És una feina que sempre té demanda, i exigeix sacrifici. Però, per ser francs, he gaudit de cada minut que he estat CFO”, subratlla l'exdirectiu de la farmacèutica.

Saps capejar els vents?

El veterà CFO parla de la capacitat del CFO de moure's quan hi ha vent de cua, però també quan ve de cara. Per a ell, personalment, el més fàcil va ser assumir el càrrec pel gran coneixement que tenia prèviament de la companyia i de la seva plantilla. El problema va venir quan es va adonar que, en procedir d'Operacions, era un gran desconegut en el món dels inversors, els analistes, els comitès d'auditoria o les agències de ràting. Fer-s'hi un buit va ser molt difícil. Ho va superar gràcies a les seves habilitats de comunicació.

“Cal desenvolupar altres habilitats per estar a la primera línia de batalla”

Frank D'Amelio diu a Fortune que, si hagués de canviar alguna cosa en la seva carrera, li hauria agradat saber més de tecnologia. Amb aquesta destresa hauria estat una persona ben diferent.

“Cal desenvolupar altres habilitats quan s'està a la primera línia de batalla”, diu l'informe de CFO Fòrum de Bankinter.
Cal desenvolupar altres habilitats per estar a la primera línia

Els CFO pensen que cada cop és més important la concepció holística del càrrec. Es tracta de tenir en compte els valors i la part humana de la feina. Després de parlar amb 144 CFO espanyols, el baròmetre de Bankinter va elaborar un rànquing de les fortaleses que exigeix el nou perfil de Direcció Financera que s'està conformant:

 • Lideratge basat en l'experiència.
 • Visió transversal del negoci.
 • Innovació i creativitat.
 • Resiliència com a eix de la seva estratègia.
 • Alt perfil tecnològic.

Iratxe Pardo, directora financera i de Tresoreria de CIE Automotive, va participar en la jornada de presentació del Frontline Report i va compartir l'experiència d'un model més descentralitzat i menys jeràrquic de la Direcció Financera. “Ens fa ser bambú, més resilients”.

Com va dir el seu company Julio Antoranz, CFO de Domingo Alonso Group, els moments terribles que s'han viscut al món han estat un aprenentatge per a la funció financera. “Fa tres anys des que va començar aquesta tempesta perfecta, aquesta crisi contínua, però que ens ha fet millors. Ens ha fet estar sempre en guàrdia i estar preparats per a tot”.