L es companyies creixen tant de forma orgànica com inorgànica, però amb un denominador comú: requereixen líders que sàpiguen guiar la integració d'organitzacions amb cultures, sistemes tecnològics i models de gestió diferents.

La solvència tècnica del CFO se li pressuposa. Ara, a més de garantir l'equilibri financer de l'organització, es valora també la seva capacitat de lideratge i la seva capacitat de traduir l'estratègia en números. D'orientar l'empresa en la cerca de noves oportunitats. El CFO Frontline Report 2023 de CFO Fòrum de Bankinter traça un retrat del CFO preocupat raonablement davant la incertesa que ens envolta, però també disposat a posar-se al comandament de les transformacions necessàries. Assegut gairebé sempre a la dreta del CEO.


| "> CFO com a motor de creixement | CFO Forum Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

El CFO com a motor de creixement.

Fusions, adquisicions, aliances i noves fórmules de col·laboració, com ara els consorcis impulsats pels fons europeus, eren impensables fa tres anys, però avui dia formen part del dia a dia al despatx del CFO.
CFO como motor de crecimiento
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
10 Jul. 2023
L es companyies creixen tant de forma orgànica com inorgànica, però amb un denominador comú: requereixen líders que sàpiguen guiar la integració d'organitzacions amb cultures, sistemes tecnològics i models de gestió diferents.

La solvència tècnica del CFO se li pressuposa. Ara, a més de garantir l'equilibri financer de l'organització, es valora també la seva capacitat de lideratge i la seva capacitat de traduir l'estratègia en números. D'orientar l'empresa en la cerca de noves oportunitats. El CFO Frontline Report 2023 de CFO Fòrum de Bankinter traça un retrat del CFO preocupat raonablement davant la incertesa que ens envolta, però també disposat a posar-se al comandament de les transformacions necessàries. Assegut gairebé sempre a la dreta del CEO.


La posició del CFO progressa a l'organització

La posició del CFO progressa a l'organització

La segona edició de l'informe anual de Bankinter torna a preguntar als CFO sobre la seva evolució professional. Pel 43% dels directors financers consultats, la seva carrera va en progressió, enfront de la visió més cautelosa de l'any passat, quan només un 23% dels CFO es mirava optimista al mirall.

Un 53% veuen estabilitzada la seva evolució i només un 4% la qualifiquen com a “estancada”.

Aquesta progressió està relacionada amb el pes estratègic més gran del CFO i l'assumpció de cada vegada més funcions.

Sota la responsabilitat de la Direcció Financera, segons el CFO Frontline Report, recauen de forma àmpliament majoritària àrees com ara Finances, Administració, Control de Gestió, Compliance i Gestió de Nòmines. Així mateix, aproximadament al 30-40% de les companyies analitzades, el CFO també és responsable de Jurídic, Recursos Humans, Sistemes i Compres. En un percentatge molt menor, de Qualitat i Facility.

Pel que fa al rol fonamental que s'espera del CFO, el baròmetre del 2023 revela que un 41% dels directors financers estan canviant les estratègies de finançament. Els tipus d'interès alts i la volatilitat dels mercats obliguen les empreses a diversificar les seves fonts. Figures com les inversions alternatives entren al tauler, així com els fons europeus Next Generation, que han impulsat projectes que, sense aquesta injecció financera, no haurien estat possibles.

A les 10:30 h, Relació amb Inversors

Una de les funcions que tradicionalment ha caigut sota el paraigua del CFO ha estat la Relació amb Inversors, un rol que ha evolucionat els darrers anys, sobretot després de la pandèmia i la successió de crisis que hem viscut.

Els inversors institucionals i gestors de fons demanen més transparència i informació i més interacció amb el CFO i amb el Consell. El director financer ha de garantir la qualitat i consistència de la informació que circula entre les dues parts. És aquella persona, com apunta Javier Hernández Bermejo, director de Mitjanes Empreses de Bankinter, “capaç de presentar-se amb solvència davant dels inversors”.

En un fòrum recent sobre Finances, un CFO reconeixia el paper més rellevant que dedicava al seu dia a dia a destil·lar la informació que transmet als mercats i, en general, a tots els grups d'interès. Una sisena part del temps estava dedicada en exclusiva a la relació amb accionistes i fons d'inversió.

En la presentació del Frontline Report a la seu madrilenya de Bankinter, la CFO de CIE Automotive, Iratxe García, explicava com el grup automotriu havia desdoblat la seva funció en tres àrees: Control i Fiscal, Finançament i Tresoreria (que ella dirigeix​) i Relació amb Inversors i analistes i M&A. Tres CFO per a un rol que abans exercia un de sol.

A les 10:30 h, Relació amb Inversors

CFO: el mariscal de camp d'M&A

“Tots els contextos tenen oportunitats. En M&A veiem estancament i això és una oportunitat”, deia José Pérez-Mila, CFO de Sprinter, gegant comercial de material esportiu, en la presentació de l'informe a Bankinter.

Després dels més de 100.000 milions d'euros que es van moure el 2021, un any de vertigen a les empreses espanyoles —unes van aprofitar l'oportunitat i d'altres van optar per despalanquejar—, el 2022 es van alentir lleugerament les operacions. En qualsevol cas, els analistes observen que les fusions i adquisicions continuaran movent molt de capital.

Manuel Gómez Gutiérrez-Torrenova, CEO i CFO de l'energètica Avangreen, al mateix fòrum, va advocar perquè el CFO abandoni “el paquet bàsic de reporting, finances i fiscalitat” i surti a l'exterior a generar més negoci i rendibilitat i, específicament, a detectar oportunitats d'M&A.

El CFO Frontline Report identifica també les previsions que tenen els CFO sobre la taula i diverses porten implícitament les sigles M&A:

  • S'esperen reestructuracions financeres.
  • Hi haurà empreses que trobaran la seva oportunitat.
  • Companyies amb estructures de passiu molt palanquejades patiran molt.
  • Per contra, les empreses que puguin fer compres estratègiques gràcies a la seva situació financera sanejada podran millorar els costos de producció. I també les que tinguin poca exposició a l'energia.
  • Les empreses que tinguin dimensionades i identificades les avingudes de creixement també estaran en situació de fortalesa davant la incertesa.

El rol del CFO en aquestes operacions d'M&A abasta tot el cicle de la transacció, des de l'estratègia que detecta l'oportunitat a l'execució i la integració, en què la tecnologia cobra cada vegada més rellevància. Com assenyalava fa unes quantes setmanes una CFO d'una empresa espanyola, el millor llenguatge que entenen els equips, a l'hora d'integrar-se i cercar sinergies, és el dels números.

“El CFO pot ser el mariscal de camp dels acords d'M&A”, diu J. Neely, director general global d'M&A d'Accenture, a la revista Fortune. Al llarg dels seus 25 anys d'experiència braç a braç amb els CFO en aquests processos, Neely ha vist com la relació començava centrada en els números i els detalls de l'acord, i al final tot acabava amb el CFO dissenyant i aterrant el futur model operatiu de negoci.

El CFO pot ser el mariscal de camp dels acords d'M&A

Una altra de les funcions que moltes vegades es passen per alt és l'obligació del CFO d'avançar-se a possibles operacions. Tenir l'organització llesta per sortir a comprar o per presentar-se com un objectiu interessant, com diu a la mateixa revista Joanne Cheng, CFO de la tecnològica Jellyfish i amb experiència en moltes M&A.

Un estudi de la Universitat de Liverpool (Regne Unit) que va analitzar un miler d'empreses que cotitzen a la Borsa de Londres va dividir els seus CFO en dues categories: influents i no influents. Tres o quatre anys després que es tanqués una adquisició, les empreses amb un CFO influent eren molt més rendibles que les representades pels CFO de mirada menys elevada. "Els directors financers influents estan involucrats en aquests acords, i també tenen la capacitat de crear valor a partir d'aquestes fusions i adquisicions", sosté l'informe.

El jardiner fidel que espera la seva oportunitat

Si observem pel retrovisor els orígens de les empreses familiars a Espanya —aproximadament 9 de cada 10—, trobem el CFO com la primera figura externa que apareix al Comitè de Direcció. I veiem en una línia del temps com acompanya i guia el cicle de vida de l'organització, des de la internacionalització a la diversificació, el creixement inorgànic i, com a últim esglaó, la cotització en borsa, amb tot el que suposa de noves exigències en transparència i reporting.

Un dels temes recurrents a les trobades periòdiques de CFO a Espanya i altres països és com la progressió d'aquesta funció el porta a ser el substitut natural del CEO i un futur membres de consells d'administració. El seu perfil estratègic, la seva capacitat per impulsar el creixement i la seva experiència en processos complexos com els que hem esmentat converteixen el CFO en una personalitat seguida encara més de prop pels inversors.

Com afirma Mario Lara, director del Centre de Govern Corporatiu d'ESADE, els CFO són futurs consellers en potència.

A les companyies cotitzades, segons els seus càlculs, el 25% dels perfils de conseller provenen de l'àrea financera. Un 50% són antics directors generals o de negoci, però alhora un terç d'aquests són antics CFO. “El dia que deixeu de ser CFO teniu totes les capacitats per tenir una carrera en el món del Consell”, assenyala aquest expert.