Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

Navegar en la incertesa: sempre hi ha un CFO a la cabina.

Es mesura la intel·ligència de l'individu per la quantitat d'incerteses que és capaç de suportar”. Si seguim la màxima de Kant, el CFO trencaria els marcs de les proves de coeficient intel·lectual (QI).
CFO ante la incertidumbre
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
21 Ag. 2023
Tots miren la Direcció Financera a la recerca de respostes. És el comandant que sap on arribar i els recursos que es necessiten per fer-ho. Potser, si escoltem els CFO que van participar en el CFO Frontline Report de Bankinter, matisaríem al filòsof de Königsberg que l'important no és tant suportar la incertesa com saber gestionar-la.

És l'època que ens ha tocat viure. I tardarem a veure-la pel retrovisor

“El CFO davant la incertesa”. És el titular que retola la segona edició del CFO Frontline Report. L'informe elaborat per CFO Fòrum de Bankinter radiografia l'estat de la professió a Espanya i, després de mesos d'estudi, ha trobat la paraula que defineix l'època que ens ha tocat. Una nova manera d'afrontar l'existència i els negocis que probablement s'acomodarà a les nostres vides.

Navegar en la incertesa
“El nivell d'incertesa cada vegada és més gran. S'ha convertit en un business as usual. No ho podem triar, això és el que ens ha tocat.

Això deia a la presentació del baròmetre el CFO de Bankinter, Jacobo Díaz. “El CFO no és pessimista davant la situació, però la incertesa fa que prengui posicions, s'adapti i s'anticipi tant en les seves tasques com en el rol que exerceix”, va sostenir, per la seva banda, Javier Hernández Bermejo, director de Mitjanes Empreses de Bankinter.

El nivell de preocupació dels CFO espanyols ha passat en un any de 6,07-6,9. Gairebé un punt en dotze mesos que van estar marcats per la inflació i els primers tambors de guerra a les portes d'Europa. En una professió caracteritzada per l'anticipació, per projectar-se al futur, la manca de certesa es resumeix en una frase d'un CFO ressaltada a l'informe: “El món és un altre”. Un reconeixement que evoca aquell “món d'ahir” que tant trobava a faltar Stefan Zweig.

“Ara és època de tornar a les casernes d'hivern”. És un dels comentaris recollits a les 144 enquestes a CFO de tot Espanya pels responsables de l'informe. Pot donar idea d'un cert pessimisme, però les xifres del baròmetre assenyalen alhora una visió realista que observa signes positius a les empreses enmig d'una tempesta perfecta.

“Una tempesta perfecta agreujada no només per la COVID-19, sinó per la guerra a Ucraïna i a Europa per la crisi energètica. Per a una empresa industrial, la partida d'energia va passar en un any del 3% a l'11%”, va reconèixer Iratxe Pardo, directora financera i de Tresoreria de CIE Automotive, a les taules rodones organitzades per comentar l'informe.

Previsions de creixement positives

Pot ser que la incertesa no ens deixi veure el bosc. Si tenim en compte les xifres del baròmetre, els pronòstics són moderadament positius. Els enquestadors van preguntar als CFO quines eren les previsions de creixement de l'economia d'aquí a 12 mesos. I això és el que van contestar:

  • El 69% dels CFO prediuen un creixement moderat.
  • El 16%, un creixement elevat.
  • Un 3% observen estancament.
  • I un 12% dels enquestats veuen l'ampolla mig buida: “recessió”.

En la mateixa línia, un 46% dels CFO qualifiquen com a “favorable” la situació de la seva empresa. Només un 13% la certifica com a “desfavorable”. “Tot i la incertesa, el CFO manté la confiança en el creixement a mitjà termini. Però es pot dir que el CFO no es relaxa i una mostra d'això és l'increment del 14% en la preocupació mitjana”, afirma Javier Hernández Bermejo.

Previsions de creixement positives
“Els números són millors que les previsions. Fa tres anys des que va començar aquesta tempesta perfecta, aquesta crisi contínua, però que ens ha fet millors. Ens ha fet estar sempre en guàrdia i estar preparats per a tot”, va subratllar Julio Antoranz, CFO de Domingo Alonso Group.

I què fem davant la incertesa?

Les preocupacions dels CFO, segons el baròmetre de CFO Fòrum, es podrien resumir en dues: tensions inflacionistes i incertesa econòmica. A gran distància se situen dos factors més: la ruptura de la cadena de subministrament i l'escassetat de matèries primeres. Una preocupació que coincideix amb la dels seus col·legues europeus detectada per Deloitte.

Sabem què els preocupa. La pregunta següent és lògica: què s'hi pot fer? Això és el que contesten els CFO a l'enquesta de Bankinter:

  • Mirar molt de prop el cost del finançament, en vista de la pujada continuada dels tipus d'interès, cosa que els fa buscar cobertures addicionals. El 41% dels CFO treballen en noves vies de finançament.
  • Posar el focus en quin impacte està tenint la pujada de costos en el negoci i traslladar-lo als clients. El 73% dels CFO ja es van convèncer de repercutir l'augment de costos en el client.
I què fem davant la incertesa

Els CFO han abandonat la digitalització com la primera palanca per sortejar l'hecatombe que va planar sobre l'economia el març del 2020. Ara, segons el CFO Frontline Report, la doble recepta és gestió de la informació combinada amb un lideratge més gran a l'organització.

La informació és or perquè permet anticipar-se, diversificar, cercar nous proveïdors, prendre decisions financeres. “Som un centre de coneixement”, va dir un dels intervinents en la presentació de l'informe.

“Tenir informació íntegra, en el moment adient i de la forma adequada és fonamental. La posició que ocupa la Direcció Financera a prop de la Direcció General obliga els CFO a navegar en l'entorn de la certesa, no tant en el de 'pensava que' o 'creia que'. Hem de ser garants dels canals de comunicació i transmetre informació clau a la resta de departaments”, defensa, per la seva banda, Ana San Vicente, CFO de Teknia.

“Incertesa as usual”. Així es va titular un congrés internacional de CFO celebrat fa unes quantes setmanes a Barcelona. La incertesa no desapareixerà dels radars ni tan sols a mitjà termini. L'avantatge és que hi ha algú a la cabina.