Saltar a la zona de continguts
PERTE Economía Circular

PERTE d'economia circular: “les convocatòries per a tèxtil, plàstics, bateries i renovables arriben ja”.

Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Entrevistes
Temps de lectura
10 minuts
Publicat
07 Març 2023

Arriben les convocatòries per als tres sectors implicats principals: tèxtil i moda, indústria del plàstic i béns d'equip per a les energies renovables (bateries, panells solars i aerogeneradors).

Emma Montserrat, Responsable de Fons Europeus i Subdirectora general adjunta a Bankinter, conversa en aquesta entrevista amb Alba Sánchez Navas, Strategy Expert Leader a FI Group, sobre el PERTE d'economia circular.

Bankinter ofereix assessorament als seus clients per accedir als ajuts Next Generation en col·laboració amb FI Group, una consultora dedicada a la gestió dels fons europeus on treballen 720 consultors especialitzats en aquest tipus de convocatòries.

Entreviste PERTE d´economia circular
Emma Montserrat, rResponsable de Fons Europeus i Subdirectora general adjunta a Bankinter, i Alba Sánchez Navas, Strategy Expert Leader a FI Group.

Emma Montserrat: Hola, Alba, gràcies per atendre'ns per conèixer a fons aquest projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE). Comencem pel bàsic, per situar-nos: què és el PERTE d'economia circular?

Alba Sánchez: És la gran resposta dels fons Next Generation per posar en marxa l'estratègia nacional d'economia circular. A Espanya ja hi ha uns objectius establerts de cara al 2050 per complir amb la circularitat en el teixit productiu. I aquesta estratègia arrenca amb molta força gràcies a aquest PERTE, que parteix amb una injecció pública de 492 milions d'euros que pretenen mobilitzar 1.200 milions d'inversió privada més.

Emma Montserrat: Hi ha hagut altres PERTE dirigits a institucions, consorcis o entitats públiques. Qui pot participar en aquest PERTE?

Alba Sánchez: Està enfocat majoritàriament a l'empresa privada. A empreses que tinguin projectes d'economia circular, des de l'R+D a la materialització de les inversions perquè es duguin a terme.

“És un PERTE molt enfocat a empreses privades. Els ajuts són a fons perdut i cobreixen un percentatge molt important de les inversions.”

Emma Montserrat: Són 492 milions d'euros en ajuts directes. Què és el més destacable d'aquest PERTE?

Alba Sánchez: Compleix un ampli espectre tant de possibles sectors que poden ser beneficiaris de les actuacions com de la tipologia de projectes que es poden finançar. Fins ara no hi havia un instrument semblant. Molts projectes que tenien les empreses damunt la taula no tenien una opció tan viable per finançar-se com la que ofereix el PERTE.

Emma Montserrat: Una empresa que pensi que té un projecte susceptible d'optar als fons, què és el que ha de tenir en compte per poder-s'hi presentar?

Alba Sánchez: En primer lloc, cal tenir en compte tota la cadena de valor que forma la circularitat de qualsevol producte i de qualsevol dels sectors. Si volem passar d'un procés lineal a un de circular, òbviament, un projecte s'ha de recolzar en qui està abans en la cadena i qui estarà després. Quin ús es donarà a aquests residus o quin és l'origen d'aquestes matèries primeres. Per tant, és fonamental posar-se d'acord amb les altres peces del teu puzle per veure si és factible realment dur a terme aquest projecte.

“És fonamental posar-se d'acord amb les altres peces del teu puzle per veure si és factible realment dur a terme aquest projecte.”

Emma Montserrat: Una empresa que finalment decideixi presentar-s'hi, quins beneficis pot obtenir d'aquest PERTE?

Alba Sánchez: Més enllà dels beneficis obvis de qualsevol convocatòria pública, en aquest cas tindrà un finançament molt atractiu perquè és a fons perdut. I trobarà uns percentatges d'ajut molt elevats. A més dels beneficis intrínsecs que es potencien amb l'economia circular: reduir els costos en la compra de matèries primeres, reduir els impactes mediambientals i reaprofitar certs outputs del procés productiu per part d'altres empreses, o per la mateixa empresa, obtenint així uns beneficis addicionals.

Emma Montserrat: L'experiència dels darrers mesos ja ens ha aportat informació de com funcionen els PERTE, sobretot el del vehicle elèctric, que ha completat el cercle de convocatòria, presentació i adjudicació. I ha demostrat que presentar-se no és senzill. En quina mesura cal comptar amb un acompanyament especialitzat per a aquest PERTE?

Alba Sánchez: És molt necessari, bàsicament per dos motius. En primer lloc, és una convocatòria amb un component tècnic força elevat, en què realment cal veure si la definició que donen les mateixes bases sobre el que és o no un projecte d'economia circular es reflecteix en el projecte de les empreses que volen ser candidates a aquests fons. Això no és senzill, cal veure realment si encaixa o no.

En cas que encaixi, tenim la segona part. Es tracta d'un PERTE amb una dotació de gairebé 500 milions d'euros. És una molt bona oportunitat, la primera que tenim a Espanya per finançar projectes d'aquest tipus, però tot i així hi haurà projectes que no tindran prou fons per finançar-se. Per tant, com més es treballi el projecte i millor es redactin les memòries tècniques, més probabilitats hi ha de tenir èxit i aconseguir el finançament a curt termini.

“És una convocatòria amb un component tècnic elevat i cal treballar molt el projecte i la memòria tècnica.”

Emma Montserrat: Quines altres convocatòries poden sorgir a més d'aquest PERTE?

Alba Sánchez: Actualment hi ha poques oportunitats. És la primera per finançar aquesta tipologia de projectes. Sí que és veritat que hi ha algunes convocatòries europees, però bàsicament es dirigeixen a finançar projectes d'R+D. Per finançar les inversions necessàries encara no tenim altres oportunitats a la vista. Però l'estratègia d'economia circular continuarà vigent després de Next Generation i confiem que es posin en marxa nous mecanismes. Esperem que el PERTE creï precedents i sigui una roda que a partir d'ara continuï girant.

Emma Montserrat: La Unió Europea planteja revisar alguns conceptes sobre els ajuts d'Estat a les empreses. Hi ha hagut canvis en la normativa aplicable que afecti aquest PERTE?

Alba Sánchez: La veritat és que no, Emma, en aquest PERTE ens situem en l'escenari que coneixíem prèviament i estem jugant amb les mateixes regles a què estàvem acostumats.

Emma Montserrat: L'experiència més recent és el PERTE del vehicle elèctric i ha arribat a les nostres vides un nou concepte que són els consorcis. A partir d'ara caldrà presentar-se al costat d'altres entitats o empreses a aquestes convocatòries i recollir d'alguna manera tota la cadena de valor o no serà necessari?

Alba Sánchez: En la majoria dels casos, jo penso que sí que serà necessari, perquè els fons busquen el màxim impacte possible. Els organismes convocants es volen assegurar que els projectes es duran a terme i, al final, una empresa viu en un ecosistema, en un sector, no viu aïllada. Integrar-se en un consorci és molt necessari. Pot ser que el consorci sigui el beneficiari directe de l'ajut, i diverses empreses s'hagin de posar d'acord per a la sol·licitud, o no, que sigui una presentació individual però que d'alguna manera hagi de demostrar que aconseguirà aquest impacte mitjançant acords amb altres empreses que irremeiablement es veuran involucrades en algun moment de la vida del projecte.

Emma Montserrat: Quines diferències hi ha entre els diferents instruments del PERTE?

Alba Sánchez: La diferència principal és el sector al qual estan dirigits. El que s'ha fet en aquest PERTE és llançar una primera convocatòria transversal, que ja ha acabat, per a projectes de qualsevol sector, que estava dotada amb 192 milions d'euros. Però en el segon eix, dotat amb 300 milions d'euros, es pretén fomentar sectors molt específics en què s'han detectat uns reptes tecnològics concrets per als quals s'han reservat dotacions específiques amb les seves pròpies convocatòries.

Aviat tindrem, el 2023, convocatòries específiques per a l'àmbit tèxtil, per als plàstics, per al reciclatge de les bateries del vehicle elèctric i per al sector de béns d'equip de l'energètic, la indústria que fabrica panells solars i aerogeneradors.

“Aviat tindrem convocatòries específiques per al sector tèxtil i del plàstic i per al reciclatge de bateries elèctriques, panells solars i aerogeneradors.”

Emma Montserrat: Quins són els principals objectius alineats amb el pla europeu per a l'economia circular que es persegueixen amb aquest PERTE?

Alba Sánchez: En totes les línies del PERTE, independentment del sector al qual s'adrecin, es persegueixen quatre objectius principals: la reducció de la utilització de matèries primeres, l'ecodisseny, el tractament dels residus que es generin al llarg de la cadena productiva i, finalment, la digitalització, per permetre una millor traçabilitat del residu al llarg de tota la cadena de valor.

Emma Montserrat: Quin és el grau de maduresa que han de tenir els projectes per presentar-se al PERTE? Va adreçat a projectes d'R+D, per exemple?

Alba Sánchez: Els projectes d'economia circular han de ser molt madurs. L'avantatge d'aquestes convocatòries és que et permeten dur a terme algunes actuacions d'R+D que encara són necessàries, perquè hi ha certs processos en què encara no tenim la solució tecnològica adequada, però que inevitablement acabaran en una implantació: han d'estar molt, molt propers al mercat.

Emma Montserrat: Com haurien d'afrontar les empreses les properes convocatòries sectorials que es produiran al voltant del PERTE de l'economia circular?

Alba Sánchez: Bàsicament haurien de centrar-se a identificar tant la part inicial del procés productiu, per veure on hi ha possibles projectes per reduir les matèries primeres o millorar l'ecodisseny, diguem-ne, dels inputs del procés, identificar si és possible fer algunes millores, si ja hi ha projectes amb un pressupost important que es vulguin dur a terme durant els propers anys. I d'altra banda també anar a l'altra cara de la moneda: als residus. Analitzar quins residus s'estan generant, si realment hi ha un potencial per reutilitzar, reciclar i donar-los una segona vida en alguns casos.

Emma Montserrat: Finalment, per quan s'esperen els propers instruments?

Alba Sánchez: Els esperem ben aviat. Hi ha hagut certs retards, però durant el primer trimestre del 2023 o per al primer semestre com a màxim es posaran en marxa totes les línies sectorials: tèxtil, plàstic, energies renovables i reciclatge de bateries. Venen ja.

Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus i directora de Banca Corporativa a Bankinter

A Bankinter estem preparats per acompanyar les empreses en tot aquest recorregut al costat d'FI Group.


Una aposta forta per oferir a les empreses espanyoles informació, suport, assessorament i finançament en matèria de fons europeus. Parla amb el teu assessor més proper a Bankinter i ens posem fil a l'agulla!

Emma Montserrat