Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

Zamakona Yards: un consorci naval per als fons europeus.

Un cas d'èxit que mostra l'ambició i la fortalesa de les pimes espanyoles.
Zamakona caso de éxito Fondos NGEU
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
23 Juny 2023
Una empresa familiar amb drassanes a les Canàries i el País Basc, Zamakona Yards, lidera actualment un dels quatre consorcis que opten als fons europeus a través del PERTE naval. Un cas d'èxit que mostra l'ambició i la fortalesa de les pimes espanyoles.
El PERTE naval es va aprovar el 15 de març del 2022 al Consell de Ministres

Octavio Llinás, International Senior Advisor a Zamakona Yards, comenta els detalls de l'innovador projecte industrial en una conversa a CFO Fòrum amb Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus i directora de Banca Corporativa de Bankinter.

El PERTE naval es va aprovar el 15 de març del 2022 al Consell de Ministres. Un repte per a la modernització del sector naval espanyol, al qual aviat van respondre empreses com Zamakona Yards. Aquest grup familiar, constituït per tres drassanes i diverses empreses complementàries, es dedica a la construcció i reparació de vaixells: ferris, vaixells pesquers i de rescat, dragues i fins i tot petroliers.

Fa un any es va posar al capdavant d'un consorci per acollir-se al PERTE, amb l'assessorament d'FI Group, la consultora especialitzada en els fons europeus que treballa al costat de Bankinter per facilitar l'accés als ajuts a les empreses espanyoles.

“Aquest projecte té una particularitat: està liderat per una pime com és Zamakona. Això no és habitual”, explica Octavio Llinás en el diàleg amb Emma Montserrat.

Els projectes primaris previstos en els PERTE han estat tradicionalment encapçalats per una gran empresa al capdavant d'un grup de pimes i, habitualment, proveïdors tecnològics.

“El consorci està format per un conjunt de projectes primaris, que són molt diferents i complementaris entre si, i que ajuden i ajudaran a un progrés molt important en el sector”, afegeix el responsable dels projectes internacionals de Zamakona. En total, 14 empreses de 8 comunitats autònomes.

Una subvenció al voltant de 10 milions d'euros

“Hem pressupostat poc més de 15 milions d'euros i esperem una subvenció d'aproximadament 10 milions d'euros. El projecte té un alt component d'innovació i investigació, cosa que permet accedir a les franges més altes de finançament”, precisa Octavio Llinás.

Un projecte amb R+D+i i un alt nivell tecnològic podria considerar-se inabastable per a una empresa familiar. Però, en aquest cas, com en la majoria dels projectes acollits als fons Next Generation, la complexitat no ha estat una barrera, sinó un incentiu. A Zamakona l'avalen més de 50 anys d'experiència en el sector naval. Com sosté Octavio Llinás, l'important en aquest tipus de reptes és apostar sempre pel que hom sap fer.

“Atesa la mida de les empreses, ens resulta més difícil accedir a aquest tipus d'accions i a la recerca i el desenvolupament com a base del negoci. En aquest cas, afortunadament, la convergència amb Bankinter i FI Group ho ha fet possible. Per què hem liderat aquest projecte? Perquè som uns atrevits i perquè hem comptat amb el suport”, assenyala el responsable de Zamakona.

Una subvenció al voltant de 10 milions d'euros

10.000 tones de vidre reconvertides en la capa protectora dels vaixells

El projecte presentat al PERTE permetrà aprofitar el vidre que va als abocadors i donar-li una segona oportunitat en la construcció naval. Aquest material reciclat, per al qual és necessària la participació de les diferents indústries del consorci, servirà per a allò que en l'argot naval s'anomena “sorrejar” els vaixells. És a dir, cobrir la superfície amb una capa que els protegeix de la corrosió i les dures condicions de la mar.

“Estem substituint la gramalla metàl·lica, que és un producte pel qual sorregem els vaixells, per vidre reciclat al 100%”, explica Octavio Llinás. “El nostre objectiu és treure 10.000 tones de vidre que ara van als abocadors, convertir-les en un producte, i utilitzar-les a la nostra empresa. Per a nosaltres no només és important des del punt de vista de l'activitat de l'empresa, sinó que a més la millora per tal que sigui més ecològica”, detalla.

El compte enrere: en procés d'avaluació

El més complex ha passat: el disseny de la proposta, la formació del consorci i la redacció del projecte. Un cop superada la part més estratègica, arriba el moment de l'avaluació administrativa, la concessió i, per descomptat, l'execució del projecte amb la consegüent justificació econòmica. Un procés per al qual també comptaran amb l'ajuda d'FI Group.

“Estem en el moment crític perquè ara està sota avaluació. Amb el PERTE naval s'han presentat quatre propostes. Nosaltres en som una. Però estem convençuts que la proposta és bona i, quan les propostes són bones, acaben guanyant. És el que ara mirem d'aconseguir”, subratlla Octavio Llinás amb orgull.

Per a Emma Montserrat, responsable de l'entitat bancària que ha donat suport financer al projecte, el cas de Zamakona Yards és paradigmàtic i pot animar moltes empreses a presentar-se als fons europeus. Cal no oblidar que, segons càlculs d'FI Group, al llarg del 2023 s'espera la publicació de fins a 5.000 convocatòries vinculades als NextGen.

“Les empreses tenen la seva pròpia dinàmica que està dedicada al negoci i, a més d'això, cal mirar de pensar en el negoci del demà, i això no és fàcil. Tota l'ajuda (de Bankinter i FI Group) ha estat molt adequada i ha d'animar altres empreses.”

Octavio Llinás, International Senior Advisor a Zamakona Yards