Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

Transformació agroalimentària.

Arriben els ajuts europeus al sector agroalimentari. És la meva oportunitat com a empresa? Puc fer-ho sol o és millor fer-ho en consorci? Encara hi soc a temps?
La transformación agroalimentaria
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
16 minuts
Publicat
24 Març 2022
El sector agroalimentari té una importància estratègica per a Espanya, no només per l'alt valor econòmic i la seva capacitat exportadora, sinó des d'un punt de vista social i mediambiental, com s'ha posat de manifest durant la pandèmia. Cap llar ni cap importador es van veure desproveïts.

El Govern va aprovar el 8 de febrer el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del sector agroalimentari. Aquests són els seus grans números:

  • 1.002,91 milions d'euros d'inversió pública fins al 2023.
  • Un impacte en l'economia de prop de 3.000 milions d'euros.
  • La creació de fins a 16.000 llocs de treball.

És un PERTE coordinat pels ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació i d'Indústria, Comerç i Turisme, tot i que comptarà amb una mesa sectorial de suport on estaran representades altres administracions, organitzacions i cooperatives agràries, instituts tecnològics i de recerca i associacions.

Les bases reguladores, que donaran peu a les diferents convocatòries, encara no s'han publicat. El que coneixem és la memòria que acompanya l'aprovació del PERTE. Falta aquesta lletra petita que anirem analitzant les properes setmanes. Les convocatòries s'anuncien amb molt poc marge de maniobra: per això cal avançar-se.

Tot i que la dotació pressupostària per a aquest PERTE ha generat certa decepció en el sector, el Ministeri està obert a revisar l'abast del projecte en funció també de la conjuntura actual, amb un escenari bèl·lic a l'est d'Europa i els problemes energètics i de proveïment que està patint la indústria agroalimentària.

PERTE Agroalimentario

Els tres eixos del PERTE: competitivitat, digitalització i innovació.

El PERTE pretén contribuir, mitjançant el finançament amb els fons europeus, a l'enfortiment de la indústria alimentària en tota la cadena de valor, durant la propera dècada, i donar suport a un sector tan relacionat amb el repte demogràfic: l'anomenada Espanya buidada. Una indústria que necessita augmentar la seva competitivitat, ser més sostenible i adaptar-se a les demandes del consumidor actual, que exigeix més informació sobre el producte que arriba a la seva taula.

Un sector, a més, que pateix un retard en la implantació de les noves tecnologies. El PERTE s'articula al voltant de tres eixos:

  • Enfortiment de la indústria amb el focus posat en la competitivitat, la sostenibilitat i la traçabilitat i la seguretat alimentària. Dotat amb 400 milions d'euros.
  • Digitalització de tots els agents que integren la cadena de valor del sector. Dotat amb 454,35 milions d'euros.
  • R+D+i. Suport a la recerca, la innovació i la transferència de tecnologia. Dotat amb 148,56 milions d'euros.

El PERTE s'uneix a altres injeccions públiques al sector, que segons el Govern sumen un total de 50.000 milions d'euros per als propers cinc anys, com ara la Política Agrícola Comuna (PAC) i el Fons Europeu Marítim de Pesca i d'Aqüicultura.

Un ecosistema complex, però ple d'oportunitats per a les empreses, que és imprescindible abordar des de la col·laboració entre empreses i l'assessorament especialitzat tant en el disseny del full de ruta de les inversions com en la tramitació administrativa. Per això Bankinter, sota el guiatge de la consultora FI Group, líder en la gestió dels fons europeus, acompanya les empreses agroalimentàries en aquest procés.

Eix 1: Les grans inversions transformadores de la indústria

Són 400 milions d'euros gestionats pel MICOTUR i que busquen millorar la competitivitat, sostenibilitat i la traçabilitat al llarg de la cadena de valor. Parlem de la constitució de consorcis en què puguin estar presents productors, distribuïdors, centres tecnològics, universitats i fins i tot empreses emergents tecnològiques.

Els projectes presentats hauran de respondre almenys a dos d'aquests tres objectius i sempre, obligatòriament, al tercer: la traçabilitat i seguretat alimentària.

La finalitat del PERTE és donar suport a les petites i mitjanes empreses, però justament aquest eix requereix empreses tractores amb prou múscul que siguin capaces de liderar aquests consorcis. Algunes de les claus:

  • El pressupost és limitat, les convocatòries es publicaran amb un termini breu per presentar-se i hi haurà molta competència.
  • Hi jugaran un paper important els clústers i les associacions sectorials.
  • Les empreses han d'aterrar de manera clara les seves inversions i triar les seves prioritats: sostenibilitat o digitalització.
  • Un road map de les inversions pròpies, amb les fites principals a tres anys, ajudarà a triar millor.
  • EL PERTE no és excloent: permet complementar altres oportunitats com la PAC i altres PERTE com l'energètic.
Les grans inversions transformadores de la indústria

Aquests són els tres grans blocs de la convocatòria:

1. Competitivitat

Tot i que permet la concurrència individual, la filosofia d'aquest PERTE afavoreix les actuacions conjuntes. De manera consorciada es milloren els processos i s'aconsegueix impactar millor en els objectius del pla. Algun dels projectes:

  • Robòtica.
  • Sensorització de processos i presa de dades.
  • Sistemes de visió artificial.
  • Innovació en la gestió de proveïments i la logística.
  • Solucions d'intel·ligència artificial.
  • Optimització del manteniment al llarg de la cadena de valor d'un producte.

2. Sostenibilitat

El gran objectiu transversal dels fons europeus es materialitza aquí en actuacions individuals i conjuntes que busquin l'estalvi energètic i redueixin el consum de recursos. Parlem de fer servir menys matèries primeres, plàstics i aigua, i noves energies com el biogàs i la fotovoltaica. Alguns projectes inclosos:

  • Estalvi energètic en planta i reducció del consum de recursos.
  • Instal·lacions d'energia renovable i autoconsum.
  • Sistemes de proveïment sostenible.
  • Sistemes de reutilització i depuració d'aigua.
  • Nous materials i dissenys per a l'envasament.
  • Compromisos globals de reducció de la petjada ambiental d'un producte.

3. Traçabilitat i seguretat alimentària

És un bloc obligatori en la presentació de qualsevol projecte i respon tant a la demanda del consumidor d'un etiquetatge complet sobre el producte (benestar animal, producció ecològica, etc.), com als requeriments cada cop més exigents de la legislació nacional i europea. En aquests projectes serà interessant comptar amb la col·laboració d'empreses tecnològiques. Segueix les directrius del Pla Integral de Traçabilitat i Seguretat Alimentària (PITSA) i es distribueix en tres blocs:

  • Implantació de tecnologia Blockchain per a totes les fases del projecte.
  • Sistemes de marcatge i lectura en tota la part del procés.
  • Disseny de sistemes de control i seguretat alimentària.

Eix 2: La digitalització de l'agricultura, la pesca i la ramaderia

Aquesta inversió, dotada amb 454,3 milions d'euros, té per objectiu tant la digitalització del sector com la formació del personal en noves tecnologies. La digitalització abraça tots els agents que integren la cadena de valor, des de la producció primària fins a la transformació, la comercialització i la distribució, des de les cooperatives agrícoles i ramaderes a les pimes. La major part del pressupost se l'emporta l'anomenat Kit Digital.

Aquests són alguns dels projectes de digitalització i formació a subvencionar:

  • Un 100% de subvenció a fons perdut en la quarta convocatòria dels projectes innovadors AEI-Agri en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural (PNDR). És una de les grans oportunitats d'aquest PERTE.
  • Ajuts del PNDR per donar suport a la formació i l'assessorament digital en el sector agroalimentari.
  • Programa de Kit Digital per a digitalització de les petites empreses, les microempreses i els autònoms per a projectes, per exemple, de comerç electrònic, xarxes socials o ciberseguretat.
  • Creació de cooperatives de dades digitals en entorns de confiança en què els socis comparteixin dades obtingudes en la seva explotació.
  • Contractació d'agents del canvi a les pimes, com a experts en transformació digital.
  • Millora de la connectivitat digital amb xarxes fixes ultraràpides (Gibabit) i tecnologia 5G.
  • Formació de professionals de les empreses, associacions agràries, agricultors, ramaders i cooperatives, amb el focus posat en joves i dones de les zones rurals. L'organitzarà el Centre de Competències Digitals.
  • Formació per a experts en transformació digital de les pimes. Tant empleats com directius.

Eix 3: La innovació que uneix empreses, científics i universitats

L'R+D+i en el sector agroalimentari és crucial per a la consecució dels objectius d'aquest PERTE. Dotat amb 148,56 milions d'euros, inclou la modernització dels laboratoris de sanitat animal i vegetal i el suport a la plataforma de bancs de germoplasma.

Es busca la col·laboració entre empreses privades, centres de recerca i universitats, sobretot a través de les Missions per a la Ciència i la Innovació, la partida més dotada econòmicament. S'articula al voltant de cinc programes:

  • Modernització dels laboratoris de sanitat animal i vegetal. En concret, de laboratoris de sanitat animal de Santa Fe (Granada) i Algete (Madrid) i l'obertura d'un laboratori de sanitat vegetal a Lugo.
  • Plans complementaris amb les comunitats autònomes . En particular, en l'agroalimentació i les ciències marines.
  • Desenvolupament de la Plataforma Espanyola de Germoplasma Vegetal per a l'Agricultura i l'Alimentació en Xarxa.
  • Projectes d'R+D d'avantguarda orientada a reptes de la societat. Missions per a la ciència i la innovació adreçades a grans projectes estratègics d'agrupacions d'empreses en col·laboració amb organismes de recerca, centres tecnològics i universitats.
  • Ajuts a Centres Tecnològics d'Excel·lència Cervera. Projectes relacionats amb el control de plagues i malalties ramaderes, la millora de la seguretat i vida útil dels aliments i el desenvolupament d'aliments més saludables i que previnguin malalties.
La innovació que uneix empreses, científics i universitats

Altres mesures complementàries: la PAC i la resta de PERTE

El PERTE no exclou tot el ventall d'ajuts europeus i nacionals ja engegats pel sector agroalimentari, en particular la Política Agrària Comuna (PAC).

Les empreses han d'ampliar el radar i decidir quins programes s'adapten millor a les seves inversions i a les fites temporals. Potser es tracta del moment del PERTE, d'acudir-hi de forma individual o en consorci, o potser caldrà triar una altra iniciativa que s'adapti millor als seus interessos. I veure si el PERTE agroalimentari és complementari amb els plans de la PAC o fins i tot amb altres PERTE. Per això és tan important comptar amb assessorament especialitzat.

És el cas dels ajuts a les inversions en biogàs, hidrogen verd i autoconsum solar. Aquestes subvencions ja estan en marxa en altres PERTE, com l'ERHA (energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge) i el de l'economia circular (interessant per al sector perquè aborda les inversions en envasos renovables i la reducció del plàstic).

Espanya rebrà 47.724 milions d'euros de la PAC per al període 2021-2027. Inclou ajuts directes de 4.800 milions d'euros l'any. Ara la PAC també posa l'accent en el medi ambient, per això el 40% d'aquests fons estan relacionats amb la sostenibilitat.

Els sis PERTE que canalitzaran els fons europeus

A més del que afecta el sector agroalimentari, el Govern ha aprovat fins ara cinc PERTE més que canalitzaran bona part dels fons Next Generation:

  • Energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge (ERHA). Aprovat el 14 de desembre del 2021, preveu una inversió pública de 6.920 milions d'euros.
  • Vehicle elèctric i connectat. El primer de tots, aprovat el 13 de juliol del 2021 amb una dotació de 4.300 milions d'euros.
  • La salut d'avantguarda. Aprovat el 30 de novembre del 2021 amb una inversió de 1.469 milions d'euros.
  • L'economia circular. Aprovat el 8 de febrer del 2022 amb una inversió pública de 492 milions d'euros.
  • Nova economia de la llengua. El darrer de tots. El Govern el va aprovar l'1 de març del 2022. Rebrà 1.100 milions d'injecció pública.

I s'han anunciat altres PERTE que s'espera que s'aprovin properament al Consell de Ministres al llarg del 2022:

  • L'economia social de les cures.
  • La indústria aeroespacial.
  • El sector naval.
  • La digitalització dels usos de l'aigua.
Els sis PERTE que canalitzaran els fons europeus

Espanya és la vuitena potència mundial agroalimentària

El sector agroalimentari espanyol aporta un 10% al producte interior brut (PIB), amb 100.000 milions d'euros. Mostra una formidable capacitat exportadora: venem a l'exterior per valor de 53.000 milions d'euros l'any —més dues terceres parts a la UE—, amb un saldo comercial positiu de 18.000 milions d'euros.

Espanya és la vuitena potència mundial agroalimentària per darrere dels Estats Units, Països Baixos, Alemanya, Brasil, Xina, França i Canadà. És paradigmàtic el cas d'un territori tan petit com els Països Baixos, però que es col·loca com el segon exportador mundial, en part per la capacitat logística i portuària, però també per l'aposta per la innovació i la sostenibilitat. Un camí que ara vol seguir Espanya amb els fons europeus.

A Espanya hi ha actualment 1 milió d'explotacions agràries i hi treballen gairebé 9.000 vaixells pesquers que capturen 790.000 tones l'any. Tot el sector agroalimentari, en conjunt, dona feina a 2,3 milions de persones. Una fortalesa que, durant els pitjors moments de la pandèmia, va permetre que Espanya no patís cap problema de proveïment i mantingués el pols exportador.

La població mundial superarà el 2050, la data límit per a la descarbonització, els 9.000 milions de persones, i caldrà alimentar-les amb menys hectàrees cultivades, però més productives. Una agricultura, una pesca i una ramaderia més sostenibles en què Espanya vol continuar sent líder.

Tens un projecte agroalimentari?

  • Si tens un projecte i vols saber si et pots beneficiar dels ajuts inclosos en el PERTE, només has de contactar amb el teu tutor, ell t'ajudarà a iniciar el procés de diagnòstic sota el guiatge d'FI Group.
  • Si no ets client, contacta'ns i t'ajudarem amb molt de gust.

Informació obtinguda a partir del seminari web Un PERTE per impulsar la transformació de la teva empresa agroalimentària organitzat per Bankinter CFO Fòrum. Amb la participació de:

  • Emma Montserrat: Responsable de Fons Europeus i Subdirectora general adjunta a Bankinter.
  • Carmen Ovejero: Sectorial Leader a FI Group.