Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

Arriba la primera convocatòria del PERTE agroalimentari.

Ja hi ha 500 milions d'euros en marxa per a les empreses que opten en forma de consorci el PERTE de la indústria agroalimentària. Et donem tota la informació perquè et puguis preparar.
PERTE Agroalimentario
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
10 minuts
Publicat
05 Oct. 2022
Una convocatòria molt orientada al sector lacti, carni i de begudes, i que arrenca el proper mes de novembre. Us expliquem tots els detalls de les bases reguladores d'aquest primer paquet. No hi ha temps per perdre.

En un seminari web organitzat per Bankinter i els nostres socis d'FI Group, consultora especialitzada en fons europeus amb vint anys d'experiència, es van oferir les claus per optar al finançament dels fons Next Generation. Un PERTE amb un gran valor estratègic: el seu impacte no només serà econòmic, en un sector industrial tan important per a Espanya, sinó social i mediambiental.

El moment és ara. L'experiència de PERTE anteriors ens ensenya que darrere d'aquests processos hi ha una part tècnica molt important que aconsella anar molt ben assessorat. Han d'encaixar el fons (el projecte) i la forma (l'expedient). El procediment té una gran complexitat i quan es publiqui la convocatòria, el novembre del 2022, s'obrirà un termini de temps curt per presentar la sol·licitud.

El darrer 1 d'agost es van publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) les bases reguladores del PERTE agroalimentari. En concret, de la primera de les tres convocatòries prevista al PERTE, la destinada a l'enfortiment industrial del sector agroalimentari a través de projectes tractors presentats a través d'agrupacions d'empreses.

Una primera fase adreçada a la indústria transformadora

El Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del sector agroalimentari es va aprovar al Consell de Ministres el 8 de febrer del 2022. Preveia una mobilització de fons públics de 1.002,91 milions d'euros el 2022 i el 2023, que permetran la creació de 16.000 llocs de treball i generaran un impacte de 3.000 milions en l'economia espanyola.

Una primera fase adreçada a la indústria transformadora

Des del primer moment, el Govern va deixar clar que estava obert a una injecció més gran de fons Next Generation. I així ha passat: tres mesos després va acordar la mobilització de 800 milions d'euros addicionals. És a dir, amb aquests 1.800 milions d'euros és el sisè PERTE amb més dotació econòmica dels 11 aprovats fins ara a Espanya.

El PERTE agroalimentari es desenvoluparà a través de tres eixos, cadascun amb les seves convocatòries respectives:

  • Millora de la competitivitat, la sostenibilitat i la traçabilitat i seguretat alimentària. Està dotat amb 500 milions d'euros i és el que s'acaba de convocar. Inicialment es van destinar a aquest apartat 400 milions, però s'hi han sumat 100 milions més que segurament aniran a subvenció. És el que s'acaba d'activar i està orientat a la indústria processadora i transformadora, més que al sector primari (agricultura i ramaderia).
  • Digitalització de tots els agents que integren la cadena de valor del sector. Dotat amb 454,35 milions d'euros.
  • R+D+i. Suport a la recerca, la innovació i la transferència de tecnologia. Comptarà amb 148,56 milions d'euros.

Els tres sectors més beneficiats pel PERTE

Aquesta primera convocatòria, com diem, està molt enfocada a la indústria processadora i envasadora. Exclou el sector primari i les activitats ja cobertes per la Política agrària comuna (PAC). També queda fora del paraigua la indústria pesquera, i per això el Govern està ultimant un projecte específic per al sector conserver, així com sectors amb intensitats d'ajuts molt elevades, com ara l'hortofructícola.

Agricultors i ramaders poden participar en el PERTE, però no com a beneficiaris directes dels ajuts, sinó com a subcontractats de les empreses del consorci.

Els sectors i les empreses que pensin que no encaixen en aquesta primera convocatòria del PERTE tenen disponibles una varietat de convocatòries. A FI Group, la consultora amb què treballa Bankinter en matèria d'ajuts europeus, són precisament experts a trobar la millor solució per a cada inversió i cada empresa. I aquesta solució pot passar pel PERTE o per altres fórmules.

Els tres sectors més beneficiats pel PERTE

A FI Group tenen una metodologia pròpia amb uns passos molt taxats i fruit de la seva experiència de dues dècades:

  • Explorar les inversions que requereix l'empresa i identificar les línies més estratègiques.
  • Fer un mapeig d'oportunitats: l'anàlisi del projecte i l'estratègia que volem portar.
  • Veure quines convocatòries, inclòs aquest PERTE, convenen a l'empresa.
  • Estudiar la fórmula del consorci, la seva adequació als criteris de la convocatòria i la qualitat dels seus integrants (el seu estat financer a través d'un test d'estrès que detecti si hi pot haver problemes durant la vigència del PERTE).
  • Assessorament estratègic i tècnic durant tot el procés previ, la presentació de l'expedient i l'execució dels ajuts.

Una convocatòria centralitzada pel Ministeri d'Indústria

Com diem, ja estan publicades les bases per a la primera convocatòria. Al llarg de 41 articles, quatre disposicions addicionals i finals, i vuit annexos, les bases reguladores són com la lletra petita del PERTE. Aquest primer eix serà gestionat pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Hem de recordar que el PERTE agroalimentari, al contrari que altres projectes estratègics dels fons europeus, no s'ha cedit ni totalment ni parcialment a les comunitats autònomes, per les característiques pròpies de la indústria i la previsió que les sol·licituds abastin diversos territoris. Seran el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i el d'Indústria els que pilotin les diferents convocatòries del PERTE.

Què és un projecte tractor?

És un conjunt d'iniciatives i inversions d'una agrupació d'empreses que busquen transformar el seu model de negoci mitjançant la digitalització, la sostenibilitat i la traçabilitat i seguretat alimentària. Els projectes que es presentin han de posar el focus en el tercer bloc, que és obligatori en tots els casos.

Un exemple d'un ecosistema d'empreses susceptible d'agrupar-se i liderar un projecte tractor:

  • Empreses de llet i derivats.
  • Formatgeries.
  • Firmes d'alimentació infantil.
  • Marques de begudes alternatives (per exemple, llet d'ametlles).
  • Empreses tecnològiques, veterinàries, de maquinària industrial i d'envasament sostenible.

Quin tipus d'empreses poden participar en l'agrupació d'empreses?

  • Societats mercantils privades.
  • Cooperatives.
  • Societats agràries de transformació (SAT).

Quantes empreses han de formar el consorci?

Almenys sis empreses (quatre d'elles pimes). Una d'elles haurà de ser una gran empresa. S'obre la via que puguin participar només pimes en un consorci si dues són mitjanes empreses. El conjunt dels participants haurà d'abastar almenys dues comunitats autònomes.

Les agrupacions podran subcontractar fins al 50% de cadascun dels projectes anomenats primaris. I dins de les pimes hi poden participar empreses emergents. No oblidem que la innovació es premia en els criteris d'avaluació.

Hi ha subvencions directes o només préstecs?

Tots dos. El pressupost finançable de cada projecte tractor serà d'almenys 15 milions d'euros. Els ajuts directes, per exemple, a mitjanes empreses van del 35% al 60% del cost subvencionable, o del 45% al 70% en les petites i microempreses.

Fins quan es poden executar els projectes?

La publicació es preveu per al novembre del 2022. FI Group estima que el període de presentació d'expedients s'obrirà al voltant del Nadal, tot i que encara no està definit. La data límit d'execució dels projectes és el 30 de juny del 2025.

Quantes empreses han de formar el consorci?

Els tres blocs d'actuacions del projecte tractor

Les empreses hauran d'incorporar al projecte tractor iniciatives en almenys dos d'aquests tres blocs, que poden ser obligatòries o voluntàries i que s'han d'adequar a una de les dues línies d'actuació previstes en el PERTE:

  • Línia de recerca, desenvolupament i innovació.
  • Línia d'innovació en sostenibilitat i eficiència energètica.

Repassem algunes d'aquestes iniciatives.

Bloc de competitivitat

Parlem de competitivitat entesa com a digitalització:

  • Automatització de processos.
  • Sensorització i Big Data.
  • Robòtica i sistemes de visió artificial.
  • Innovació en aprovisionaments i logística.
  • Intel·ligència artificial.

Bloc de sostenibilitat

Compromisos globals per minimitzar l'impacte de les empreses:

  • Estalvi energètic en planta.
  • Reducció dels consums de matèries primeres.
  • Energia renovable i autoconsum solar.
  • Estalvi de l'aigua.
  • Ecodisseny de l'envasament.

Bloc de traçabilitat i seguretat alimentària

Aquest bloc és obligatori per a qualsevol projecte tractor. És el que més incertesa ha generat en el sector, però segons les informacions oficials que maneja FI Group els criteris seran més laxos. Algunes de les actuacions del primer eix, com ara la sensorització, es podran incorporar a aquest bloc. Les agrupacions hauran de presentar un pla detallat en aquesta matèria. Pot incorporar, per exemple:

  • Implantació de la tecnologia blockchain en totes les fases del procés incloses en el projecte.
  • Disseny i implementació dels sistemes de marcatge i lectura en cada fase del procés.
  • Disseny i implementació dels sistemes de control de qualitat i seguretat alimentària que siguin necessaris per assolir els requisits establerts en el pla presentat.

Què suposa la tecnologia blockchain en el sector? És com elevar allò que ja tenim a un nivell superior: des que s'obté la matèria primera fins que arriba a la transformadora, l'envasadora i la majorista, les diferents certificacions digitals que ja es realitzen (control de qualitat, benestar animal, etc.) es protegiran ara mitjançant la tecnologia blockchain perquè ningú pugui manipular aquestes dades en estar encriptades.

Els avantatges de participar en un projecte tractor

Els avantatges de participar en un projecte tractor

  • Elevar el pressupost total de les inversions que necessiten les empreses. Es financen en forma de subvenció i préstec i amb millors condicions que la línia CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial).
  • Les intensitats màximes dels ajuts. Parlem de projectes R+D amb alta intensitat i flexibilitat, més grans que els altres ajuts disponibles avui dia.
  • Liderar projectes transformadors amb reputació corporativa. Aparèixer en els PERTE aporta un gran prestigi competitiu en el mercat.
  • Finestra única de presentació. No haver d'anar a diverses finestretes i estar esperant cada concessió per separat. Amb el PERTE s'optimitza la presentació d'expedients.

Informació obtinguda a partir del seminari web “Cap a una indústria agroalimentària sostenible, competitiva i digital” organitzat per Bankinter CFO Fòrum. Amb la participació de:

  • Emma Montserrat: Responsable de Fons Europeus i Subdirectora general adjunta a Bankinter.
  • Carmen Ovejero: Sectorial Leader a FI Group.