Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

El PERTE dels microxips mobilitza la indústria electrònica espanyola: així funciona.

Cada any es fabriquen al món 1 bilió de microxips. I només un 10% són d'origen europeu. El PERTE Xip pal·lia aquesta descompensació amb 12.250 milions d'euros d'inversió pública fins al 2027.
webinar-perte-microchips-main-evento-cfo-forum.jpg
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
10 minuts
Publicat
28 Oct. 2022
Una injecció formidable de fons Next Generation perquè Espanya irrompi en la indústria dels semiconductors i contribueixi que Europa sigui més autosuficient. Els ajuts europeus van destinats a crear fàbriques de microxips, però també a impulsar tota la cadena de valor, des de les pimes i empreses emergents tecnològiques a la indústria de l'electrònica que consumeix aquests semiconductors.

Quan conclogui el PERTE veurem a Espanya factories de microxips (“foundries”) com les que tenen Intel o Samsung als Estats Units, Corea del Sud i Taiwan. I també empreses capaces de fabricar mòbils o ordinadors Made in Spain. Durant anys, molts territoris han somiat convertir-se en el Silicon Valley europeu. Ara és l'oportunitat de materialitzar aquesta aspiració amb el projecte més ambiciós i de mirada més llarga dels fons europeus.

La pandèmia, la crisi d'Ucraïna i la ruptura de la cadena de subministrament global van descobrir els punts febles de l'economia europea: a la dependència energètica i manufacturera s'hi afegeix la manca d'autonomia en matèria de semiconductors. La UE acaba d'aprovar l'anomenada Llei europea de xips, o Xips Act, i pretén que els fons Next Generation ajudin els països membres a recuperar el terreny perdut a favor d'Àsia.

En concret, es pretén que Europa arribi a un 20% de la quota de mercat mundial de semiconductors el 2030. Actualment produeix el 10%, però al ritme de creixement d'aquesta indústria arribar a aquest 20% significa quadruplicar la capacitat actual.

El Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de microelectrònica i semiconductors, també conegut com el PERTE Xip, va ser aprovat el 24 de maig del 2022 al Consell de Ministres.

Ja estan en marxa 10 PERTE, però aquest és el més dotat econòmicament. Gairebé duplica el segon en importància, l'energètic (ERHA, 6.920 milions) i triplica els fons del PERTE del vehicle elèctric (VEC, 4.300 milions). De fet, la disposició de fons per al PERTE Xip suposa el 40% del pressupost total d'aquest mecanisme de canalització dels Next Generation.

La complexa governança del PERTE: un comissionat especial per gestionar el projecte

La complexa governança del PERTE: un comissionat especial per gestionar el projecte

La complexitat i l'ambició d'aquest PERTE ha portat el Govern a crear la Societat Estatal de Microelectrònica i Semiconductors (SEMYS) per gestionar tot el procés, sota la direcció de Jaume Martorell, gestor tecnològic de prestigi, amb experiència a Silicon Valley i responsable de l'antiga fàbrica d'ATT a Tres Cantos (Madrid). Reflex de la importància de la governança del projecte és que s'ha dotat amb 5 milions d'euros del PERTE el mateix funcionament d'aquesta oficina.

Des de la SEMYS es coordinarà el diàleg amb la indústria, les comunitats autònomes, els ajuntaments i tots els actors involucrats. I s'ha creat paral·lelament un grup d'experts dels àmbits acadèmic, científic i empresarial.

De fet, la implicació de diversos ministeris, des de Presidència a Educació, Indústria, Universitats, Ciència, Hisenda i Transports, també ha derivat en la creació d'un grup de treball interministerial, coordinat per la vicepresidenta Nadia Calviño.

Una complexitat que fa encara més rellevant per a la indústria acudir a aquest PERTE sota el guiatge d'experts en la gestió de Next Generation, com ara FI Group, la consultora especialitzada en fons europeus amb què treballem a Bankinter per als nostres clients empresarials.

Quan surten les primeres convocatòries del PERTE Xip?

El PERTE es va aprovar al maig amb la memòria tècnica corresponent, però encara no s'han publicat les bases reguladores ni les diferents convocatòries. Es preveu que les primeres convocatòries surtin el primer semestre del 2023 i es mobilitzin els primers 1.250 milions d'euros pressupostats pel Govern.

S'espera que des de la SEMYS es convoqui la indústria, com en altres processos similars, perquè expressi els seus plans i necessitats i el seu desig de participar a través de les anomenades manifestacions d'interès.

Tot i que encara no s'han estructurat les diferents convocatòries ni els instruments concrets de finançament, dos dels principis bàsics dels fons europeus són la col·laboració publicoprivada i la constitució de consorcis que abastin tota la cadena de valor, en els quals grans empreses exerceixin de tractores en col·laboració amb pimes, microempreses i empreses emergents.

No és un PERTE tancat: una de les seves senyes d'identitat és la flexibilitat i la capacitat d'adaptació a mesura que sorgeixin problemes i desafiaments nous. Els terminis ens suggereixen que les grans fàbriques podran veure la llum a l'acabament del 2027.

Quan surten les primeres convocatòries del PERTE Xip?

Com s'aconsegueix un semiconductor? Del disseny a la fabricació

Es podria dir que un semiconductor neix quan es dissenya i acaba quan es fàbrica i s'acobla. En tots dos processos, Europa està en clar desavantatge en comparació amb Àsia i els Estats Units.

Disseny

És la fase en què es defineix l'arquitectura del semiconductor. Aquí és decisiva l'R+D+i, i és quan apareix la propietat intel·lectual i entra en joc el programari de disseny electrònic, les anomenades EDA Tools (Electronic Design Automation). En aquesta fase els Estats Units tenen un pes significatiu. És com la part prèvia a la fabricació, encara que cada vegada el model tendeix a fer que disseny i fabricació estiguin cada cop més interrelacionats.

Fabricació

És el torn de les grans plantes de semiconductors, conegudes amb el terme "foundries". La major part són a Àsia (Corea del Sud i Taiwan) i és en aquesta etapa —la fabricació— on la indústria mundial viu un coll d'ampolla: la producció de tota mena d'indústries es paralitza perquè no arriben els microxips. Una fase en què també tenen un paper crucial les matèries primeres (químics, hòsties de silici, gasos, etc.). I altres empreses fan posteriorment l'encapsulat i acoblament.

La tecnologia avança cap a semiconductors cada cop més petits i s'ha aconseguit arribar a un estàndard de 5 nanòmetres. Samsung es planteja una fàbrica dedicada a xips de menys de 3 nanòmetres, que requereix una inversió de 17.000 milions de dòlars. Però la tendència apunta a un model més flexible en què les empreses que dissenyen (fabless) subcontractin fàbriques i aquestes, al seu torn, es prestin a tercers. A les fabless hi ha més joc per a pimes i empreses emergents. En canvi, per a les foundries cal la intervenció de grans corporacions. El PERTE va dirigit a potenciar les dues tipologies.

Els quatre eixos del PERTE Xip

El PERTE comença pels fonaments: es prioritza la tasca de recerca, organització i disseny del pla. Posteriorment arribarà la conformació de consorcis i l'execució de les inversions per aixecar les plantes de fabricació i la resta de l'ecosistema industrial.

Els quatre eixos del PERTE Xip

El pla s'articula al voltant de quatre eixos:

  • Reforç de la capacitat científica. Dotat amb 1.165 milions d'euros, es pretén impulsar la recerca sobre microprocessadors d'avantguarda (475 milions), especialment de RISC-V (Reduced Instruction Set Computing, una arquitectura d'estàndard obert que ha revolucionat la manera de dissenyar semiconductors), la fotònica integrada (150 milions), en què Europa ocupa la segona posició al món, només per darrere dels EUA, i els xips quàntics (40 milions), tant optimitzadors com simuladors programables, que permeten multitud d'operacions simultànies.

    També s'hi inclouen 500 milions per als projectes importants d'interès comú europeu (IPCEI) de microelectrònica i tecnologies de la comunicació, 11 dels quals ja estan en marxa a Espanya.

  • Estratègia de disseny. Dotat amb 1.330 milions d'euros, incideix en la primera fase de la producció de semiconductors. Potenciarà la creació de fabless de disseny de xips d'avantguarda i arquitectures alternatives, amb 950 milions. Dirigida a produir microprocessadors per a RISC-V però també per a l'Edge Computing, que accelera l'ús del núvol, l'Internet de les Coses, el Machine Learning i la Intel·ligència Artificial, o fins i tot per adaptar la indústria de l'automoció al 5G (conducció autònoma).

    També obre una línia de 300 milions d'euros per a la fase de pilots de proves que permet validar aquests microprocessadors, la qual cosa accelerarà la seva posada en el mercat en escurçar els terminis entre la recerca i el desenvolupament i la fabricació final. En aquesta fase s'espera l'entrada d'empreses ja existents i, específicament, de pimes.

    Aquest eix preveu també crear una xarxa espanyola de formació en semiconductors, amb 80 milions, en línia amb els centres de capacitació previstos a la Llei europea de xips. Es pal·liarà així el dèficit de capital humà que llasta actualment l'enlairament d'aquesta indústria.

  • Construcció de plantes de fabricació. És la pedra angular del PERTE, amb una inversió pública de 9.350 milions d'euros que permetran construir les primeres plantes espanyoles de fabricació de semiconductors. En tots els casos s'elaborarà primer un estudi previ de viabilitat de les dues tipologies de fàbriques:

    • Foundries de xips de menys de 5 nanòmetres, amb una injecció de 7.250 milions. L'envergadura d'aquest projecte fa pensar que caldran tres anys per a la fase d'enginyeria i construcció i dos per a la posada en marxa. L'objectiu és que la primera planta estigui en funcionament al final del 2027.
    • Fàbriques de gamma mitjana (de més de 5 nanòmetres), amb una inversió de 2.100 milions d'euros. En aquest darrer cas, parlem dels microxips que demana avui la indústria nacional. El PERTE planteja una fabricació massiva d'aquests semiconductors i que la primera planta estigui a punt abans del 2027.
  • Dinamització de la indústria de fabricació TIC. El PERTE preveu fer de forma prèvia un estudi profund sobre el sector TIC a Espanya i com es pot integrar tota la cadena de valor. Aquest eix, dotat amb 400 milions, va en dues direccions: preveu en primer lloc la creació d'un fons de 200 milions per potenciar startups, scaleups i pimes innovadores del sector de semiconductors nacional.

    En segon lloc, pretén impulsar la fabricació a Espanya de productes electrònics. L'aspiració és que al final del procés vegem ordinadors, càmeres, mòbils o tauletes dissenyats i fets a Espanya. És a dir, incideix en la indústria que consumeix els semiconductors perquè exerceixi d'efecte tractor i utilitzi una part de la producció de les foundries. Per a aquesta finalitat es destinen 200 milions d'euros més.

Informació obtinguda a partir del seminari web “El PERTE per fer més competitiva la teva empresa de microelectrònica i semiconductors” organitzat per CFO Fòrum de Bankinter amb la participació de:

  • Emma Montserrat: subdirectora general adjunta i responsable de Fons Europeus a Bankinter.
  • Xavier Gómez Aparicio: director de Transformació Digital a FI Group.