Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

L. Pernía: com executar i cobrar el 97% dels fons europeus.

Alfonso Pérez Carballo, director general d'L. Pernía, fa balanç del projecte energètic beneficiat pels NextGen en una conversa amb Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus de Bankinter.
L. Pernía: cómo ejecutar y cobrar el 97% de los Fondos Europeos
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
12 Juny 2023
Solar Dried. És el segell que llueix ja L. Pernía. Aquesta companyia espanyola fa dècades que fabrica aliment per al bestiar a partir de l'assecament del bagàs de cervesa. Un model d'economia circular que esdevé més competitiu i sostenible en apostar per l'energia solar i tèrmica en un procés industrial tan intensiu. Tot ha estat possible gràcies als gairebé 4 milions d'euros aportats pels fons europeus i el finançament de Bankinter.
Alfonso Pérez Carballo, director general d'L. Pernía, fa balanç

Alfonso Pérez Carballo, director general d'L. Pernía, fa balanç del projecte energètic beneficiat pels NextGen en una conversa amb Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus i sotsdirectora general adjunta de Bankinter.

La combinació d'energia solar i tèrmica els ha permès estalviar en el consum d'electricitat i de gas, i millorar així la rendibilitat del negoci. Una de les palanques que els obrirà la possibilitat de cercar nous mercats. El full de ruta va començar a escriure's a la postguerra espanyola, quan Lucio Pernía, un ramader càntabre amb esperit emprenedor, va descobrir les propietats alimentàries dels residus orgànics del procés d'elaboració de la cervesa.

L. Pernía és actualment referent en aquest processament i recull 80.000 tones anuals de bagàs per convertir-les en pinso per al bestiar. El consum d'energia és intensiu i l'anunci dels fons europeus el 2021 els va obrir els ulls. “Fa 40 anys que donem servei a les empreses alimentàries, fent-nos càrrec dels productes que genera la indústria cervesera durant els seus processos”, explica Alfonso Pérez Carballo.

“Antigament tots aquests productes es treballaven en humit: això genera fermentació i es fan malbé. La innovació consisteix a estabilitzar-los per obtenir noves aplicacions més interessants”, diu el primer executiu d'L. Pernía. L'assecament és un procés complex i requereix una despesa d'energia important. El PERTE d'energies renovables va arribar a ajudar l'empresa.

Un PERTE d'energia per a tot el sector industrial

L'anomenat PERTE ERHA és un dels primers PERTE activats a Espanya per canalitzar els fons europeus. Va ser el desembre del 2021 quan el Consell de Ministres va aprovar el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge (ERHA). Preveu crear 280.000 llocs de treball els propers anys i mobilitzar 6.900 milions d'euros en subvencions públiques i 9.500 milions en inversió privada.

L. Pernía és una de les pimes espanyoles que ha aprofitat les convocatòries d'ajuts derivades del PERTE per fer més eficient i sostenible el seu procés industrial. En el seu cas, mitjançant el recurs a l'autoconsum solar i l'energia tèrmica.

No som una empresa d'energia, però sí grans consumidors d'energia. Això és el que marca la diferència entre que el procés sigui viable o no: la intensitat de l'energia i, sobretot, el cost de l'energia”, subratlla el director general a la conversa amb Emma Montserrat.

La nova infraestructura solar i tèrmica ha permès a la companyia no dependre de les fluctuacions del preu energètic i, a més, aconseguir-ho amb fonts 100% renovables. “I això és positiu perquè els costos de l'energia s'han disparat i nosaltres ara som independents energèticament parlant. No només ens és igual el que passi amb el preu de l'energia, sinó que ni tan sols ens afectaria un tall de l'energia”, puntualitza Alfonso Pérez Carballo.

Els comptes: inversió de 6,8 milions amb un ajut directe de 3,97 milions

Els comptes: inversió de 6,8 milions amb un ajut directe de 3,97 milions

La instal·lació solar i tèrmica suposava una inversió milionària inassumible sense un suport extern. “El projecte sumava 6,8 milions d'euros. I vam obtenir un ajut de 3,97 milions d'euros. Gairebé el 60%”, precisa el directiu.

I què passa amb els diners que ha d'avançar L. Pernía mentre no es desemborsen els fons? Aquí entra en joc el finançament extern dissenyat per escurçar els terminis de la inversió i que s'amortitzi al més aviat possible. “Bankinter va tenir un paper molt important, perquè sense la vostra ajuda no hauria estat possible. Sense aquest baló d'oxigen que ens heu aportat hauria estat inviable el desenvolupament del projecte”, explica el director general.

“Ara estem en el 97% d'execució i de desemborsament. Estem ja en l'última empenta i molt contents de veure que, gràcies a la vostra ajuda, el que era un projecte és avui una realitat”, diu Alfonso Pérez Carballo.

Les conseqüències positives de la inversió van des del mediambiental a l'estalvi en un dels seus costos més crítics o la millora dels processos. “Els beneficis són molt clars. En primer lloc, ens dona més velocitat de creixement. A més, ens dona dispersió geogràfica: podem atacar nous mercats”, explica el directiu, que resumeix el resultat en l'equació velocitat + expansió geogràfica.

“La vostra experiència és molt enriquidora per a altres empreses”, assenyala Emma Montserrat en l'entrevista. “El vostre projecte és innovador i de ben segur que hi ha moltes empreses amb projectes a sobre de la taula a les quals els està costant animar-se a sol·licitar els fons europeus i que tenen dubtes sobre si aquests fons poden arribar o no. Sou un exemple que els fons arriben i permeten desenvolupar projectes”, conclou la responsable de Fons Europeus de Bankinter.

Ara, amb la inversió executada i els desemborsaments pràcticament totalitzats, L. Pernía es troba davant el tràmit de la justificació dels ajuts. Un procés per al qual compten amb l'assessorament de Bankinter i la consultora FI Group, especialitzada en els fons europeus.

El tiquet per presentar-se als fons europeus: FI Group i Bankinter

Bankinter va escollir fa dos anys FI Group com a soci per impulsar el desenvolupament dels fons Next Generation entre els seus clients empresarials. Des de fa 25 anys la consultora assessora les empreses espanyoles en l'accés a finançament públic, en particular a les subvencions europees.

El treball d'FI Group al costat de Bankinter comença per l'anàlisi inicial de l'estratègia empresarial, identificant les oportunitats d'inversió. Després arriba la redacció i documentació de l'expedient, el seguiment del procés de valoració i adjudicació dels fons, i, finalment, la gestió i la justificació del projecte al llarg de la seva execució.