Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

Lácteas García Baquero: una història d'èxit dels fons europeus.

Lácteas García Baquero lidera el consorci del PERTE lacti, desgranem en aquest article tots els detalls d'aquest cas d'èxit.
Historia de éxito Lácteas García Vaquero Fondos NGEU
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
02 Juny 2023
Tot va començar el juny del 2022. En aquesta data es produeix la primera presa de contacte de Lácteas García Baquero amb la consultora FI Group i Bankinter. A l'agenda, el PERTE agroalimentari que el Consell de Ministres havia aprovat mesos abans com a vehicle per repartir els fons europeus Next Generation al sector primari espanyol.
El consorci CheeseBoost suma sostenibilitat i innovació tecnològica

Un any després, Miguel Ángel García Baquero, el conseller delegat d'aquesta empresa làctia nascuda a Alcázar de San Juan (Ciudad Real) el 1962, fa balanç del projecte finalment presentat en una conversa amb Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus i sotsdirectora general adjunta de Bankinter.

L'expedient que avui analitza el Comissionat del PERTE no només implica García Baquero sinó un total de 20 companyies, liderades per la històrica marca espanyola, que van constituir de forma expressa un consorci empresarial per optar als fons europeus.

Es tracta tant de pimes com de grans empreses que representen la riquesa i complementarietat de l'ecosistema formatger nacional. Organitzacions que van sumar talent, inversió i visió de futur per construir un projecte elegible, com explica el màxim executiu de García Baquero. “Fruit d'un treball intens”, assenyala Emma Montserrat.

El consorci CheeseBoost suma sostenibilitat i innovació tecnològica

CheeseBoost. Així es va batejar el projecte liderat pel grup castellanomanxec, que va ser presentat davant l'Administració fa quatre mesos. En català es podria traduir com “Impuls del Formatge”. I això és el que pretén la inversió proposada: abasta des de la sostenibilitat —amb projectes mediambientals que protegeixen l'entorn— fins a l'estalvi energètic i, especialment, una cosa tan disruptiva com l'aplicació de la intel·ligència artificial als processos productius.

La innovació tecnològica permetrà avançar en un dels objectius estratègics del PERTE: la traçabilitat en el sector agroalimentari. És com implantar en el producte la seqüència d'ADN del recorregut seguit des del seu origen al camp fins que arriba al consumidor final.

“Penso que el que és important va ser localitzar aquelles possibilitats d'inversió que sense els fons europeus i el PERTE agroalimentari no s'haurien dut a terme. I unir-les en un grup en què estan igualment representades les petites empreses, les mitjanes empreses i les grans”, subratlla Miguel Ángel García Baquero.

Entre elles, figuren empreses tecnològiques auxiliars del sector formatger. La inversió compromesa és de 4,5 milions d'euros, precisa el CEO de Lácteas García Baquero.

Com presentar un projecte elegible en un temps rècord

El cas del consorci formatger permet explicar i extrapolar a altres sectors i futures sol·licituds el modus operandi dels fons europeus. Aquests van ser els passos:

1. S'anuncia el PERTE: anticipació

El Consell de Ministres va aprovar el PERTE agroalimentari el 8 de febrer del 2022. “Tots vam començar a sentir a l'inici de la pandèmia que la Unió Europea posaria fons a sobre de la taula per reanimar l'economia i tornar a la normalitat”, explica Miguel Ángel García Baquero. En aquells moments terribles, el 2020, calia esperar que aquesta intervenció de Brussel·les es materialitzés, però el sector ja identificava les necessitats i començaven els contactes.

Quan un PERTE s'anuncia, encara cal esperar uns mesos perquè es publiquin primer les bases reguladores i posteriorment les convocatòries. És el que va passar el juny del 2022, quan les empreses del sector van constatar que és millor anar ben acompanyades a un procés complex i, a més, inèdit, per la naturalesa de les convocatòries, tan diferents en forma i fons a altres subvencions europees.

“L'ajut ha estat determinant. Amb tu, Emma, ​​i amb FI Group vam entrar en els fons i ens vau ajudar a canalitzar la nostra capacitat inversora. El suport de Bankinter va ser l'embrió perquè això tirés endavant com una palanca motivadora”, subratlla el conseller delegat de García Baquero.

Sense aquesta ajuda tant de Bankinter com d'FI Group, el PERTE avui dia no existiria. Des del punt de vista personal i empresarial i de tot el consorci us agraïm aquesta il·lusió que teníeu vosaltres de desenvolupar aquest projecte”, afegeix el directiu de l'empresa que lidera el consorci.

S'anuncia el PERTE: anticipació

2. Neix el consorci: superar les dificultats

Després de la publicació del PERTE “ràpidament va caldre presentar els projectes d'inversió. Aquí FI Group va fer la seva feina posant totes les companyies juntes. Som més de 20 companyies, amb tots els requisits administratius i tècnics que comporta aquest tipus de convocatòries”, relata Miguel Ángel García Baquero.

“García Baquero, com una empresa líder, al final té la responsabilitat de desenvolupar el consorci no només per al bé de la companyia sinó per al bé de tots. Un sector més sostenible, tecnològic i intel·ligent, quant a la traçabilitat i els processos”, explica el conseller delegat. “Tindrem un producte més segur i de molt més valor afegit. I amb més projecció no només nacional sinó internacional”, afegeix.

“Vam ser capaços entre tots, amb el suport i la tenacitat d'FI Group, de presentar el projecte en temps i forma”, explica. Un dels reptes d'un projecte d'aquesta mena és unir empreses de naturalesa diferent, amb cultures organitzatives diferents i en localitzacions diferents. De fet, el consorci està format per empreses de set comunitats autònomes: Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Andalusia, Comunitat Valenciana, País Basc, Galícia i Catalunya.

3. Presentació del projecte: a les mans del comissionat

L'expedient ja està en estudi des del 15 de març per part de l'Administració. Un doble check que en els fons NextGen implica les autoritats espanyoles i comunitàries. En concret, el PERTE agroalimentari compta amb un comissionat, Jordi Carbonell, que s'encarrega de donar el primer suport als projectes. A partir d'aquí es posaran en marxa.

“El comissionat va ser fa dies a Alcázar de San Juan, juntament amb les autoritats locals de Castella-la Manxa, coneixent el grup i veient aquesta interconnexió entre les companyies i com es materialitza aquest grup amb vista a una possible elecció. Això portarà força feina al comissionat”, sosté Miguel Ángel García Baquero. La decisió arribarà després de l'estiu.

Segons Emma Montserrat, s'ha avançat molt en temps rècord. “És un exemple per a moltes altres empreses que s'estan pensant si els seus projectes són elegibles o no i que fins i tot es frenen davant de la possibilitat de liderar un consorci. Segur que el vostre exemple serveix per a moltes companyies”, assenyala la responsable de Fons Europeus de Bankinter.



Per què FI Group i Bankinter?

Per què FI Group i Bankinter?

Bankinter va escollir FI Group com a soci per impulsar el desenvolupament dels fons europeus Next Generation entre els seus clients empresarials. Des de fa 25 anys la consultora assessora les empreses espanyoles en l'accés a finançament públic, en particular a les subvencions europees.

El treball d'FI Group al costat de Bankinter abasta des de l'anàlisi inicial a l'estratègia d'inversió, la redacció i la documentació de l'expedient, el seguiment del procés de valoració i adjudicació dels fons i, finalment, la gestió i la justificació del projecte al llarg de la seva execució.