Sostenibilitat: quan el report no deixa veure el bosc.
L'informe, basat en 192 entrevistes a directors financers d'empreses espanyoles, se centra aquest any en el paper del CFO davant el repte empresarial de la transformació sostenible.
Les xifres de l'informe les hem detallat en un altre article de CFO Fòrum de Bankinter . Ara escoltarem el que van dir els veritables protagonistes a les dues taules que es van organitzar el dia de la presentació del CFO Frontline Report a València.
La regulació ESG: quan tot conflueix a la Direcció Financera
Només el 24% dels CFO consultats exerceixen un lideratge directe sobre l'àrea de sostenibilitat. Tanmateix, la pràctica totalitat se senten involucrats en les qüestions ESG en el seu dia a dia, encara que sigui només pels requeriments reguladors que han de complir. A la primera taula, moderada per Luis Sáenz de Tejada, director de Sostenibilitat de Bankinter, es va parlar precisament d'“Els requeriments ESG per al CFO”.
“En parlar de sostenibilitat és difícil no pensar en la quantitat de regulació que tots tenim damunt la taula”, va dir el també subdirector general adjunt de Bankinter. Una regulació en evolució constant que condueix les empreses més ben posicionades a un escenari de millor finançament, fins i tot a ser un autèntic imant per als inversors. A més, la sostenibilitat està sent un requisit en processos de licitació públics.
“Les empreses, amb els seus informes ESG, aconsegueixen millors posicions i una millor competitivitat i fins i tot finançament”, va advertir Daniel Ramos, Green Leader d'FI Group, la consultora que al costat de Bankinter està apropant els fons europeus a les empreses espanyoles des del 2021.
Una regulació que, com va assenyalar Emilio Barberá, gestor sènior de Gestió d'Actius de Bankinter, pot ser útil encara que sigui molesta. Les empreses avui dia han de ser a prop del regulador i recolzar-s'hi per avançar en la seva transformació sostenible.
“El teu competidor i el teu client t'empenyen i també el finançament t'empeny. S'integren els riscos de sostenibilitat en la gestió d'actius i en la presa de decisions d'inversió”, va subratllar Emilio Barberá. En el mateix sentit es va pronunciar a la taula Francisco Benedito, cofundador i CEO de Climate Trade, per a qui “les regulacions ens ajuden a accelerar la descarbonització”. Una descarbonització que serà cada cop més exigent i ens obligarà no només a reportar, sinó a canviar les coses que fèiem fins ara.
Els ponents van coincidir que les grans empreses estan estirant de les mitjanes i petites en la carrera de la sostenibilitat. Un efecte tractor derivat de la seva capacitat inversora més gran i del fet d'haver estat les primeres a aplicar la regulació europea. Com va apuntar Luis Sáenz de Tejada, és possible que assistim a un procés de concentració davant la impossibilitat d'algunes petites empreses de seguir el ritme.
Però no tot són bones notícies: els CFO van parlar a taula sobre l'asimetria que es pot produir en els mercats. Està de plena actualitat amb la importació de vehicles elèctrics xinesos a Europa, més competitius que els fabricats al continent i que aprofiten, a més, els ajuts públics directes al comprador al continent.
Una asimetria que també s'estén als Estats Units, on l'Inflation Reduction Act, el Pla Marshall, com va dir Francisco Benedito, està injectant fons públics a les empreses nacionals.
Aquesta pèrdua de competitivitat, en el cas espanyol, es veu compensada parcialment per un accés més barat a l'energia que als països del nostre entorn i per l'avantatge de produir i consumir la nostra pròpia energia —eòlica, hidràulica i fotovoltaica— d'una manera sostenible. Ser un país líder en renovables incideix positivament en l'estratègia de sostenibilitat del teixit empresarial, com va apuntar Daniel Ramos.
ESG i CFO: ordenar i prioritzar iniciatives
“La regulació comença a exigir molt d'esforç en report, informació i auditories no financeres”, va remarcar Emma Montserrat, directora de Banca Corporativa i subdirectora general adjunta de Bankinter, en moderar la segona taula de la jornada: “ESG i CFO”.
Però aquesta exigència, que requereix tanta dedicació, no ha d'impedir veure el bosc: una transformació empresarial sense precedents que recorda la que es va produir amb la digitalització.
Lluny de ser una rèmora, els directors financers participants en la jornada pensen que el procés de transformació contribueix a aconseguir una empresa més sòlida, com va sostenir Agustín Melchor, CFO de Global Omnium, fins i tot quan a primera vista podria semblar que les decisions van en contra del cor del negoci, com és el seu cas (Aigües de València), i contribuiria a reduir el consum d'aigua.
Per a Julio Artillo, director financer corporatiu de GrupoTec, la clau és associar sostenibilitat a rendibilitat. “Volem mesurar, quan passi un temps, quants clients ens ha portat tota aquesta inversió econòmica i en recursos humans. Hem tingut un benefici? Com es quantifica aquest benefici? Ser capaços de dir sí, més enllà del que és (complir) la regulació; obtenim un benefici marginal si fem un pas més”.
El CFO associa normalment el reporting a més feina amb poc valor afegit, com diu Agustín Melchor, CFO de Global Omnium. Per això les exigències sobre informació no financera han estat rebudes com si fos un tsunami, tal com assenyala gràficament el CFO Frontline Report.
Un report que és molt intensiu en esforç i molt exigent per a l'àrea financera, que al final acaba centralitzant la recollida i presentació de la informació ESG. Perquè no és només la part mediambiental, sinó la que mesura l'impacte social i el bon govern de la companyia.
En algunes grans companyies, com Global Omnium, disposen d'un departament específic de sostenibilitat, transversal i dependent del CEO, i fins i tot venen consultoria en aquesta matèria. En el cas de Power Electronics, s'han plantejat que les accions sostenibles responguin a un pla estratègic i deixin de ser, com a tantes empreses, una suma d'iniciatives.
“Les iniciatives estaven expandides per tota l'empresa, tothom volia fer coses i ens faltava una mica d'ordre i de govern”, va explicar Daniel Soler, CFO de Power Electronics.
“Hi dediques un munt d'hores. El que vam fer va ser analitzar on són els nostres partners, els nostres països, quines iniciatives volem marcar, els ODS que volem assolir. i a partir d'aquí vam definir les línies estratègiques. El que et ve imposat ho has de fer, però cal filar-ho tot”, va afegir.
Aquesta sensació de tenir un “bagul d'iniciatives” que potser no són prioritàries la van compartir altres directors financers a la taula.
Ni a GrupoTec ni a Power Electronics tenen una àrea específica d'ESG, encara que es plantegen crear-la en el futur: un líder en sostenibilitat amb un comitè transversal en què intervinguin moltes àrees. Tal com va precisar Julio Artillo, “a GrupoTec el reporting el centralitzem a Finances. Som els encarregats de gestionar i articular com s'ha de procedir amb aquest report de coses que no són estrictament comptables. I hem de valorar si els nostres sistemes avui cobreixen aquestes necessitats”.
Luis Sanz, CIO d'Atitian Group, va posar l'accent en el dilema que es plantegen els directius entre allò important i allò urgent: “El CFO és un rol que té responsabilitats operatives i funcionals molt diverses, i això genera moltíssimes prioritats i focs per apagar”.
“El CFO té una visió a llarg termini de la companyia, i la sostenibilitat és una peça essencial. Sense ella, les companyies no existiran”, va subratllar Luis Sanz. “És més una marató que un esprint. L'important és que cada dia has de fer un pas per a aquesta marató. Enfocar-te en el llarg termini, però sense oblidar que si no fas passos no hi arribaràs”.