Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

Com el CFO pot impulsar el creixement de l'empresa digital.

La digitalització ha passat de ser un factor diferencial a esdevenir l'eix sobre el qual bascula tota estratègia empresarial. Aquesta és la reflexió principal que ens deixa Diego Vázquez, CFO d'LVMH a Espanya i Portugal.
Cómo el CFO puede impulsar el crecimiento de la empresa digital
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Fran Gregoris
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
24 Maig 2022
Per a Diego Vázquez, Financial Controller del grup LVMH a Espanya i Portugal, el CFO s'ha convertit en una peça fonamental de l'aposta inevitable per la digitalització de les empreses, ja que “és la persona que hi fica la gasolina necessària” i és capaç, a més, de calcular “la rendibilitat, el posicionament i l'impacte” que proporciona. I és que, al seu parer, el canvi digital ha estat “un tomb cap a una altra mentalitat”, tant a escala empresarial com comunicativa, que ha canviat radicalment la manera de treballar.
Digitalització com a eix de l'estratègia empresarial

En el seu cas particular, al capdavant de les finances del grup LVMH, Diego Vázquez reconeix que al final del que es tracta és “de vendre més”, però ja no només a escala comercial, ja que ara hi intervenen altres factors com ara “la rendibilitat per producte, per eix, i fins i tot per retailing”. Al seu parer, el CFO ha de ser “el nexe d'unió entre tots els departaments per maximitzar la rendibilitat d'aquestes noves formes de vendre“”. Al cap i a la fi, és el financer qui proporciona “aquestes eines que necessita l'equip comercial o el de màrqueting”, per això ha d'estar al dia de les seves necessitats per oferir-los “la gasolina necessària”. Per a això, ha de ser capaç de fer “aquesta enginyeria financera necessària” per aconseguir oferir-los els recursos que necessiten.

Una “gasolina” que, segons explica el directiu, s'ha anat incrementant amb el pas dels anys, ja que “aquesta borsa destinada a inversions en paid social, en CRM, en butlletins informatius, etc. abans era molt petiteta”, però actualment és molt més gran. I és precisament el CFO, gràcies a la seva “visió global del negoci”, qui ha de vigilar que s'utilitzi correctament gràcies a la seva capacitat de “tenir la calma necessària per prendre les decisions correctes a cada moment”, la qual cosa el converteix en “un rol superpotent” dins de l'empresa.

Això es nota també, segons diu, a l'hora d'elaborar els pressupostos, que ja no s'aproven cada x mesos com fins ara, sinó que “aquests temps es redueixen i el seguiment es fa gairebé setmanalment o diàriament”. Tot i això, aquest canvi en els temps a l'hora de dissenyar l'estratègia pressupostària no sempre és positiu, ja que pot portar a “cometre errors”, de manera que, segons diu, el CFO també ha de comptar amb “una bona dosi de paciència i fredor” per poder “valorar, donar-hi moltes voltes i cercar alternatives”.

En definitiva, aquest tipus de directius han de desenvolupar la capacitat de poder valorar ràpidament i prendre les decisions correctes a cada moment.

Com a exemple, Vázquez explica que els directius financers actuals han de decidir ràpid sobre qüestions com ara “si segueix compensant tenir un punt de venda al carrer, amb totes les despeses que això suposa, o és més rendible dedicar més recursos a l'impuls d'un punt de venda en línia potent”. Aquest canvi de mentalitat —al seu parer— inclou també altres habilitats com ara el fet de poder analitzar “el retorn que et dona treballar amb màrqueting d'influencers”, la qual cosa fa que el perfil de financer hagi d'estar també molt connectat amb “la manera de pensar dels joves”. I és que amb tot el que està passant avui dia i amb els canvis constants a què s'enfronten les empreses, també com a conseqüència de la pandèmia, la gent s'especialitza i enfoca cada vegada més “en allò digital, en les noves formes de comunicar i en les noves professions que van sorgint”.

Segons Diego Vázquez, del que es tracta és d'actualitzar el perfil dels directius financers que “fins ara, amb 40 anys ja tenien una posició molt estable i una carrera professional molt assentada”, però que ara han d'“emmotllar-se i adaptar-se al canvi per pensar més en digital i recolzar-se en persones molt més joves”. Per Vázquez, el directiu financer actual ja no es pot quedar tancat al seu despatx, ha de seure amb “l'equip de màrqueting, el de trade, el comercial, amb el mànager de digital…” per poder “entendre a la perfecció tots els aspectes” i desenvolupar així aquesta “visió 360” del negoci tan necessària. “Si actualment li dic al meu pare fins a quin punt estic implicat en el negoci de la meva empresa, no s'ho creuria”, assegura.