Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

Claus en la presa de decisions financeres.

Per a Celia Leal hi ha moltes característiques que defineixen un bon CFO: creativitat, empatia, visió global… Però què passa quan les coses no passen segons el previst? Com es rectifiquen sobre la marxa decisions clau de l'estratègia?
Claves toma decisiones financieras
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Fran Grégoris
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
04 Maig 2022
El futur poques vegades es correspon al cent per cent amb les previsions que s'hi havien fet, per la qual cosa, per a Celia Leal, directora d'Administració, Planificació i Control de Gestió de Reale Seguros, el repte principal d'un CFO és aconseguir, almenys, que el que figura en un document estratègic sigui realitzable a la pràctica.

"L'Excel ho aguanta tot, perquè tu des d'un punt de vista teòric pots pensar què passarà, quines són les necessitats i assignar pressupostos", assegura Leal. No obstant això, és aquí on entra en joc el saber fer d'aquest tipus de directius, que, més enllà de la dada, han de conèixer el negoci per poder "entendre què està passant, per què i ajudar així a prendre decisions si el comportament no és l'esperat".

Segons el parer de Leal, el càrrec de director financer ha anat evolucionant amb els anys, implicant-se cada cop més en la presa de decisions estratègiques. "Jo crec que ens estem adonant que com més enganxat estiguis al negoci, més fàcil serà la teva feina, més pots ajudar i més valor pots aportar", assegura la directiva de Reale Seguros, que també veu fonamental tenir la capacitat d'usar tot aquest coneixement per "plantejar escenaris i definir sensibilitats" a mesura que vagi canviant "la realitat del negoci en qüestió". Una cosa fonamental —segons Celia Leal— per després "poder calcular l'impacte d'aquests canvis en el compte de pèrdues i guanys i en el patrimoni".

Características de un buen CFO

Segons explica Celia Leal, els CFO “treballem amb pressupostos limitats” i això els obliga a ser “creatius a l'hora de cobrir les necessitats de totes les àrees, a pensar de manera diferent”. Per això, segons diu, és important “tenir una metodologia molt rigorosa, molt definida, amb uns indicadors molt clars” i precisament aquesta és la tasca del CFO: “definir aquests indicadors a priori i després analitzar si s'han complert o no”, explica Leal.

Pel que fa a la conjuntura econòmica que es presenta després de la pandèmia, Celia Leal es mostra optimista.

"La recuperació econòmica que viurà el país, també en la part de negocis i d'empreses, ajudarà al creixement de determinats sectors".

La qual cosa, segons la seva opinió, es notarà especialment en el fet que "les empreses tornaran a exportar, cosa que suposa més facturació i creixement”. No obstant això, no tot serà positiu en aquesta nova fase, ja que “patirem també la part negativa dels costos, la inflació i l'escassetat de subministraments”, alerta Celia Leal.

Precisament, aquesta conjuntura que s'acosta és un exemple clar de la importància que té per a un CFO saber trobar l'equilibri entre els aspectes positius i els negatius d'una hipotètica situació futura, ja que, segons la seva opinió, l'èxit final dependrà de la seva capacitat per “definir l'escenari més probable sobre la base de l'anàlisi de probabilitats”. En aquest sentit, “a Reale Seguros sempre tenim designada una part del pressupost a inversions futures, la qual cosa ens permet que una part vagi a projectes que ens permetin anticipar aquests canvis”, explica Celia Leal.

En aquest sentit, la directiva de Reale Seguros destaca la importància dels ajuts europeus, que serviran com un “accelerador” important. Tanmateix, també alerta del perill que pot suposar per a algunes empreses canviar les seves decisions estratègiques sobre la base d'aquests ajuts. Segons explica, l'estratègia ja està dissenyada després d'haver “analitzat quins són els projectes que cal impulsar”, de manera que els ajuts només han d'anar enfocats a “accelerar aquests projectes”. “Canviar o invertir en projectes que a priori no tenies identificats segurament no donarà el resultat esperat”, adverteix Leal.

Pel que fa a la importància de la tecnologia dins de l'estratègia del CFO, segons Celia Leal, la pandèmia “ha demostrat que, si no ets digital, pots tancar la porta perquè no sobreviuràs”.

Assegura que la digitalització no és que hagi esdevingut un objectiu, sinó que “és una necessitat".

Una cosa que no es pot quedar únicament a apostar pel món en línia, sinó més aviat cal dirigir-se a “un camí híbrid”, ja que hi haurà moments en què el client consideri oportú relacionar-se amb l'empresa “físicament”.

En resum, per a Celia Leal les claus que diferencien un bon CFO són, a banda dels coneixements tècnics, ser un “apassionat d'aquest rol”, tenir la capacitat d'“analitzar tota la composició de l'empresa per crear una visió global” i, finalment, l'empatia, perquè al seu parer “sense empatia no arribes enlloc”. I és que “efectivament, de vegades et toca dir que no hi ha pressupost”, sentencia Leal.