CFO Frontline Report: així es veuen els CFO i així s'imaginen en el futur.
Es va fer inevitable parlar de la guerra, de la pandèmia i de com hem entrat en una nova era en què el previsible és l'excepció i el canvi i la volatilitat són la norma.
Va ser també la posada de llarg del canal de comunicació, trobada i formació per als directors i professionals financers que ha obert Bankinter: CFO Fòrum.
Com va assenyalar en obrir l'acte Jacobo Díaz, director financer de Bankinter, és un espai on compartir bones pràctiques i que permet al CFO guanyar visibilitat i mostrar aquest nou protagonisme estratègic que exerceix a les empreses.
I res millor que donar la paraula als protagonistes: és l'objectiu de la primera edició del CFO Frontline Report, una enquesta nacional en la qual han participat 150 directors financers d'empreses espanyoles que facturen entre 5 i 50 milions d'euros i que posa de manifest els primers trets del CFO del futur. L'enquesta es repetirà anualment i permetrà amb els anys observar aquesta evolució i detectar tendències.
Un informe, com va assenyalar Laura de la Quintana, periodista d'El Economista i moderadora de l'esdeveniment, que aspira a ser un referent nacional per als directors financers.
Ana Clavero: la CFO que estimava els números i creia en les persones
De petita, Ana Clavero somiava amb números, encara que el que realment volia era descobrir com som les persones. El més normal hauria estat estudiar Psicologia, però aviat va comprendre que entendre les persones era més difícil que fer-ho amb els números. Així que, amb el seu títol d'ADE sota el braç, va aterrar amb 25 anys a Bodegas Emilio Moro i Cepa 21, a la vora del riu Duero. Primer en Administració, després com a CFO i, en un temps rècord, com a CEO.
“Els números em donaven la seguretat. Però vaig començar a qüestionar-ho tot, a preguntar, des de la curiositat, mai jutjant. Sempre m'estava qüestionant la dada”, va explicar davant els assistents a la jornada. I van decidir nomenar-la CFO dels dos cellers.
Ana Clavero va aportar així la seva inspiració i l'experiència de la seva evolució professional, cada cop més natural a les companyies, des de les Finances a la Direcció General. “La visió del director financer la té molt poca gent a les companyies. Estàs projectant a quatre o cinc anys. Estàs treballant en el present, però mirant què passarà en el futur. Això em va donar moltíssima visió”, va explicar.
“El que no són comptes, són contes”, li va dir una vegada un professor. Va ser una frase que va planejar durant tota la trobada i que va despertar somriures i també debat. Però ella, en la seva posició al capdavant dels cellers, demana als CFO que no perdin mai aquesta visió global de la qual parlàvem. “Anar més enllà de la dada, anar més enllà dels números i pensar molt en les persones. Perquè les persones no són números”, va dir la número 1 d'Emilio Moro. Perquè cuidar i potenciar el talent i entendre les noves generacions també són tasques del CFO.
Ana Clavero va convidar els CFO a somiar en gran. Pot semblar pretensiós, o idealista, però té una explicació: és amb els peus a terra com es pot guanyar el cel. I els directors financers, va recordar, toquen de peus a terra —els números— i tenen la mirada a l'horitzó: sempre anticipant el futur.
I com és el CFO del futur?
L'Informe CFO Frontline Report, a més de captar el dia a dia del CFO, així com les seves inquietuds i reptes, posa la imatge en moviment. Cap on va aquest CFO? I la resposta la troba en un 25% dels enquestats que els autors de l'informe identifiquen amb un nou rol transformador i estratègic.
“El CFO del futur és una figura que difereix de l'estàndard. Són persones que veuen la funció en desenvolupament, no estàtica. Un perfil més estratègic i menys operacional que el director financer més clàssic”, va explicar Loreto González, sòcia de Korn Ferry, en la presentació de l'informe.
Un CFO que en els darrers anys s'ha hagut de sofisticar, creure's més gran i actuar com un catalitzador de totes les àrees de la companyia, amb una responsabilitat creixent cap a l'accionista i l'inversor internacional, tal com va definir Adolfo García, director financer de Endesa. “El CFO ha fet un pas endavant”, va dir Laura de la Quintana: del despatx a la primera línia.
Aquests són alguns dels trets que identifiquen aquest CFO que s'anticipa al futur, que van ser aportats a partir del CFO Frontline Report per Loreto González:
- Participa directament en l'estratègia.. Gràcies a la seva visió 360º.
- Carrera professional en progressió.
- Col·labora de manera més activa amb altres àrees. És un facilitador de l'execució del negoci.
- Compon equips de treball més enfocats en l'anàlisi i la dada.
- Decideix sobre el perfil tecnològic de l'empresa i les eines per assolir-lo.
- És capaç de convertir els números en una història: la narrativa de la dada.
Aquesta cita textual la va escoltar Loreto González fa anys a un amic. Defineix molt gràficament el canvi experimentat pel CFO. Un director financer que es mou per tota l'organització i ja no és aquest senyor dels números tancat al seu despatx.
Sense oblidar mai la seva funció purament economicofinancera. Com va assenyalar durant la sessió l'experta en selecció de CFO, tant el CEO com la resta de l'organització el consideren el propietari de la dada, però no volen rodeigs ni perdre's en tecnicismes. Li diran: “Vull prémer un botó i que aparegui el número”.
També Marta Alonso, CFO d'Opticalia, veu el CFO com una figura transversal que interactua amb altres departaments, la qual cosa li permet disposar d'una visió horitzontal de la companyia. “Ens estem convertint en consellers dels CEO i en els seus aliats estratègics”, va explicar. És un moment de més visibilitat cap a dins i cap amunt. Orientar la resta de departaments mentre s'ajuda el CEO en la presa de decisions. Perquè, com va apuntar durant la taula rodona Vicente Fenollar, CFO del Grup Barceló, avui dia “qualsevol operació que es fa a l'empresa passa pel CFO”.
Les crisis ja no seran conjunturals: viurem en el canvi i la volatilitat permanent
“És el moment perquè se'ns vegi. En situacions de crisi, el director financer és clau a les companyies”, va sostenir Ana Clavero. Brexit, crisi de subministraments i energètica, manca de contenidors, pandèmia i, ara, una guerra amb atavismes del segle XIX a l'Europa del segle XXI.
Aquesta tempesta perfecta d'infortunis ha posat a prova els CFO de les companyies espanyoles. La gran lliçó és que havien sanejat les empreses després de la crisi del 2008 i el múscul financer ha permès tirar endavant. Anys de prudència, de reforçar el balanç, com va ressaltar Vicente Fenollar en explicar l'experiència del grup hoteler, han donat fruit.
La legislació apareix al CFO Frontline Report com la preocupació número 1 dels CFO espanyols. Com va reconèixer Emi Takehara, CFO de Green Energy, la gestió d'aquests canvis reguladors i legislatius, sobretot en una companyia com la seva, present a deu països, és fonamental.
“L'entorn pot ser molt canviant en un termini ràpid”, va indicar Adolfo García, d'Endesa. Flexibilitat, capacitat d'adaptació i el fet de tenir un equip gestor preparat i motivat són claus. La tasca del director financer és “tenir la companyia armada preparant-se per a allò que pugui venir”, va dir el CFO d'Endesa. “És important haver fet la feina abans”.
“No passa un mes sense que hi hagi un canvi en un impacte en el nostre negoci. Els marcs reguladors són molt complexos en el nostre sector. Impactes negatius, però també positius que donen suport a les renovables”, va dir la directiva de l'energètica. En el seu cas, la solució és recolzar-se en equips legals, estratègics i de compliment, tant interns com externs.
“El CFO ha d'estar al Comitè de Direcció. I si no hi és, que ho demani ja”
La presència del director financer al Comitè de Direcció es dona per feta a les empreses cotitzades i amb una posició internacional rellevant. Tanmateix, encara que soni paradoxal, encara hi ha empreses a Espanya on això no passa. Just quan els criteris ESG posen l'accent en el bon govern de les companyies, aquesta G de Governance marca clarament el camí, com va apuntar Vicente Fenollar.
“El CFO ha d'estar al Comitè de Direcció. Si algú encara no en forma part, que ho sol·liciti”, va subratllar el CFO de Barceló. Si al CFO se li demana sempre que trobi la solució, no té sentit marginar-lo del cim de l'organització. Com va assenyalar Emi Takehara, el CEO sempre està esperant que el CFO li aporti noves solucions i tingui sempre a punt un pla B i un pla C.
Durant la sessió es va parlar molt de les noves habilitats que requereix el CFO. Una de les més citades va ser la capacitat de liderar equips. Marta Alonso, d'Opticalia, va aportar una altra habilitat a desenvolupar pel CFO del futur: la comunicació. “Som molt analítics i tenim un llenguatge financer que a la resta li resulta difícil de seguir”, va reconèixer.
Sintetitzar, aprendre a parlar amb tothom, dominar el relat de la dada… És una assignatura pendent del CFO. I la comunicació no és només manejar la narrativa, com va dir Adolfo García: és també saber escoltar. “Cal tenir molta més porositat amb la resta de l'organització”, va dir el CFO d'Endesa, i això no només és qüestió d'organització interna, sinó d'actitud i d'aptituds.