Saltar a la zona de continguts
Estratègia i innovació

CFO Frontline Report 2023: la professió eleva la mirada.

El CFO emergeix com una figura clau de les organitzacions. Una suma intel·ligent de prudència, anticipació i visió 360 que ha estat clau per esquivar la tempesta perfecta que hem viscut els darrers tres anys.
CFO Frontline Report 2023
Categoria
Estratègia i innovació
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
12 minuts
Publicat
08 Juny 2023
L'esdeveniment anual de CFO Fòrum va donar a conèixer la segona edició del CFO Frontline Report elaborat per Bankinter. Una enquesta nacional en què els directors financers valoren la seva posició actual i projecten el futur que plana sobre la professió.

Enguany l'estudi es titula “El CFO davant la incertesa”. I sobre això es va parlar molt a la sessió de presentació de l'informe celebrada a la seu de Bankinter. En aquests temps la Direcció Financera ha hagut de desdoblar-se, quan no multiplicar-se: com a garant de la gestió financera i com a mà dreta del CEO per liderar l'estratègia de l'organització i presentar-se amb solvència davant dels inversors.

En dues taules rodones moderades per Emma Montserrat, directora de Banca Corporativa i sotsdirectora general adjunta de Bankinter, es van escoltar les veus dels CFO d'AERTEC, Avangreen, CIE Automotive, Domingo Alonso Group, IFC (Cantabria Labs), Sprinter i Teknia. Si resumíssim la jornada en un núvol de paraules, hi hauria tres conceptes en lletra gran:

Incertesa, optimisme i prudència.

El CFO, avui, en cinc titulars

El CFO, avui, en cinc titulars

  • La informació des d'altres departaments i les precisions són la principal font de preocupació del CFO a Espanya. L'any passat, el rànquing l'encapçalava la legislació financera i comptable, que ara passa a la quarta posició, darrere de la tresoreria i la relació amb el CEO.
  • El 64% dels CFO es veuen com el número 2 de l'empresa, darrere del conseller delegat. El 31% pensa que està en tercera posició. Només un 5% dels CFO consultats es veuen desplaçats a un quart o cinquè lloc de rellevància dins de l'organització.
  • Una funció financera més elevada, versàtil i que absorbeix altres àrees. El CFO veu orientada la seva funció cap a l'estratègia. Passa en tots els sectors, però sobretot en la indústria. Gairebé el 70% dels consultats es veuen ells mateixos com un estrateg, un 8% més que fa un any.
  • L'ampolla mig plena: el 69% dels CFO veuen un escenari de creixement moderat i fins i tot un 16% el definiria com a elevat. Només el 15% observa estancament o recessió a l'horitzó.
  • La recepta del CFO davant de la tempesta que estem travessant i consolidar el camí del benefici passa per l'augment de preus (així ho reconeixen el 72% dels enquestats), traslladant-lo al client final, així com la reducció de costos (el 67%). Com diu Javier Hernández Bermejo, director de Mitjanes Empreses de Bankinter, la majoria s'han posat “en mode protecció”.

La incertesa es converteix en un business as usual

La pregunta fa temps era: quan s'acabarà aquest desassossec? La pregunta avui és com conviure amb aquest estat sense perdre el rumb ni l'ambició: continuar creixent i mantenint la rendibilitat.

“El nivell d'incertesa cada vegada és més gran. La incertesa s'ha convertit en un business as usual. No podem triar, és el que ens ha tocat”, reflexionava Jacobo Díaz, CFO de Bankinter, a la presentació de l'informe.

“Però cal ser optimistes: tenim solucions, eines i moltes capacitats als nostres equips. Això ho tirarem endavant entre tots”, destacava. “Jo em considero raonablement optimista”, va dir Lorena Blanpain, CFO de Grup AERTEC, fent-se ressò de la sensació de prudència i esperança que envaeix tots els professionals de l'àrea financera davant la recuperació dels nivells prepandèmia.

“Els fets et porten a ser optimista”, va corroborar també Borja Agüero, CFO d'IFC (Cantabria Labs), que observa amb més preocupació l'escassetat de matèries primeres estratègiques i l'elevat cost del finançament. “Però les oportunitats segueixen, cal continuar invertint”, va sostenir.

El director financer a Espanya, com indica l'informe i com va posar de manifest Javier Hernández Bermejo, manté la confiança en el creixement a mitjà termini. Però alhora la majoria d'ells s'han posat en “mode protecció”.

“Es pot dir que el CFO no es relaxa, i n'és una mostra l'increment del 14% en la preocupació mitjana expressada al CFO Frontline Report”, va precisar el director de Mitjanes Empreses de Bankinter.

Els resultats són bons. Alguna cosa estarem fent bé?

Els resultats són bons. Alguna cosa estarem fent bé?

Durant la sessió va planejar la gran paradoxa del nostre temps econòmic. Guerra, crisi geopolítica, pandèmia, inflació, tipus d'interès, escassetat de matèries primeres. Una tempesta que no pot negar un fet empíric aparentment contradictori:

Els resultats empresarials a Espanya són extraordinaris. Alguna cosa tindrà a veure amb la feina de les àrees financeres.

“Què fa una figura com la del CFO perquè, en aquesta tempesta perfecta, en un dels pitjors anys de la història, com el 2020, aconseguíssim un resultat net positiu?”, es demana Iratxe Pardo, directora financera i de Tresoreria de CIE Automotive. “El primer”, es respon, “avançar-nos, intentant ensumar les tendències. I, sobretot, diversificar. Una part fonamental passa per la diversificació geogràfica, tecnològica i comercial”.

A això s'hi afegeix un model més transversal a les empreses que fa la gestió més eficient. És com si aquest tsunami hagués accelerat processos, com la digitalització, i activat un nivell de transparència i comunicació mai vistos a les organitzacions.

Una tesi que apuntala Julio Antoranz, CFO de Domingo Alonso Group: “Els números són millors que les previsions. Fa tres anys des que va començar aquesta tempesta perfecta, aquesta crisi contínua, però que ens ha fet millors. Ens ha fet estar sempre en guàrdia i estar preparats per a tot”.

“La realitat observada aquest primer trimestre encara és de creixement, els preus s'estan estabilitzant, l'energia ens està donant respirs i les vendes han crescut. Continuem navegant la tempesta força bé”, explica José Pérez-Mila, CFO de Sprinter, per a qui les nuvolades, per a una firma comercial, es comencen a formar per cert estancament en l'ocupació i un menor estalvi de les famílies.

Les preocupacions del CFO avui són internes, segons Manuel Gómez Gutiérrez-Torrenova, CEO i CFO d'Avangreen. “Hi ha una sèrie de variables radicalment diferents: el cost del capital i el cost i la manca de matèries primeres”, assenyala el primer executiu de l'energètica. En els sectors tecnològics encara no s'ha superat l'embut que es va crear amb els microxips i que està afectant l'execució dels projectes.

De l'intern també en parla Julio Antoranz. “El focus no està tant en el negoci, ja que hi ha un creixement de les vendes, el repte és a escala interna, en l'estructura. Ara el mercat tira, però has de treballar més per vendre el mateix. I guanyaràs menys. No crec que sigui dolent. El dolent seria estar amb la mentalitat de fa uns quants anys. Cal acceptar que els tipus d'interès han arribat per quedar-se, com la volatilitat de la inflació, és un entorn econòmic nou”, diu el CFO de Domingo Alonso.

La Direcció Financera és un centre de coneixement

“La Direcció Financera és un centre de coneixement”. Els vuit trets que defineixen el nou CFO

Escalant posicions

Ningú no dubta que el director financer és avui dia un perfil més transversal, estratègic i respectat a les organitzacions. “Una figura cada vegada més rellevant al Comitè de Direcció. Veiem que el CFO escala posicions en les situacions de crisi”, observa Javier Hernández Bermejo, director de Mitjanes Empreses a Bankinter.

Focus en la rendibilitat

Lorena Blanpain, d'AERTEC, ho deixa clar: “Som els financers i hem d'aterrar els plans de creixement. Creixement, sí, és clar, però no a qualsevol preu. No atipar-se, no ser capaç de pair-ho. Si el numerador va creixent, però el denominador, anomenem-lo EBIT, EBITDA, s'estanca, això no li agrada al financer: dedicar molts recursos per guanyar el mateix al final. El focus en la rendibilitat”.

Un facilitador i un challenger

El Departament Financer és una àrea de servei a totes les àrees. Amb un CFO disposat a ajudar i col·laborar amb tothom. “Fa un exercici d'empatia important. La clau per a això està en la transparència i la informació”, assenyala Javier Hernández Bermejo. Com diu Borja Agüero, CFO d'IFC (Cantabria Labs), “el departament sempre ha estat molt de sitja, molt tècnic, comptable, financer, i ara és el primer que gràcies al rol del CFO ha aconseguit transversalitzar. El CFO és capaç de fer challenge, és un challenger dels negocis, algú capaç de fer que les coses passin. És el més important avui dia: necessites que les coses canviïn molt ràpid”.

Ràpid a l'hora de prendre decisions

La dada i la digitalització han permès al CFO, d'una banda, descarregar el treball tradicional i enfocar-se en l'estratègia. Però també fonamentar-la i carregar d'autoritat les decisions de la Direcció. “Si som tan ràpids a prendre decisions és perquè tenim la dada, ràpida i de qualitat”, explica Iratxe Pardo, de CIE Automotive. “En la presa estratègica de decisions, amb tanta incertesa, el CFO emergeix com una figura clau dins de l'organització. Ha d'abandonar el paquet bàsic de reporting, finances i fiscalitat i ficar-se en l'estratègia. En la mesura que la digitalització li dona aquestes eines, ha de sortir, generar més negoci i rendibilitat, veure oportunitats d'M&A i de finançament”, diu Manuel Gómez Gutiérrez-Torrenova, CEO i CFO d'Avangreen.

Sempre alerta

Estar en mode protecció no és incompatible amb saber llegir bé els temps i conèixer què està passant més enllà del teu despatx i de la teva organització. “Animo les Direccions Financeres a aixecar el cap de la pantalla de la dada i escoltar una mica l'entorn. Cal estar molt alerta”, subratlla Ana San Vicente, CFO de Teknia.

La prudència

“El valor és fill de la prudència, no de la temeritat”, deia Calderón de la Barca. Els temps que corren conviden a la prudència. “Una inversió pot ser bona, però executar-se malament. Aquí hem de ser implacables. La inversió l'empenyerà un CEO. No l'hem d'aturar, però en el com es fa pot estar l'èxit”, puntualitza Julio Antoranz.

El comunicador

El financer ha de dedicar molt de temps a parlar fora. El número no és un fi: és un mitjà per prendre una decisió. Si fas números molt bons i molt bonics, i prou, has perdut valor, segons el CFO de Domingo Alonso: “Has d'agafar el número i anar-ho a explicar. L'operatiu està a la trinxera, al negoci i ets tu qui hi has d'anar”.. Una horitzontalitat que no ens ha de fer oblidar, com apunta José Pérez-Mila, de Sprinter, que no cal confondre comitès de col·laboració amb comitès de presa de decisions. Si els límits no són clars, la presa de decisions comença a bloquejar i alentir. “No voler estar tots a tot”, resumeix.

La matèria grisa de l'organització

La Direcció Financera “és un centre de coneixement”, en paraules d'Iratxe Pardo, de CIE Automotive, “amb una visió absolutament 360 de tot el que està passant a l'organització”. Per a Ana San Vicente, de Teknia, “tenir informació íntegra, en temps i forma, és fonamental. La posició que ocupa la Direcció Financera a prop de la Direcció General obliga els CFO a navegar en l'entorn de la certesa, no tant en el de 'pensava que' o 'creia que'. Hem de ser garants dels canals de comunicació i de transmetre informació clau a la resta de departaments”.