Saltar a la zona de continguts
Eines i solucions

Els esdeveniments dels CFO: aprofita els consells dels experts en networking.

En aquest article et descobrim els consells dels experts en networking per optimitzar aquests moments tan gratificants que ens treuen de la rutina diària.
Consejos de los expertos en networking
Categoria
Eines i solucions
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
10 minuts
Publicat
15 Nov. 2022
Els esdeveniments gairebé van desaparèixer durant els dos darrers anys, però han tornat per fi als espais físics. Aquesta aturada ens ha servit per aprendre a comunicar-nos millor en línia. També a Internet s'hi pot fer networking. Al cap i a la fi, n'hem fet tota la vida: teixint xarxes de contactes que es fan sòlides quan actuem de manera recíproca i amb generositat, quan aportem i ens aporten.

Esdeveniment en línia o presencial? Tots dos són vàlids i tenen les seves pròpies característiques. Però coincideixen en una cosa: si planifiquem bé l'esdeveniment i establim objectius, els resultats contribuiran a ampliar aquest intangible al qual ho devem gairebé tot: el capital social que atresorem en la nostra carrera, tant en l'àmbit extern, al nostre entorn, com intern, dins de la companyia.

Assistir a un esdeveniment trenca la rutina diària, obre horitzons nous i permet conèixer bones pràctiques i idees innovadores en altres organitzacions. No oblidem que són una ocasió idònia per reforçar també la marca personal. Perquè sigui un èxit cal triar bé l'esdeveniment (qualitat davant de quantitat), dissenyar un pla i fer servir les xarxes socials amb intel·ligència.

Això és el que has de fer abans, durant i després d'un esdeveniment per treure el màxim profit d'un moment tan gratificant per a la teva carrera professional.

Abans d'esdeveniment: fes-te veure i genera expectativa

Abans d'esdeveniment: fes-te veure i genera expectativa

Només progressem quan marquem objectius i preparem alguna cosa a consciència. Assistir a un esdeveniment no ha de ser només un break, una oportunitat d'airejar-te, sinó una palanca de creixement.

Aquests són alguns consells perquè aquestes hores o dies en companyia d'un altre tipus de perfils t'aportin valor i perquè tu també puguis aportar valor i enriquir la teva xarxa de relacions.

  • Comunica que hi assistiràs a les teves xarxes socials. Tant a LinkedIn i Twitter, preferentment, com als grups de WhatsApp, Slack, Womenalia o qualsevol altra eina que comparteixis amb companys de professió. Segurament apareixerà algú que coincidirà amb tu a l'esdeveniment i et servirà per anar formant la xarxa dies o setmanes abans. No oblidis els grups de LinkedIn per a CFO: és el lloc més apropiat per anunciar la teva assistència a un esdeveniment i trobar companys de viatge potencials.
  • Fes un mínim pla de comunicació. Cerca les etiquetes o hashtags de l'esdeveniment en els perfils oficials dels organitzadors, menciona aquesta organització a les teves publicacions a les xarxes socials i memoritza aquestes mencions i etiquetes per a les teves publicacions posteriors. Intenta portar a la maleta o la motxilla algun element de marxandatge de la teva empresa que puguis obsequiar per la seva utilitat en un moment de necessitat, com ara un bolígraf o un carregador de mòbil.
  • Selecciona bé el teu programa. Mai no es pot assistir a tot quan es tracta de congressos d'uns quants dies. Tria les millors propostes en funció de la qualitat dels intervinents i el que tu puguis aportar-hi amb les teves preguntes o al col·loqui que es generi. Si ho tens clar, pots incloure a les teves publicacions prèvies una menció als ponents i al teu desig d'escoltar-los. Tan bon punt aixequis la mà, ja sabran qui ets.
  • Atenció a la logística. Intenta allotjar-te a l'hotel principal de l'esdeveniment i prova de citar els teus contactes a una primera cita. Ofereix-te, si és possible, per compartir mitjà de transport i fins i tot adquireix alguna entrada més per si vols convidar algú.
  • Estableix els teus objectius. El networking no es fa perquè sí. N'hi ha qui el practica per trobar clients, per aprendre dels millors, per cercar noves oportunitats laborals o per forjar aliances amb altres empreses. No és el mateix el networking transaccional (captar clients) que el relacional (ampliar la teva xarxa). Cada esdeveniment és un món i pot respondre a un sol d'aquests objectius o a tots.
Durant l'esdeveniment: prepara les teves intervencions

Durant l'esdeveniment: prepara les teves intervencions

  • Visita els estands dels patrocinadors. Sobretot, si encara no coneixes ningú i acabes d'entrar per primera vegada al recinte. És l'oportunitat de trobar-te amb els visitants i descobrir quines novetats porten les marques del sector. Segur que aquí sorgeix ja el primer cafè. Recordeu portar l'acreditació ben visible i que tots se senten com tu: potser no coneixen ningú.
  • Prepara les teves preguntes. No improvisis i prepara a consciència les teves intervencions. Presenta't sempre abans de formular la pregunta i intenta aportar-hi valor a l'audiència. Mira no només d'esbrinar l'opinió dels ponents: explica breument la teva experiència i la teva visió de futur. Demana la paraula el primer perquè no t'arribi el torn quan la gent comenci a aixecar-se. En acabar la sessió, a més, els experts ja et coneixeran i podràs conversar-hi en confiança.
  • Posa en pràctica el teu pla de comunicació. A més de les preguntes ben preparades, pren nota dels comentaris més rellevants dels intervinents, fes alguna foto i comparteix-la a les teves xarxes socials professionals amb les etiquetes de l'esdeveniment. Tanmateix, recorda acompanyar-la sempre d'un text inspirador. No cal inundar els teus contactes, amb una o dues pinzellades és suficient.
  • Participa als xats en línia. En els esdeveniments a distància és freqüent que l'organització ofereixi un xat on els assistents poden formular preguntes o aportar propostes. Aprofita per incloure-hi les teves preguntes sense oblidar mai presentar-te.
  • Programa paral·lel. De vegades, els esdeveniments presencials inclouen alguna visita cultural o una invitació de lleure d'alguna empresa patrocinadora. Inscriu-te, si disposes de temps per fer-ho, en alguna d'aquestes cites, ja que són una oportunitat per fer contactes en un ambient més distès.
  • I, és clar, practica el networking. Els programes de diversos dies solen ser tan extensos que no és convenient anar a tot amb les mateixes persones. Hi ha moments per estar amb els uns i amb els altres. Els tres àpats del dia i els cafès permeten veure els vells amics, però a les sessions de treball és millor ampliar horitzons i recolzar-te en tercers contactes que et presentin gent nova.

Després de l'esdeveniment: compartir impressions i consolidar la xarxa

  • Comparteix les teves impressions. Fes una publicació a les teves xarxes en què resumeixis l'esdeveniment. El que t'ha cridat l'atenció, el millor aprenentatge, una nova tecnologia o les conclusions del congrés, seminari o jornada. No oblidis fer servir les etiquetes i mencionar les persones, institucions i empreses esmentades a la teva publicació. És convenient fer-ho la mateixa setmana, no pas ajornar-ho sine die.
  • Consolida la teva xarxa de contactes. Després de la convocatòria, per exemple en el viatge de tornada, és el moment de localitzar les persones que has escoltat i has conegut a través de les xarxes professionals (LinkedIn i el programa de l'esdeveniment), i establir-hi contacte. I, per què no, enviar un missatge amb el mòbil o InMail (a través de LinkedIn) per celebrar haver-hi coincidit i quedar per al futur. La regla d'or del networking és tenir cura del jardí una vegada s'ha sembrat.
  • Reuneix el teu equip. “Bé, molt interessant, però esgotador”. Una frase que és correcta per contestar en un passadís o en entrar al departament. Però l'ocasió demana més que això. Reuneix el teu equip per compartir-hi els resultats de l'esdeveniment i, si ho consideres necessari, informa tota l'organització amb un resum executiu que inspiri i motivi els teus col·legues del comitè de direcció.
Després de l'esdeveniment: compartir impressions i consolidar la xarxa

Encara necessites convèncer el teu cap?

És una llàstima, però de vegades es considera que assistir a un esdeveniment extern és una distracció per a un directiu: desatens el teu dia a dia, t'obliga a delegar les teves funcions i no estàs disponible. Això que es veu com un inconvenient és precisament la raó per la qual hi has d'assistir. Una oportunitat per créixer, explorar noves maneres d'abordar els problemes i, per què no, trobar professionals amb què col·laborar o amb què contractar en el futur.

Com suggereix World Finance Forum (WFF), una de les grans xarxes professionals dels directius de Finances, si necessites convèncer el teu cap per assistir a un esdeveniment professional, pots aconseguir-ne l'aprovació invocant aquests importants beneficis:

  • Trencar el cicle: l'esdeveniment et permet abandonar la rutina diària, rejovenir professionalment i reenfocar el teu exercici aprenent de les millors pràctiques. El networking enriqueix la xarxa d'aliats, socis potencials i fitxatges futurs.
  • Col·laborar: si s'assisteix a l'esdeveniment en equip, conviure en un escenari diferent és una font de cohesió i una oportunitat per donar curs a la creativitat. A més, facilita conèixer millor el talent extern i intern.
  • Generar noves idees: les trobades amb perfils diferents estimulen la innovació i permeten intercanviar perspectives. És una oportunitat, diu WFF, de resoldre problemes desafiadors a partir de l'experiència de tercers.

Quan pots posar en pràctica els consells que oferim en aquest article?

El mes de febrer del 2023 convocarem la segona edició de CFO Fòrum de Bankinter. Amb el lema “Evolució, reptes i futur del CFO”, a la primera edició es va presentar el CFO Frontline Report, un informe sobre l'evolució de la direcció financera a Espanya, i vam poder escoltar els CFO d'Endesa, Opticalia, Barceló, Green Energy i Bankinter.