Saltar a la zona de continguts
Entrevista PERTE VEC

El nou PERTE VEC reforçarà la cadena de valor de la mobilitat elèctrica a Espanya

Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Entrevistes
Temps de lectura
5 minuts
Publicat
18 Març 2024

És l'era de la mobilitat sostenible i estem en procés de completar tota la cadena de valor del vehicle elèctric gràcies a l'impuls dels fons europeus: des de la fabricació de cotxes i bateries fins a la indústria dels components i l'extracció i el tractament de matèries primeres.

A Bankinter analitzem, en una sèrie d'entrevistes amb els experts de la consultora FI Group, les convocatòries previstes per al 2024 i fem balanç dels tres primers anys dels fons Next Generation. Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus i subdirectora general adjunta a Bankinter, conversa en aquesta ocasió amb Borja Dapena, Automotive & Mobility Sectorial Leader a FI Group, sobre les dues noves edicions del PERTE del vehicle elèctric i connectat, conegut com a PERTE VEC.

Entrevista PERTE VEC
Emma Montserrat, responsable de Fons Europeus i subdirectora general adjunta a Bankinter, i Borja Dapena, Automotive & Mobility Sectorial Leader a FI Group.

Emma Montserrat: Borja, estan a punt d'arrencar la tercera i la quarta edició del PERTE VEC. Quina és la importància d'aquestes convocatòries i a quines empreses van dirigides?

Borja Dapena: el PERTE VEC I va ser la primera gran convocatòria dels fons NextGen, que va dinamitzar molts projectes i consorcis i va atreure moltes inversions. El PERTE VEC II, dirigit més a projectes individuals i que responia a les necessitats expressades pel sector, s'està resolent en aquests moments. I també tindrem l'oportunitat de presentar nous projectes en el III i IV, que s'han anunciat amb un import global de 1.550 milions d'euros. És l'oportunitat del sector. Jo diria que és LA convocatòria del sector, amb majúscules, tan esperada i necessària.

Dinamitzarem projectes dels nostres clients, però també hem d'atreure inversions: de vehicle elèctric, de bateries, de fabricació de components i òbviament de matèries primeres. Sens dubte és la gran oportunitat que tenen el país i les empreses per amarrar els seus projectes, per millorar-ne la competitivitat i, sobretot, per completar la cadena de valor del sector de l'automoció. És una indústria molt important a Espanya. O amarrem ara les inversions o les inversions marxaran a un altre país.

“Estem davant la convocatòria amb majúscules del sector: permetrà millorar la competitivitat, atreure inversió i completar la cadena de valor del vehicle elèctric”

Emma Montserrat: durant aquests dos anys s'ha parlat molt de gigafactories, de la seva localització a determinades zones i regions, totes competint-hi. Realment, la segona convocatòria del PERTE VEC ha permès atraure aquest tipus d'inversions?

Borja Dapena: sens dubte, no només per a les bateries sinó per als components. Hem fet una crida internacional a invertir en un país, com Espanya, que és el segon productor europeu i vuitè del món, on l'automoció és consentida per la seva capacitat i per l'efecte tractor que té en l'ocupació i l'economia. Naturalment, ha estat un suport a totes les inversions que estan caient i totes les que cauran.

Gràcies a la convocatòria estem competint internacionalment, perquè l'automoció és un sector global, es produeix a Espanya, però es ven a altres països. I és important disposar d'eines i incentius nacionals per atraure aquestes inversions i sens dubte aquesta convocatòria facilitarà que aterrin noves inversions, com ara gigafactories, fabricants de components de bateries, tractament de matèries primeres com ara liti i cobalt, i tot allò relacionat amb el vehicle elèctric.

“El PERTE VEC II ha estat un èxit. S'hi van presentar 299 projectes individuals”

Emma Montserrat: podríem dir, aleshores, que el PERTE VEC II ha aconseguit mobilitzar molts projectes dins del sector?

Borja Dapena: ha estat un èxit, s'hi han presentat 299 projectes individuals. Això ens permetrà dotar Espanya d'una capacitat productiva important, com deia, però l'objectiu és intentar tenir una independència estratègica en fabricació. Es va veure a la pandèmia: no podem estar depenent de tercers països per ser autònoms en la fabricació del vehicle elèctric i en tota la cadena de valor de la mobilitat sostenible.

“Donem un servei 360 al client. Els consultors d'FI Group s'integren en la cultura pròpia de l'empresa”

Emma Montserrat: ja fa tres anys que a Bankinter vam començar a treballar amb FI Group per ajudar els nostres clients en la sol·licitud i la preparació dels projectes dels fons europeus. Com interveniu exactament en una convocatòria de les característiques del PERTE VEC?

Borja Dapena: a diferència d'altres convocatòries dels fons, el PERTE permet que grans projectes es puguin executar fins al desembre del 2028. Nosaltres el primer que fem és identificar el projecte, analitzar-lo, elaborar un estudi de viabilitat econòmica i, òbviament, veure el seu encaix i alineació a la convocatòria. Donem un servei 360 graus al client, ens agrada entrar fins a la cuina: els consultors s'integren en la cultura pròpia de l'organització de l'empresa.

Cada empresa, òbviament, és diferent. Nosaltres som molt resilients i tenim una metodologia pròpia, és un equip amb unes capacitats enormes i el que fem és acompanyar en tota la vida del projecte: des de la ideació fins a la presentació, la justificació, el seguiment, fins que el Ministeri dona el vistiplau i finalment tanca l'expedient. L'equip d'FI és part de l'equip del client, treballem plegats, braç a braç, perquè el projecte sigui tan reeixit com es pugui.

“L'automoció és el primer inversor en R+D d'Europa. El PERTE VEC III i IV permet a les empreses beneficiades de les primeres edicions presentar més projectes i arrossegar tota la cadena de valor”

Emma Montserrat: Borja, segurament serà difícil trobar empreses que encara no s'hagin mobilitzat dins dels PERTE VEC I i II, però és possible presentar nous projectes, a les noves convocatòries, encara que s'hagin beneficiat d'ajuts en les dues edicions anteriors?

Borja Dapena: estem parlant d'un sector que a escala europea és el primer en inversió en R+D, i molt intensiu en els CAPEX. Tenim grans fabricants, ni més ni menys que catorze OEM, i més de 1.000 proveïdors. És una convocatòria essencial per al sector. És un sector tractor en què les inversions es repeteixen any rere any, amb milers de milions d'euros, per ser més competitius. Competim amb altres països europeus com Alemanya i Itàlia, amb la Xina, el Japó, Amèrica…

Aquestes noves edicions del PERTE VEC ens donaran l'oportunitat que empreses que han estat beneficiàries en l'I i el II presentin nous projectes. Al final els fons europeus cal utilitzar-los per a la millora competitiva del sector, per fer noves inversions, adequar les fàbriques de cotxes i de components a la realitat del vehicle elèctric, així com noves plataformes i nous components que dinamitzin el sector, amb tot el que arrossega, com ara els proveïdors que s'instal·len en proximitat. És oberta a qualsevol projecte que tingui relació amb el vehicle elèctric.

Els fons europeus aportaran més de 4.000 milions d'euros a ajuts a fons perdut i préstecs al sector de l'automoció a Espanya, als quals cal sumar gairebé 20.000 milions previstos en inversió privada. Bankinter i FI Group uneixen la seva experiència en la gestió d'aquests ajuts estructurals i ofereixen informació, suport, assessorament i finançament als nostres clients. Parla amb el teu assessor de Bankinter i ens posem fil a l'agulla!