Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

Fons europeus per a l'hidrògen verd: l'hora de la veritat

L'hidrogen verd, que s'adjudica gairebé una quarta part dels fons europeus i mobilitza una tercera part de la inversió privada, és el gran protagonista del PERTE ERHA.
Fondos europeos para el hidrógeno verde
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
15 minuts
Publicat
04 Març 2022
És una font d'energia inesgotable, encara que no s'obté a cap jaciment: cal fabricar-lo. Espanya pot ser líder mundial en hidrogen renovable, o verd, per la seva capacitat tecnològica i per l'acceleració que suposarà l'arribada de 1.555 milions d'euros dels fons europeus. Les primeres convocatòries s'acaben de publicar i, per això, Bankinter ha organitzat un seminari web informatiu sobre aquesta oportunitat històrica per a les empreses espanyoles.informativo sobre esta oportunidad histórica para las empresas españolas.

El PERTE d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge (ERHA), aprovat el 14 de desembre del 2021, preveu una inversió total de 16.370 milions d'euros per ajudar les empreses en la seva transició energètica. En concret, l'hidrogen renovable mobilitzarà 1.555 milions d'euros, als quals se sumaran 2.800 milions d'inversió privada.

L'hidrogen verd, que s'adjudica gairebé una quarta part dels fons europeus i mobilitza una tercera part de la inversió privada, és el gran protagonista del PERTE ERHA.

L'objectiu espanyol és que l'hidrogen, molt desenvolupat en la fase tecnològica, però amb un gran potencial encara de fabricació, s'universalitzi en la indústria i entre els consumidors finals. Es reduirà així la dependència energètica de l'exterior, com ja està passant gràcies a l'expansió de l'eòlica i la fotovoltaica.

Fons europeus per a l'hidrògen verd

Hidrogen verd: l'energia del segle XXI

  • Descarbonització de l'economia: Europa s'ha posat al capdavant en la lluita contra l'escalfament global i s'ha fixat una data límit, 2050, per a la plena descarbonització de l'economia. Un objectiu compartit per Xile i el Japó, que a la Xina allarga fins al 2060 i que els Estats Units també es plantegen per al 2050. Aquest procés no es pot entendre sense l'hidrogen verd.
  • Projectes d'hidrogen verd: a tot el planeta ja hi ha mobilitzats 300.000 milions d'euros en projectes d'hidrogen verd d'aquí al 2030, dels quals més de 70.000 milions són ajuts oficials, com ara els fons europeus NextGen.
  • Prioritat de la UE: l'hidrogen verd és una de les prioritats del Green Deal de la UE. L'objectiu és que el 50% de l'hidrogen que es produeixi a Europa sigui renovable, fins i tot el d'ús industrial, i hi hagi una estació de servei cada 150 quilòmetres. El 2030 hi haurà 1 milió de persones treballant en el sector, que es multiplicaran per cinc en aquesta dècada.

Espanya, líder mundial en hidrogen verd

El full de ruta de l'hidrogen a Espanya, dissenyat el 2020, preveu una inversió de 8.900 milions d'euros fins al 2030. Els nous fons procedents d'Europa estan alineats amb aquesta estratègia.

El PERTE arriba en un moment dolç per a Espanya, un país líder en la recerca sobre l'hidrogen. Representa el 3,8% de l'R+D al món i el 15% al total de la UE.

Les nostres fortaleses:

  • Espanya té un gran potencial en tecnologia de l'hidrogen. Un coneixement atresorat durant anys en empreses i centres de recerca.
  • Hi ha diferents graus de maduresa en el desenvolupament de les diferents tecnologies de l'hidrogen i cada convocatòria va dirigida a una fase diferent en aquest procés, des de les que estan encara en una etapa embrionària a les que estan a punt per a la comercialització.
  • Podem produir a gran escala perquè tenim fonts d'energia renovable suficients per produir hidrogen a un preu competitiu. No només per autoproveir-nos, sinó per exportar.
  • Hi ha la capacitat potencial de dotar-nos gràcies als fons d'equips de producció, sistemes d'emmagatzematge, transport, compressió, etc.

Debilitats:

  • La tecnologia s'ha de traslladar des dels centres de recerca i les universitats a les empreses .
  • De les 500.000 tones anuals d'hidrogen que produïm a Espanya, només 50 són avui d'origen renovable.
  • Es necessiten ajuts per al desenvolupament d'equips i prototips, i dotar les empreses de capacitats suficients de fabricació.

Aquestes debilitats són les que pretén compensar el PERTE de l'hidrogen verd. Aquesta tecnologia permetrà arribar a sectors més complexos de descarbonitzar, com les indústries de l'acer i cimenteres o el transport pesat, des de camions a trens, avions i vaixells.

Cotxes i llars alimentats per hidrogen verd

L'hidrogen renovable arribarà també a les llars, com a substitució del gas natural per a calefacció i aigua calenta, i a les carreteres, amb els cotxes alimentats per piles de combustible.

Avui dia ja hi ha a Espanya empreses que fabriquen, produeixen i venen piles de combustible amb tecnologia polimèrica. També es desenvolupen a pimes i centres de recerca prototips de piles de combustible d'òxid sòlid i que no necessitin recórrer a terres rares o a elements com el platí, com a catalitzador, en substituir-lo per ferro o níquel.

L'oportunitat del PERTE ERHA és que no està circumscrit a grans empreses ni a pimes, micropimes, tecnològiques, energètiques o de transport, com altres PERTE. Beneficia tots els sectors i arriba a tota la cadena de valor, des de la fabricació a la distribució, l'emmagatzematge i la venda al consumidor.

Cotxes i llars alimentats per hidrogen verd

La primera convocatòria: projectes pioners que posin l'hidrogen al mercat

L'IDAE (Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) acaba de publicar la primera convocatòria d'ajuts per a projectes pioners i singulars d hidrogen renovable. L'objectiu és passar de la producció al consum: fer possible la universalització d'aquest hidrogen verd i que sigui rendible.

  • Pressupost del pla: 150 milions d'euros.
  • Termini de presentació: del 7 de març al 6 de maig del 2022.
  • Subvenció màxima per projecte: 15 milions d'euros. Amb percentatges d'ajuts que van del 15% al 60% segons la tipologia del projecte i la mida de l'empresa.
  • Termini d'execució del projecte: abans del 15 de setembre del 2025.

Quins projectes s'hi poden acollir? La convocatòria, en règim de concurrència competitiva, explicita que siguin projectes amb viabilitat comercial (es valoren especialment els compromisos en ferm de consumidors) i es dirigeixin a sectors de difícil descarbonització, com ara la indústria pesada o el transport de gran tonatge. De manera específica, assenyala que es premiaran projectes que combinin de manera integrada la producció, la distribució i l'ús de l'hidrogen en una mateixa ubicació.

Els criteris d'adjudicació atendran especialment aquestes característiques:

  • La participació de pimes. Almenys una pime quan siguin agrupacions d'empreses.
  • L'impacte positiu en illes i a zones de transició justa i repte demogràfic.
  • La reducció d'emissions.
  • La creació d'ocupació.
  • La igualtat de gènere.

Segona convocatòria: l'hidrogen verd a tota la cadena de valor

El MITECO, també a través de l'IDAE, ha obert una segona convocatòria, dotada amb 250 milions d'euros, que es distribueix en quatre programes d'ajuts per reforçar la cadena de valor innovadora de l'hidrogen renovable.

És una de les línies de més abast del Pla de recuperació a Espanya. Pretén crear 14.000 nous llocs de treball, entre directes i indirectes, i contribuir amb més de 960 milions d'euros al PIB. Els quatre programes busquen impulsar el coneixement tècnic i la capacitat productiva mitjançant el desenvolupament d'avenços tecnològics i prototips al llarg de la cadena de valor de l'hidrogen, així com instal·lacions d'assaig i noves línies de fabricació.

  • Pressupost del pla: 250 milions d'euros.
    • Grans electrolitzadors: 100 milions d'euros. Enfocat a la fabricació d'aquests equips i a la integració en contextos industrials reals.
    • Vehicles d'hidrogen: 80 milions d'euros. La universalització del transport impulsat per piles de combustible.
    • Recerca industrial i experimental: 40 milions d'euros.
    • Millora de les capacitats i avenços tecnològics en línies d'assaig i fabricació: 30 milions d'euros. Més enfocada a l'R+D.
  • Termini de presentació: Del 8 d'abril al 7 de juny del 2022.
  • Inversió mínima per projecte: 1 milió d'euros (500.000 euros en el cas de l'última línia).

Els criteris d'adjudicació ponderaran aquestes característiques:

  • La rellevància dels objectius del projecte, el nivell de maduresa de la tecnologia i el grau d'innovació aportats.
  • Una proporció d'inversió privada més gran per cada euro de la subvenció.
  • La col·laboració entre les empreses i la comunitat científica.
  • La participació de pimes.
  • La replicabilitat i escalabilitat del projecte.
  • L'impacte positiu en zones de transició justa.
  • La reducció d'emissions.
  • La creació d'ocupació.

Ja hem assessorat 1.500 empreses: ara arriba el finançament

  • Entrem a una nova fase d'estructurar i presentar les propostes. Hem completat una primera fase de formació i informació des de Bankinter. Comença el moment de la presentació de projectes i de trobar solucions de finançament.
  • Bankinter s'ha unit a FI Group per oferir tant l'assessorament com el suport en la tramitació dels projectes.
  • A Espanya el percentatge d'aprofitament dels fons europeus és al voltant del 35%, quan altres països, com Holanda, superen el 75%.
  • Bankinter ja ha ofert assessorament a 1.500 empreses en els darrers mesos i ha incorporat al web el cercador d'ajuts europeus de la CEOE.
  • Les convocatòries es presenten per un període relativament curt de temps i amb grau de complexitat elevat: cal estar preparat abans que arribi el moment.
  • El PERTE ERHA compta amb 7.000 milions d'euros d'injecció pública, però els 9.000 milions que preveu per a la iniciativa privada requeriran el suport de les entitats bancàries.
  • Les empreses interessades han de tenir un full de ruta: com que els nous ajuts poden ser incompatibles amb altres subvencions, és aconsellable dissenyar bé el camí per aprofitar els fons oficials disponibles per a cada cost del projecte.
Ja hem assessorat 1.500 empreses

Què està aportant Bankinter de manera proactiva, com a entitat finançadora, als projectes europeus relacionats amb l'energia?

  • Avals: per lliurar les subvencions es demana la presentació d'avals. Més necessaris en aquesta primera fase.
  • Avançaments de les subvencions: dependrà de cada tipus de convocatòria, ja que algunes s'estan lliurant ja, però d'altres sí que es faran en funció de la consecució de determinades fites.
  • Finançament: préstecs que permetin dur a terme aquests projectes en la part que correspon a la inversió privada.

La sostenibilitat sense rendibilitat no té sentit

El finançament dels projectes presentats a aquestes convocatòries busca un equilibri entre la rendibilitat i la sostenibilitat. Perquè aquests projectes d'hidrogen verd tinguin sentit en el temps, és imprescindible que ofereixin un horitzó de rendibilitat.

És una tecnologia disruptiva, com ho va ser al seu dia l'eòlica i la fotovoltaica, i això pressuposa lògicament una corba d'aprenentatge.

L'arribada de les subvencions europees permetrà escurçar aquesta corba. Ens facilitarà anar molt més ràpid i assolir abans un nivell òptim de maduresa. La filosofia dels fons és promoure la col·laboració entre indústries i sectors i generar sinèrgies. Ningú no arribarà sol.

En aquest sentit, Bankinter ha signat nou acords amb associacions del sector. Una fórmula que ens permet a tots compartir coneixement, des dels centres de recerca fins als fabricants, les institucions i els consumidors.

La sostenibilitat sense rendibilitat no té sentit

Què és l'hidrogen verd?

Apropem-nos amb el microscopi a l'hidrogen. És un gas simbolitzat per la lletra H i el primer element de la taula periòdica. Representa el 75% de la matèria de l'Univers i és tan lleuger que per això hem vist al segle XX com s'emprava per fer volar dirigibles i globus. És tan eficient i potent, com a combustible, que es fa servir per propulsar les naus i coets espacials.

Com a font d'energia, per tant, seria inesgotable i en disposem a qualsevol planeta i a qualsevol punt geogràfic: no cal anar a buscar-lo a un jaciment. El problema és que a la Terra es presenta associat a altres elements, com ara l'oxigen o el carboni, i no el podem recollir de forma natural: cal fabricar-lo.

I com es fàbrica l'hidrogen? Fins ara el procediment havia estat molt contaminant en emprar-se carbó o gas metà. Una de les tecnologies més desenvolupades, l'electròlisi, aconsegueix separar els dos components de l'H2O, la molècula de l'aigua: l'oxigen i l'hidrogen. Per generar aquesta reacció química s'injecta electricitat a l'aigua. Aquesta operació la fan els electrolitzadors.

L'hidrogen verd, a diferència del gris o del blau, és el que s'obté injectant a l'aigua electricitat produïda de forma renovable, com l'eòlica i la solar. Fins ara, l'hidrogen es produïa amb electricitat procedent de fonts no renovables o recorrent al gas, amb la consegüent emissió de milions de tones de CO2 a l'atmosfera.

L'hidrogen verd es converteix així en un combustible inesgotable, sense emissions nocives i que es pot emmagatzemar durant molt de temps.

Informació obtinguda a partir del seminari web El potencial de l'hidrogen verd organitzat pel CFO Fòrum de Bankinter. Amb la participació de:

  • Javier Brey: President de l'Associació Espanyola de l'Hidrogen.
  • Daniel Ramos: Grants Manager a FI Group.
  • Emma Montserrat: Responsable de Fons Europeus i Subdirectora general adjunta a Bankinter.
  • Ruth Bernaldo de Quirós: Directora de Negoci Transaccional Territorial de Bankinter.