Saltar a la zona de continguts
Negoci internacional

Supply Chain Finance.

Finançar el proveïdor per assegurar el subministrament
Supply Chain Finance
Categoria
Negoci internacional
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
13 minuts
Publicat
11 Març 2022
La cadena de subministrament ha estat sotmesa a una tensió sense precedents. A la manca de components s'hi suma una inflació inèdita en els darrers 30 anys i una volatilitat monetària que estén una ombra sobre el comerç i les transaccions internacionals. Hi ha un instrument d'alt valor afegit que prova de mitigar aquests riscos per a les empreses: Supply Chain Finance (SFC). Bankinter, en col·laboració amb la Societat per al Desenvolupament de Cantàbria (SODERCAN), va exposar en un seminari web les característiques d'aquest nou sistema de gestió i finançament de la cadena de subministrament.

La jornada, convocada abans de l'esclat de la guerra a Ucraïna, va afegir a la sessió l'oportunitat d'analitzar aquest nou risc en temps real i avançar possibles escenaris sobre la fortalesa de l'euro, la inflació i les crisis de l'energia i els cereals.

La crisi del gas i de les primeres matèries, la pandèmia de COVID-19 i la guerra d'Ucraïna posen a prova l'ordre mundial sorgit després de la caiguda del Mur de Berlín i la globalització. La tensió entre globalització i localització és conseqüència dels problemes de subministrament que s'han multiplicat en els darrers dos anys. Alguns errors en el sistema portaven temps entre nosaltres i ara s'expressen amb tota la cruesa.

També ens hem adonat que la capacitat de producció no era tan il·limitada com pressuposàvem. La Xina se'ns presentava com la fàbrica del món i les fonts de finançament també semblaven no tenir límit.

Supply Chain Finance

Senyals d'optimisme enmig de tanta incertesa

Temps d'incertesa

Aquests moments de crisi són també oportunitats de les quals podem sortir reforçats, sobretot si estem molt a prop dels nostres clients. Ho hem vist durant la pandèmia i ara ens toca tornar-hi més que mai: el client sempre al centre. Si actuem així, ens acompanyarà en aquesta travessia.

Temps d'oportunitat

Hi ha una oportunitat anomenada NextGen. Els fons europeus ja estan arribant a les empreses i a Bankinter assessorem ja més de 1.000 companyies al costat del nostre soci, la consultora especialitzada FI Group. Les idees les tenim els empresaris, no ens les aportaran els fons, però comptem amb una nova font de suport per desenvolupar aquestes iniciatives.

Una tempesta perfecta que demana solucions innovadores per a la cadena de subministrament

La cadena de subministrament s'ha vist desestabilitzada els dos últims anys per una concatenació de fenòmens naturals, fortuïts i geopolítics que ningú no hauria pogut preveure: des de la pandèmia de COVID-19, que va amenaçar el comerç internacional i l'estabilitat financera de les empreses, fins a l'accident de l'Evergreen al canal de Suez, que va encarir els nòlits marítims i va multiplicar fins i tot per quatre les tarifes per contenidor, o la crisi recent dels microxips i la pujada de preus de l'energia.

I justament quan semblava que ens recuperàvem d'aquestes crisis, o almenys s'assentaven a Europa les bases de la recuperació, esclata la guerra d'Ucraïna. Un conflicte que, a més de les seves terribles conseqüències humanes, provoca més desestabilització, perjudica determinades rutes comercials i ens priva del graner de cereals més gran del món.

El repte conjunt a què s'enfronten empreses i entitats financeres és garantir les cadenes de subministrament. En aquest món globalitzat, exposat darrerament a tants factors exògens, no sempre podem garantir el subministrament de determinades mercaderies vitals per al nostre negoci. És quan sorgeix la necessitat d'una nova categoria de serveis financers que inclogui tot el ventall d'operacions relacionades amb la cadena de subministraments. Des que es produeix l'ordre de compra fins que es finalitza amb el pagament.

Els bancs han treballat històricament amb productes per facilitar i garantir tant la compra com l'exportació. Des de línies de confirming per finançar compres fins a línies de factoring o descomptes de cartes de crèdit. Tanmateix, aquest arsenal de productes financers és avui dia insuficient. I també exigeix ser més eficient.

Una plataforma tecnològica amb un servei 360º en Supply Chain

Havíem vist com sorgia als Estats Units. Ara per fi arriba a Espanya gràcies a Bankinter.

No parlem d'un producte financer, sinó d'un servei: una plataforma tecnològica interna, dins del banc mateix, que permet a les empreses finançar el seu inventari i gestionar i assegurar la cadena de subministrament. L'assistència i la intermediació es produeix dins de la mateixa plataforma, i no mitjançant un servei extern, fent més robusta tant la cadena de subministrament en si com la relació a llarg termini amb els proveïdors. Una opció, finalment, més avantatjosa que el confirming tradicional.

Es tracta de passar d'un model de producte a una plataforma de servei.

Aquestes són les quatre raons estratègiques per utilitzar el Supply Chain Finance:

  • Millora de la qualitat creditícia.
  • Incrementar el valor per a l'accionista.
  • Utilitzar el free cash-flow generat pels programes per a recompra d'accions o pagament de dividends.
  • Assegurar el subministrament amb proveïdors clau sense comprometre la posició de caixa.

Tot això amb un servei propi de grans companyies disponible per a les petites i mitjanes empreses.

  • Amb el proveïdor: Confirming Estàndard, Confirming Pagament Immediat i Confirming Garantit.
  • Temps d'oportunitat: Factoring, Forfaiting, Descompte de factures i Compres sense recurs de cartera, a més de Trade Finance en el cas de l'exportació.

La plataforma SCF ens permetrà integrar i donar servei en totes les fases de la cadena de subministrament amb una atenció personalitzada en temps real. Aquestes són algunes de les característiques del servei:

  • Assistència 360º en la gestió amb els proveïdors.
  • Multidivisa: permet operar en 27 monedes diferents.
  • Facilita a les pimes poder donar d'alta els seus proveïdors dins de la mateixa plataforma.
  • Assistència en idiomes (centres d'atenció de trucades per a Amèrica i Àsia) per entrar en contacte amb els proveïdors i facilitar els pagaments.

En el cas de Bankinter, s'han començat a implementar els mecanismes de finançament per als proveïdors dels nostres clients; SCF Confirming Solutions, per posteriorment, i en una segona fase, implementar els productes dirigits a finançar les vendes i que permetran tancar el cercle per als nostres clients en el finançament del capital de treball i en les diferents modalitats.

Una plataforma tecnológica con un servicio 360º en Supply Chain

Així funciona al món el Supply Chain Finance

La indústria del Supply Chain Finance s'ha desenvolupat sobretot als Estats Units i a Europa ha anat arribant a través de les Fintech. Una activitat que creix un 17% anual i mou ja més d'1,3 bilions de dòlars al món. Aquests són els sectors i les companyies que recorren més a aquest nou servei financer amb els seus proveïdors:

  • Automoció: BMW, Toyota i General Motors.
  • Aeroespacial i Defensa: Lockheed Martin, Airbus i Raytheon Technologies.
  • Tecnologia: Cisco, Intel i Dell.
  • Industrial: Schneider Electrics, 3M i Siemens.
  • Químic: Ecolab, BASF i DuPont.
  • Salut: Johnson & Johnson, AbbVie i Pfizer.
  • Gran consum: Penjoll-Palmolive, Nestlé i PepsiCo.
  • Retail: Walmart, Alibaba i Inditex.

Tal com es recull al llibre “Uncovering Supply Chain Finance” d'Oliver Berlin, el cas més paradigmàtic d'una empresa que perdia competitivitat pels problemes de subministrament és el de Michelin. La companyia es veia obligada a pagar al comptat perquè, en cas contrari, els proveïdors fabricarien per a la competència. El problema es va solucionar quan la companyia es va posar en mans d'una entitat financera que li va proporcionar una plataforma de Supply Chain Finance i es va responsabilitzar de finançar el proveïdor.

És el futur: Europa i els Estats Units tenen una qualitat del sector bancari i unes facilitats per finançar-se de què no gaudeixen els seus proveïdors. La clau és que aquestes facilitats també es posin a disposició del proveïdor en origen.

La importància de cobrir el risc de canvi en un escenari tan volàtil

L'escenari tan canviant en què ens movem augmenta el risc per a les operacions en altres divises. L'euro està sotmès a una pressió que no prevèiem i la fluctuació amb el dòlar i la lliura es converteix en una contingència més que cal tenir en compte, segons els experts que van participar al seminari web.

Aquests són els indicadors i els senyals que emeten els mercats:

  • L'IPC harmonitzat a la zona euro ja està al 5,8%, segons les últimes dades anunciades per Eurostat, dues dècimes més del que s'esperava. A Espanya la inflació ja arriba al 7,5%, una xifra desconeguda des de finals de la dècada dels vuitanta. I el debat sobre una possible pujada de tipus és sobre la taula.
  • Si creuem l'Atlàntic les perspectives inflacionàries tampoc no són favorables, amb un 7,5% interanual als Estats Units i la confirmació, per part del president de la FED, Jerome Powell, d'una pujada imminent dels tipus d'interès, que el mercat situa en mig punt.
  • Les previsions apunten que l'euro resultarà més malmès que el dòlar i la lliura per l'exposició europea més gran al gas rus i la dificultat de prescindir del gasoducte per subministrament marítim o des del nord d'Àfrica. Si el conflicte no se soluciona i s'allarga en el temps, l'euro encara en sortirà més perjudicat.
  • La previsió dels mercats apuntava a dues pujades de tipus a la zona euro el 2022, però ara aquesta eventualitat s'ajorna fins al març del 2023, per no comprometre els estímuls a l'economia que estan actualment en marxa i evitar una recessió al continent.
  • Tot i que l'OPEP, a la seva última reunió i amb el vot favorable de Rússia, ha acordat un increment de 400.000 barrils diaris, aquesta producció no és suficient per compensar l'alça de preus dels hidrocarburs i treure pressió a les economies occidentals.
  • És el moment d'estar molt atents a les reunions dels bancs centrals, la FED, el BCE i el Banc d'Anglaterra. Les divises refugi ara mateix són el franc suís i el ien japonès.

La gestió del risc de divisa: partir sempre del pitjor escenari

Les empreses, quan cobren o paguen en diferents divises, han de cobrir el risc de canvi. És el primer manament del mercat de canvis. La volatilitat actual ens obliga a pensar què fer com a empresa. És el gran dubte: m'espero? Asseguro ara? El mercat és lliure i per això ens cobrim. Per això és tan important actualment, abans de decidir-nos per qualsevol cobertura de risc, saber quin és el pitjor escenari al qual ens enfrontem. I veure si som capaços d'assumir aquest escenari.

Com afecta l'escenari actual importadors i exportadors? Tots s'han vist condicionats, però aquesta és la foto fixa avui dia i els productes que els ofereixen les taules de divises i els brokers de divises de Bankinter:

  • Importadors: >Han vist com es quedaven posicions sense cobrir tot esperant un millor canvi euro/dòlar. Intenten millorar l'escandall amb productes nous que aporten valor. Els oferim cobertura de divises mitjançant acumuladors senzills i palanquejats, forward extensibles i forward plus.
  • Exportadors: Es veuen avui en una posició favorable, enfocats en productes que aporten rendibilitat i liquiditat. Estan cobrint escandall i millorant preus animats per la relació euro/dòlar. Els facilitem productes que millorin l'strike de l'assegurança de canvi. I en el cas concret dels que tenen liquiditat i poden aguantar sense canviar aquests dòlars, requereixen productes que els puguin remunerar aquests saldos: forward swaps i dual currency. Tots dos garanteixen el capital a venciment.
La gestión del riesgo de divisa

Informació obtinguda a partir del seminari web organitzat per Bankinter en col·laboració amb SODERCAN. Amb la participació de:

  • Juan Manuel Astigarraga: Director Territorial de Bankinter.
  • Roberto Carrasco: Director comercial de Negoci Internacional de Bankinter.
  • Carmen Salmerón: Especialista en mercat de capitals de Bankinter.