Saltar a la zona de continguts
Experts i coneixement

Posar el focus en l'important: claus per accedir als fons NGEU.

Informació actualitzada sobre els fons europeus Next Generation: novetats, com sol·licitar-los, dubtes, etc.
Claves para acceder a los Fondos NGEU
Categoria
Experts i coneixement
Tipus de contingut
Actualitat
Escrit per
Redacció
Temps de lectura
13 minuts
Publicat
30 Jul. 2021
Els fons Next Generation estan generant una veritable voràgine d'informació, dubtes i complexitats. Per això, per a empreses i organitzacions és el moment d'enfocar-se en el realment important: esprémer totes les fortaleses, aprofitar totes les oportunitats i sol·licitar-los de la manera i en el termini adients.

Ara mateix estem en un moment en què les notícies i les novetats que arriben del Govern, ministeris, comunitats autònomes i des de la mateixa Europa són diàries. El 15 de juny la Comissió Europea va emetre deute per finançar els plans de recuperació anuals de tot Europa. Només un dia després, el 16 de juny, aprovava el Pla Nacional de Recuperació d'Espanya i Portugal. I a principis de juliol, l'ECOFIN va donar el vistiplau al pla de reformes i inversions Espanya Pot. Amb ell es va donar el tret inicial a la marató dels fons Next Generation al nostre país, amb novetats com que:

  • Fa dues setmanes es va aprovar el PERTE d'automoció en el Consell de Ministres.
  • Ja s'han llançat plecs de compra de llicències i tecnologia per modernitzar l'administració.
  • S'han convocat subvencions relacionades amb el desplegament de l'Estratègia Nacional de la Intel·ligència Artificial.
  • També s'han aprovat nous programes d'ajuts per a la rehabilitació d'edificis, habitatges i residències.
  • I ja hi ha diferents organismes mobilitzant-se i publicant les seves bases, com ara Indústria Connectada 4.0.

En total, ja hi ha 27.000 milions d'euros reservats en els pressupostos generals de l'Estat, que s'han de preassignar abans del final del 2021. A més, en les pròximes setmanes s'espera que arribi ja el primer lliurament dels fons: 9.000 milions, que Espanya començarà a repartir.

Amb aquest calendari, és més important que mai per a les empreses realitzar bons projectes, ben enfocats i amb bons processos de sol·licitud davant l'Administració.

Claus per accedir als fons NGEU

Manifestacions d'interès

En aquest procés de sol·licitud, la primera fita són les manifestacions d'interès, que són l'eina que ha disposat el Govern per conèixer quins són els interessos del teixit empresarial i cap a on vol guiar els seus projectes.

És important saber que una manifestació d'interès no és vinculant en cap cas per a l'adjudicació futura de fons. Però estar en una manifestació d'interès sí que està ajudant les empreses a anar treballant els seus projectes, a anticipar-se a les futures convocatòries, a alinear els seus plans estratègics amb el pla Espanya Pot i a avançar en els seus projectes.

Retroactividad ¿sí o no?

Hi ha molts dubtes pel que fa a si finançaran plans que van ser presentats prèviament a la convocatòria dels fons Next Generation. I la resposta segueix sense estar clara. En principi, l'essència del finançament públic és incentivar el teixit empresarial perquè assumeixi un risc en portar a terme el projecte. Per tant, es demanen projectes que mirin al futur.

No obstant això, el pla Espanya Pot menciona la possibilitat que hi hagi projectes que tinguin caràcter retroactiu des del febrer del 2020, però es remet a les futures convocatòries i plecs concrets.

Per tant, sembla que el més probable és que s'acceptarà el caràcter retroactiu només en les convocatòries que siguin més d'inversió que de desenvolupament.

Finançament: una part pública, quatre parts privades

És important recalcar que no es finançarà el 100% dels projectes, sinó que l'objectiu és que el finançament públic estigui al voltant del 20%. Això implica que els projectes han de ser rendibles i viables per a les empreses privades, i que necessitaran finançar-los majoritàriament.

D'aquesta manera s'assegura que els projectes contribuiran al desenvolupament econòmic real. Serà la inversió privada la que realment provoqui un creixement econòmic i de l'ocupació... i seran aquests sectors els que empenyin l'economia del país en el futur.

Finançament: una part pública, quatre parts privades

Mecanismes d'accés als fons Next Generation

Sobretot, els mecanismes amb els quals es canalitzaran totes les sol·licituds de fons seran tres a escala nacional:

  • A través de convocatòries recurrents. Són convocatòries que ja existien i que veuran vitaminats seus pressupostos per dues vies: per un augment del seu pressupost o per una millora de les condicions de finançament. O per totes dues alhora.
  • A través de noves convocatòries. Nascudes exclusivament per captar els fons Next Generation.
  • A través dels PERTE (projectes estratègics de recuperació de l'economia). Per ara, hi ha sis PERTE preliminars.

I és important recordar que, a més dels programes nacionals, hi ha més programes a escala europea als quals les empreses poden recórrer, com el programa marc Horizon Europe 2021-2027.

L'impacte dels PERTE

Fins al moment, Espanya ha anunciat 6 PERTE, dels quals només el primer està ja aprovat:

  • Vehicle elèctric i connectat.
  • Generació energètica mitjançant hidrogen verd.
  • Indústria aeroespacial.
  • Agricultura sostenible i eficient.
  • Ús de l'espanyol en l'àmbit de la intel·ligència artificial.
  • Desenvolupament d'un sistema capdavanter de salut.

Un exemple: el PERTE d'automoció

El PERTE d'automoció pretén desenvolupar tot el sector de l'automòbil a Espanya de principi a fi. Des de promoure fàbriques de bateries, fàbriques de components d'automoció per a cotxes elèctrics, línies de producció de cotxes elèctrics... fins al desenvolupament del 5G per a la cobertura dels cotxes connectats.

Els interessants fons REACT

A Europa s'ha aprovat un fons addicional de fons REACT (Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa). Dels 750.000 milions d'euros dels fons Next Generation a escala europea, 47.000 milions estan destinats a fons REACT per reforçar programes ja existents: sanitat, educació, serveis socials, liquiditat i suport a pimes i autònoms, etc.

Bàsicament són subvencions a fons perdut, nous recursos per reforçar les regions que han patit més amb la pandèmia de la COVID-19. És important recalcar que els fons REACT, encara que vagin adreçats a qüestions més específiques, mantenen una alineació total amb els quatre pilars dels fons Next Generation:

  • Transició ecològica.
  • Transformació digital.
  • Cohesió territorial.
  • Impacte de gènere.
Els interessants fons REACT

Un eix clau per a Espanya: Transformació Digital

L'eix de digitalització dels fons Next Generation afecta tot tipus d'entitats, públiques i privades. I gairebé un terç de tots els diners dels fons va dirigit a la digitalització. Hi ha quatre grans àrees en què Espanya es juga la seva digitalització:

  • Sectors tractors de l'economia. Sobretot, turisme, salut, comerç, mobilitat i agroalimentari. Es tracta que no només es digitalitzin les grans empreses, sinó que elles provoquin la digitalització de tot l'ecosistema en el seu sector, impulsant pimes, autònoms, empreses emergents, etc.
  • Digitalització de l'Administració. No es tracta només de comprar tecnologia, sinó d'integrar-la realment. És tota una transformació per a l'Administració espanyola, que s'ha d'enfocar a agilitzar i canviar els processos, automatitzar, personalitzar serveis, etc.
  • Digitalització de les pimes. N'hi ha moltíssimes i són variadíssimes. L'enorme repte és saber què necessita cadascuna, en quin punt es troba, quin servei digital anirà bé, com aconseguir resultats, com l'ajudarà a créixer, etc.
  • Capacitació digital dels ciutadans. A Espanya faltarà molta mà d'obra amb skills tecnològics i formació digital... mentre hi ha un 40% d'atur entre els joves. Per solucionar aquesta enorme bretxa cal capacitar les persones perquè puguin accedir a aquests treballs.

Transició ecològica a Espanya

Més del 40% dels fons del pla Espanya Pot es destinaran a l'anomenada transició verda. En el període 2021-2023 es van a executar més de 28.000 milions d'euros, només a Espanya, vinculats a aquesta transició verda.

A més, les empreses han de saber que per accedir als fons hauran de passar el denominat "filtre verd": cap inversió finançada amb els fons pot causar un perjudici significatiu al clima o al medi ambient.

Hi ha 30 components en el pla Espanya Pot i tots tenen un percentatge d'aplicació en la transició energètica. En deu d'ells el percentatge és superior al 40%. I n'hi ha tres que són 100% transició energètica: el 7è d'energies renovables, el 8è d'emmagatzematge i xarxes intel·ligents i el 9è relatiu a l'hidrogen.

El temut "fre d'emergència"

Els anomenats "països frugals", reticents als plans de finançament massius de la Unió Europea, van exigir un mecanisme de garantia perquè els fons Next Generation s'executin i gestionin òptimament: l'anomenat fre d'emergència. Aquest fre implica que, si la Comissió Europea diagnostica que les inversions a Espanya no s'estan executant en el termini i de la manera assenyalats, es poden paralitzar els següents desemborsaments.

Avui, el pla de reformes i inversions espanyol està validat i és satisfactori. Només cal que s'executi de manera òptima. El segon desemborsament dels fons tindrà lloc al final de l'any i seria un enorme fracàs que es paralitzés, sobretot perquè significaria que el primer lliurament de fons no estaria aconseguint els objectius de transformar i millorar el nostre teixit productiu i la nostra economia.

Claus per dissenyar un bon projecte

Claus per dissenyar un bon projecte

Per dissenyar un bon projecte que aconsegueixi captar fons Next Generation, el primer és saber el que està demanant l'administració i el que més va valorar per concedir el finançament:

  • La disrupció del projecte: l'empresa ha de preguntar què fa que sigui diferent, per què ningú no ho ha fet abans i tenir molt clar per què ho està fent així.
  • Estructurar el projecte i les capacitats de l'empresa: l'empresa té aquestes capacitats tècniques i financeres, o necessita la concurrència d'altres?
  • Integració en el projecte amb un altre tipus d'empreses: empreses grans amb pimes, col·laboració amb universitats, organismes, empreses emergents...
  • I l'impacte del projecte: que afecti positivament el teixit productiu i la seva transformació, que aconsegueixi crear ocupació, que promogui noves inversions, que dinamitzi el territori...

A més, les empreses han de tenir en compte que les regles les marquen els plecs i no es poden incomplir de cap manera. El que l'empresa presenti en el projecte és el que haurà de fer.

Consells per a les empreses durant els propers mesos

  • Tenir informació fresca i actualitzada sobre quines seran les convocatòries a les quals pot accedir i quan es llançaran els ajuts: els terminis són molt curts.
  • Posar una persona o un equip responsable per a tot el relatiu a aquests fons.
  • Complir exactament els requisits que es demanen per finançar els projectes. Hi pot haver moltes empreses, sobretot pimes, que mai no hagin optat a un ajut i que necessitaran acostumar-se als criteris estrictes de l'Administració.
  • Distingir els projectes estratègics de la companyia, quins pot presentar i alinear-los amb els plans nacionals. És a dir: donar forma als projectes perquè compleixin els criteris que es demanen, fent-los més verds, més sostenibles, més inclusius, etc.
  • Posar-se a treballar en els projectes des d'ara mateix, per arribar bé i a temps a les convocatòries.
  • I perseverança: cal recordar que, en general, sempre es compleix la regla que un bon projecte sempre serà finançat.

Informació obtinguda a partir de la taula rodona de la >Sala BKT dins el 4t Congrés Nacional de CFO (APD). Amb la participació de:

  • Emma Montserrat: Responsable de Fons Europeus i Subdirectora general adjunta de Bankinter.
  • Alberto Zamora: Managing Director a Accenture de l'àrea de Sanitat i Administració Pública en els mercats d'Espanya, Portugal i Israel.
  • Marta San Millán: Coordinadora de l'Oficina de Projectes Europeus de la CEOE.
  • Gerard Brinquis: Responsable del Hub Next Generation d'FI Group.